szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A forint hétfőn erősebben nyitott a bankközi devizapiacon, az eurót 266,40/60 forinton jegyezték, szemben a pénteki 267,60/70 forinttal. A forint 41 bázisponttal 5,62 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A hivatalos kereskedés kezdete előtt 268,40 forinton is járt az euró, a forgalom azonban alacsony volt, a kereskedők szerint az árak tesztelése folyik. A dollárral 219,85/05 forinton kereskedtek reggel, szemben a péntek délutáni 219,60/220,00 forinttal.

Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank szakembere szerint a parlamenti választások első fordulója után a piac honorálja, hogy úgy tűnik, nem kell kormányváltással számolni, ez látszik a forint emelkedő árfolyamán. A kereskedő szerint a következő két hét eseményeit a korábbinál jobban befolyásolják majd a belpolitikai események, ezen belül a meghatározó lesz a Magyar Demokrata Fórum szerepvállalása.

Ma a márciusi államháztartási hiány késő délután nyilvánossá váló adatai gyengíthetik ugyan a forint árfolyamát, de nem valószínű, hogy az euró megközelítené a 270 forintot - mondta a szakember. A piac már felkészült arra, hogy a vártnál nagyobb lesz a márciusi hiány - tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának mai ülésén nem foglalkoznak ugyan a kamatok kérdésével, de a grémium helyzetértékelése tartalmazhat újabb figyelmeztetéseket a piac számára. A meghirdetett program szerint a tanács a magyar parlamenti választások második fordulója utáni első napon, április 24-én foglalkozik legközelebb a kamatokkal. A KSH kedden hozza nyilvánosságra a márciusi inflációs adatot, májusig kevesen várnak kamatemelést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Mélypont után visszaerősödött a forint

Az euró árfolyama reggel néhány perc alatt 269 forintig erősörött, de a 270-es szintet nem érte el. A forint gyengülését a régiós hatások mellett a londoni bankok - főleg a JP Morgan - nagy összegű euróvásárlásai okozták. Nem segített Járai Zsigmond szerdai nyilatkozata sem arról, hogy a piac már beárazta a kamatemelést. Az EKB délutáni kamatdöntése után a forint visszaerősödött.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Zuhan a forint

Tíz előtt néhány perccel 268 forintig erősödött az euró, majd átszakítva a szintet 269 felé zuhan. A kereskedők szerint nem tett jót a forintnak Járai Zsigmond szerda esti nyilatkozata. A piac az EKB kamatdöntő ülését is figyeli.

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben