szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kereskedelmi szálláshelyeken az idén január-februárban előző évinél 1,7 százalékkal több vendégéjszakát, ezen belül januárban 4 százalékkal többet, februárban 0,6 százalékkal kevesebbet regisztráltak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A szálláshelyek teljes bevétele az első két hónapban 22,9 milliárd forint volt, 6,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezen belül januárban még 9,9 százalékos, februárban már csak 2,3 százalékos volt az emelkedés.

Az első két hónapban a külföldiek 3,9 százalékkal kevesebb, januárban 2,1 százalékkal több, februárban 9,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy esztendővel korábban. Eközben a magyar vendégéjszakák a két hónapban 7,5 százalékkal, januárban 6, februárban 9,1 százalékkal gyarapodtak.

Január-februárban 278.000 külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, a külföldi vendégéjszakák száma 760 ezer, a belföldieké 819 ezer volt, vagyis összesen a két hónapban 1,579 millió.

Idén január-februárban a kereskedelmi szálláshelyek bevételeinek 49 százaléka a szállásdíjakból, 28 százaléka a vendéglátóegységek forgalmából, 23 százaléka az egyéb szolgáltatásokból származott. A szálláshely-szolgáltatás január-februári árindexe 4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A vendégek és vendégéjszakák számának átlagot meghaladó 11, illetve 12 százalékos bővülése a szállodákban volt tapasztalható. A kereskedelmi és magánszálláshelyek az év első két hónapjában 310 millió forint értékben fogadtak el üdülési csekket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

A Huawei 3 hónappal meghosszabbítja a most lejáró garanciákat Magyarországon

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett