szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Transelektrót finanszírozó bankkonzorcium pénteken átutalta a Ganz Transelektro Villamossági (GTV) Rt.-nek azt a 3 milliárd forint összegű hitelt, amelynek 75 százalékára garanciát vállalt a kormány.

A 3 milliárd forintos hitel azután került a GTV Rt.számlájára, hogy először Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, majd Veres János pénzügyminiszter is aláírta a garanciavállalásról szóló dokumentumokat - közölte Timár Gyula.

A GTV igazgatóságának elnöke hozzátette: az összeget a 9 tagból álló bankkonzorcium folyósította, amelynek tagjai az MKB Bank,  a Magyar Fejlesztési Bank, a Commerzbank, az Eximbank, a K and H Bank, a KDB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és az IC Bank.

A hitel futamidejéről Timár Gyula elmondta: a banki konzorciummal kötött megállapodás szerint május 31-ig tart a moratórium, ezután újra kell tárgyalni a feltételeket mind a kormányzattal, mind a hitelezőkkel.

"A kölcsön segítségével megkezdődik a Transelektro csoport reorganizációja, amelynek célja, hogy kisebb költséggel, azaz kisebb rezsivel működjön a cégcsoport" - fogalmazott az igazgatóság elnöke. Az igazgatóság jövő heti ülésén kerül napirendre a gyorsítani kívánt reorganizáció ütemterve - fűzte hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy a szállítóknak milyen összeggel tartozik a cégcsoport, Timár Gyula nem kívánt válaszolni, megjegyezve, hogy a március végével lejárt tartozások összegzése most folyik. 
   
A GTV Zrt. igazgatósága március 28-án mentette fel Hónig Péter elnök-vezérigazgatót, és választotta meg  a testület elnökének Timár Gyulát, majd Sarlós Tibor vezérigazgató-helyettest bízta meg a vezérigazgatói teendőkkel.
   
A múlt év végén likviditási válságba került Transelektro csoportban, pontosabban a Transelektro Management Vagyonkezelő Kft.-ben február végén szerzett 48 százalékos tulajdonrészt a Vegyépszer, s így tulajdonostársaival, a Közgép Rt.-vel és a Resonator Kft.-vel együttesen 76,7 százalékos részesedése van, miközben a korábbi főtulajdonos Székely Péter 23,3 százalékkal
rendelkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Stadler: felmondták a kooperációs szerződést a Transelektroval

A svájci Stadler AG. hétfőn felmondta a Ganz Transelektro Közlekedési Rt.-vel (GTK) kötött kooperációs szerződést, amely a MÁV-nak szállítandó 30 plusz 30 Flirt motorvonat közös gyártására vonatkozott - mondta az MTI-nek Dunai Zoltán, a Stadler 100 százalékos tulajdonában álló Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában