szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén első alkalommal rendezett országos középiskolai vetélkedő sorozatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a "Monetary - közgazdálkodj okosan" háromfordulós internetes és helyszíni versengésben az egymillió forintos fődíjat a Győrből érkezett "Agyoncsapat" vihette haza - közölte az MNB pénteken.

 A Magyar Nemzeti Bank vállalt célja, hogy törvényben rögzített alapfeladatai mellett közelebb hozza az intézményt az emberekhez, megértesse és elfogadtassa a jegybank működését, a monetáris politika mozgatórugóit, egyben növelje a nagyközönség pénzügyi tájékozottságát - közölte az MNB, amely évek óta szervez különösen a diákságnak szóló, a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló programokat, amelyet idén a Monetary-vetélkedővel gazdagított.

A vetélkedő 2006 januárjában indult, és a csapatok három fordulón keresztül juthattak el a döntőbe. Egy az MNB-ről szóló dolgozat és internetes selejtezők után az elődöntők Győrött, Pécsett, Budapesten, Debrecenben és Szegeden zajlottak. A játékos vetélkedőben több mint ezer, 17-18 éves diák vett részt. 

A selejtezők célja az MNB küldetésével kapcsolatos alapvető tudás "tesztelése", illetve az önálló gondolkodásra ösztönzés volt. Az elődöntők során a csapatoknak a monetáris politikával, a pénzügyekkel és a gazdasággal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, illetve gyorsasági kvízjátékban mérték össze tudásukat. 

A játék harmadik fordulója, s egyben a döntője egy, a monetáris politika mechanizmusát bemutató szimulációs feladat, ennek kommunikációja és kérdések alapján a döntés megvédése volt.

A végső megmérettetésre a paksi Energetikai Szakközépiskolából, a szegedi Kőrösy József Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskolából, a győri Révai Miklós Gimnáziumból, a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnáziumból és az egri Neumann János Középiskolából érkezett versenyzők kvalifikálták magukat. 

Közülük a legjobbnak a Győrből érkezett "Agyoncsapat" bizonyult. A csapat tagjai Vida Nikolett Dalma, Bencze Zsolt, Csató László, Pongrácz Bálint voltak, akik a Révai Miklós Gimnáziumban tanulnak, s akiket tanáruk, Boros Tamás készített fel. Második helyen az egri "Fej vagy írás" csapat, harmadik helyen a szegedi "Közgarázd-ászok", negyediken a paksi "freelance", míg ötödik helyen a váci "Boronkay" végzett.

Az első három helyezett csapat jelentős pénzjutalomban részesült, 1 millió, 750 ezer, és 500 ezer forintot vihettek haza, míg a döntőben helyezést el nem érő két csapat 250 ezer és 100 ezer forintot kapott. Az első öt helyezett csapaton kívül díjakban részesültek azok a csapatok is, amelyek bár nem jutottak el a döntőig, az elődöntőkben átlagon felül teljesítettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Videojáték szembetegségre

Tapasz helyett videojátékot ajánlanak angol kutatók az egyik szemükre rosszul, vagy rosszabbul látó kisgyermekeknek.

hvg.hu Vállalkozás

Célegyenesben a Gazdasági Kalandjáték

A Junior Achievement Magyarország 2006. március 9-10-én rendezi meg Budapesten az AEGON Oktatási Központban az V. Gazdasági Kalandjáték Országos Önálló középiskolai tanulmányi verseny Döntőjét, amelyen tíz hazai középiskolás csapat verseng.

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Kormányrendelet: hétfőtől ingyen parkolhatunk a parkolóházakban

Kormányrendelet: hétfőtől ingyen parkolhatunk a parkolóházakban

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot