szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vártnál csaknem 100 milliárd forinttal lett nagyobb a márciusi hiány - közölte a Pénzügyminisztérium. Az első negyedben az államháztartás mérlege 789,2 milliárd forintos hiányt mutat.

Márciusban a prognózisnál nagyobb lett a hiány. Az év harmadik hónapjában az államháztartás hiánya 353,7 milliárd forint volt, szemben a várt 262,5 milliárd forinttal. Ezen belül a központi költségvetés 242,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 102,1 milliárd forintos hiánnyal zártak. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 9,5 milliárd forintos deficitet mutat.

Az államháztartás negyedéves mérlege 789,2 milliárd forintos hiányt mutat. A prognózis 698,1 milliárd forint volt. A prognózisnál nagyobb hiány oka nem az volt, hogy a költségvetési intézmények lényegesen többet költöttek volna a vártnál. Felgyorsult viszont az európai uniós programok végrehajtása, a pályáztatás, és az ezzel kapcsolatos kifizetések. A költségvetés az uniós pénzeket megelőlegezi, amelyeket a közösség később megtérít. Ez csak átmenetileg és éven belül növeli a hiányt - közölte a Pénzügyminisztérium.

A személyi jövedelemadó bevallásokat legkésőbb május 20-áig kell beadni, de természetesen előbb is lehet. Az előző esztendőhöz képest ütemesebben érkeznek a bevallások, főleg azok küldték el ezt, akik adót kívánnak visszaigényelni. Ez is olyan kiadás, amivel később számolt a prognózis, ám előbb jelentkezett, de az éves pályát nem változtatja.

Az első negyedévben számos olyan kiadás is jelentkezett, amelyek egyszeriek. Ilyen a januári 13. havi bér kifizetése a közszférában. A mezőgazdasági termelők is az év elején jutottak hozzá ahhoz a költségvetési támogatáshoz, amely kapcsolódik az európai uniós földalapú agrárkifizetésekhez.

Az idén a nyugdíjasok már teljes 13. havi nyugdíjat kapnak. Ennek fele szintén az első negyedévben, márciusban lett kifizetve. Január elsejétől 20 százalékra csökkent a korábban 25 százalékos áfa kulcs. Ez is hatással volt a márciusi áfabevételekre, hiszen a cégek már 20 százalékos áfa alapján fizettek adót a költségvetésnek, de múlt évi visszaigényléseik még 25 százalékos áfával történtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"

Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól