szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A húsvéti ellenőrzések alatt a legtöbb probléma az élelmiszerek jelölésével volt. Az üzletek 14-17 százalékánál nem tüntették fel a termék árát, a szavatossági idő is sok esetben nem volt feltüntetve.

Összesen 50 millió forintos bírságot szabtak ki a fogyasztóvédők a március elején kezdődött húsvéti termékellenőrzések során - mondta Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára pénteken Budapesten.

A fogyasztóvédők 378 kis- és nagyboltot, nagyáruházat és hipermarketet vizsgáltak országszerte és elsősorban a hústermékekre, a csokoládényulakra, a tormára koncentrálódott az ellenőrzés. Az üzletek 21 százalékában kellett határozatban felszólítani a tulajdonost, hogy a kifogásolt árukat vonja ki a forgalomból - közölte sajtótájékoztatón.

A fogyasztóvédők ellenőrizték a fogyasztói ár és az egységár helyes feltüntetését, a termékek tömegének, jelölésének és összetételének helyes feltüntetését a csomagoláson, illetve próbavásárlások során a bizonylatadási kötelezettséget is ellenőrizték. Az államtitkár ismertetése szerint a vizsgált üzletek 14-17 százalékában nem tüntették fel a termék árát. A szezonális édesipari termékeknél a jelöléssel volt a legtöbb probléma. Kiemelte a magyar nyelvű tájékoztató hiányát, az összetevők hiánytalan ismertetését, de sok árun a minőségmegőrzési idő sem volt feltüntetve.

A húskészítmények ellenőrzésénél a kereskedelmi dokumentumok hiánya volt a fő kifogás, 29 üzletben kellett emiatt összesen 519 húsáru további forgalmazását megtiltani - mondta az államtitkár. A vizsgálatok során 33 torma és tormakészítmény 94 százalékában találtak valamilyen kifogást. A főbb hiányosságok között Mesterházy Attila kiemelte ezen termékek összetételének hiánytalan felsorolását, ami azért veszélyes - tette hozzá -, mert egyes összetevők allergiát válthatnak ki az arra érzékenyeknél.   Az államtitkár pozitívumként említette, hogy a vizsgált húskészítmények 92 százaléka magyar termék volt, valamint jobb volt az árfeltüntetési arány a korábbi vizsgálatokhoz képest.

Az ellenőrzések során Bács-Kiskun megyében volt a legrosszabb a helyzet, mert a megyében nem volt olyan üzlet, ahol ne találtak volna valamilyen problémát az ellenőrök. Pest megyében 93 százalékos volt a kifogásolási arány, és a "legjobbnak" számító Csongrád megyében is a vizsgált üzletek felében találtak valamilyen szabálytalanságot az ellenőrök - mondta Mesterházy Attila.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Fogyasztóvédelem a Balatonon: 7 milliós bírság

Az idei idegenforgalmi szezonban augusztus elejéig a Balaton északi partján összesen 240 ellenőrzést tartott a Veszprém Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, s a kiszabott bírság összege eléri a hétmillió forintot.

MTI Itthon

Csongrádban 22,5 millióért bírságoltak a fogyasztóvédők

A Csongrád Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség az elmúlt évben 1126 ellenőrzést folytatott le, alig többet az előző évinél; a különféle szabálytalanságok miatt kirótt bírságok összege 22,5 millió forint - közölte a Csongrád Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója csütörtökön.

MTI Itthon

Fogyasztóvédelmi razziák a turistaszezon alatt

Fogyasztóvédelmi ellenőrzésekbe kezdett a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerdán, az akció a nyári idegenforgalmi szezon végéig tart - jelentette be a felügyelőség igazgatója.

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló