szerző:
Kulcsár Hajnal (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Hiába a bővülő kínálat, az egyszerű gyors ügyintézés, az utazási hitelek továbbra sem népszerűek a magyarországi turisták körében. A nagyobb utazási irodák a csekély érdeklődés ellenére is változatlanul hirdetik ezeket a konstrukciókat, azt remélve, előbb-utóbb itthon is megkedvelik, akárcsak a nyugat-európai fogyasztók.

A magyarországi turisztikai piacon két évvel ezelőtt elsőként az Ibusz jelentette be, hogy a Credigen Bankkal közösen újfajta utazási terméket vezet be, az utazási hiteleket. Azóta más bankok és utazási irodák is jelentkeztek a piacon a fogyasztási kölcsönökhöz hasonló megoldásaikkal. A kisebb értékű utaknál szóba sem jön a kölcsönből való nyaralás, a hitelt választók többsége pedig az így megszerzett pluszpénzt nem az üdülés időtartamának meghosszabbítására, hanem a minőség, például a szállodai kategória vagy az ellátás javítására költi.

Bahia Beach. A többség nem az egzotikus utakat keresi.
"Az emberek akkor utaznak, amikor nemcsak lehetőségük, hanem pénzük is van" - utal a magyar mentalitásra Székely Judit, a Vista utazási iroda értékesítési osztályának vezetője. Székely szerint annak ellenére, hogy már két éve hirdetik az utazási hiteleket, mindeddig kevés ilyen ügyféllel büszkélkedhetnek; inkább kiegészítő szolgáltatásként működik. Előfordul, hogy valaki mégiscsak egy drágább nyaralás mellett dönt, mint korábban tervezte, s csak a különbözetre vesz fel hitelt. A maximálisan felvehető 300 ezer forintos hitelösszege sem teszi azt lehetővé, hogy valaki a bank pénzéből utazzon egzotikus és drága helyekre. Ám a  kereslet is azt mutatja, hogy közepes árfekvésű utaknál töprengenek el a hitel nyújtotta lehetőségeken a nyaralni vágyók.

"Az idei katalógusunkban is jelezzük, hogy a meghirdetett utakat hitelre is igénybe lehet venni, ennek ellenére nem tolonganak a nyaralni vágyók a még mindig új terméknek nevezhető utazási hitelekért" - mondta a hvg.hu-nak Nacz Attila, a Quaestor utazási iroda takarékszövetkezeti üzletágvezetője. 

"Még jócskán az elején tartunk, az eltelt két év nem volt elég a magyar lakosság számára, hogy megismerje és megkedvelje az új hitelezési formát; hosszabb kifutás kell. A nyugat-európaiak körében igencsak bevett szokás, hogy hitelből mennek nyaralni, idővel így lesz ez nálunk is" - magyarázza Nacz, aki szerint azért is megéri kínálni ezeket a  termékeket, mert olyan irodáktól tudnak elcsábítani ügyfeleket, amelyeknél hiányoznak a kínálatból ezek a konstrukciók. 

A Quaestornál, a Credigen Bank által kínált kontsrukcióhoz 40 százalékos önrészt kell felmutatni, pontosan azért, mert "nem szeretnénk abba a csapdába esni, mint a gépkocsihitelezés, ahol néhány évvel ezelőtt megjelentek a nagyon csábító nulla százalékos, önerős konstrukciók. Most pedig sorra veszik vissza az autókat, mert nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket. Banki kockázat szempontjából, akinek nincsen meg az utazáshoz szükséges összeg 40 százaléka, az ne menjen nyaralni. Kockázatos ügyfeleknek mi nem kívánunk hitelezni - szögezi le Nacz.

A tapasztalatok szerint leggyakrabban a 200 ezer forint körüli utakra vesznek fel hitelt, és mivel 100 ezer forint a felvehető minimum összeg,  s ehhez teszik hozzá a 40 százalék önerőt, így 167 ezer forintnál kezdődő utaknál tudják ezt igénybe venni. Ennyi pénzből például már el lehet menni Törökországba, Bulgáriába, vagy Tunéziába - ad tippet a turisztikai szakember.  

A törlesztőrészleteket egyszerű kiszámítani, 40 százalék önerő befizetése után, a fennmaradó hitelösszeget havonta 10 százalékos részletekben törleszti egy éven át. Egy 100 ezer forintos út esetén 40 ezer forintos önerő befizetése után hatezer forintos törlesztőrészletet kell kifizetni havonta. A szükséges dokumentumokat pedig már megszokhattuk az áruhiteleknél, kötelező a személyi igazolvány és az adókártya. Ha bankszámlára érkezik a jövedelmünk, akkor az utólsó két havi bankszámla kivonatának másolatát is kérni fogják tőlünk, s nem úszuk meg munkáltatói igazolás nélkül sem.

Vállakozók is igénybe vehetik a kontrukciót, az ő esetükben az előző évi, APEH által kiállított jövedelelmigazolás, illetve utólsó havi saját nevre szóló közüzemi számlát kell felmutatni. Ám mindig találunk olyan akciós konstrukciókat a piacon, amelyek eltérnek a klasszikus hitelezéstől. Ilyen most a Cetelem bank által kínált Telitalálat, amely munkáltatói igazolás és saját erő nélkül is igényelhető.

Olcsó is legyen, meg jó is (Oldaltörés)

Más utazási irodák kínálatát is végignézve, igencsak változó futamidőkkel és felvehető hittelösszegekkel találkozunk. Általában 12-24, vagy 72 hónapig terjedő futamidőkkel kínálják a hiteleket, de az utazási irodák tapasztalatai azt mutatják, hogy egy évnél többet nemigen vállalnak be a turisták, mert így viszonylag rövid időn belül vissza tudják fizetni tartozásaikat. A felvehető összeg is változik, de általában 2 millió forintban maximálják a bankok. Igaz, találunk oylan utazási irodát is, ahol 5 millió forintból mehetünk nyaralni. Az egyes konstrukcióknál különböző a szükséges önrész mértéke is, amit az utazás értéke határoz meg. Van utazási ügynökség, ahol egy 200 ezer forintos útnál még nem kell önerőt befizetni. Irodája válogatja azt is, hogy mire vehető igénybe a hitel, van olyan, hogy csak a saját szervezésben kínált utakra, máshol csak a csoportos utaztatásokra. 

A horvát tengerpart. Hitel nélkül is bevállalható.
© sxc.hu
Szakértők egybehangzó véleménye szerint az alacsony érdeklődés oka, hogy kevesen ismerik ezt a lehetőséget. A mentalitás is sokat számít, ha valaki hitelből kénytelen fedezni szükségleteit, azt inkább kézzel fogható dologra, azaz mosógépre, hűtőszekrényre vagy televízióra költi, semmint nyaralgatásra. Az utazási szokásaink sem kedveznek ennek a hitelfajtának, a turisták zöme ugyanis arra hajt, hogy minél olcsóbb utat fogjon ki. Nagyon sokan azért nem katalógusból választanak nyaralást, mert tudják, lesz az még olcsóbb is. Az ilyen utolsó pillanatos akciókra hajtó, árérzékenyebb utazókat próbálják megfogni a kiszámíthatóbb működésre vágyó irodák az úgynevezett first minute utakkal - akár 15 százalékos árengedménnyel -, amely az idei nyár egyik nagy slágere lehet.

Ezek a kölcsönök egyelőre drágák, a teljes hiteldíjmutatók (THM) általában 30 százalék körül alakulnak, tehát a személyi kölcsönöknél és az áruvásárlási hiteleknél jóval drágább termékről van szó. Szakértők szerint akkor következhet be látványos változás, ha az utazási hiteleket is nulla százalékos THM-mel kínálják az utaztató cégek. A nagyobb üzletláncok a nulla százalékos THM-et úgy tudjak biztosítani, hogy átvállalják a hitel kamatait és hiteldíját. Minaddig, amíg az utazási irodák nem mutatnak erre hajlandóságot, nem számíthatnak jelentős forgalomnövekedésre. 

Hová utazik a magyar?


A lakosság fele tervez nyaralást, a legtöbben júliusban mennek vakációzni - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készült felmérésből. Évek óta a horvát tengerpart a legvonzóbb hely. Az idén Olaszország és Görögország foglalja el a népszerűségi lista második és harmadik helyét. A Görögország iránt ismét megélénkült érdeklődést az utazási irodák már tavasszal jelezték, miként az olasz tengerpart felívelő népszerűsége sem keltett meglepetést szakmai berkekben. A nyaralásra időt és pénzt áldozó magyarok aránya csökkent tavalyhoz képest. Az utazást idén nem tervezők több mint fele anyagi okokra hivatkozott.

A belföldi nyaralásra készülők 40,3 százaléka a Balatonra megy. A külföldi nyaralást tervezők 24,6 százaléka Horvátországot jelölte meg úti célként, ahová várhatóan és összességében negyedannyi magyar jut el, mint amennyien a Balaton környékét keresik fel a nyáron. Az utazási kedv jellemzően a nagyobb városokban élők körében nagyobb, és általában véve nő az iskolai végzettséggel és a jövedelemmel párhuzamosan. A belföldi nyaralás átlagos időtartama 6,3 éjszaka, míg a külföldié 8,6 éjszaka. Európán kívül kevesen töltik a nyarat, a csupán megkérdezettek 4,6 százaléka, akik közül a többség az Amerikai Egyesült Államokba és Tunéziába szeretne eljutni.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

TURIZMUSSTATISZTIKA

Elkészült a turizmus gazdasági szerepvállalását hitelesen bemutató turizmus szatellit-számlák (TSZSZ) rendszere.

HVG-Ténytár

Külföldi nyaralások

Nagyrészt délnek veszik az irányt a külföldön nyaralni vágyó magyarok: a legkedveltebb tíz úti cél között tavaly legalábbis csak egy olyan ország szerepelt - a 3. helyen álló Ausztria -, amely Magyarországhoz hasonlóan Közép-Európában fekszik. A hazai turisták toplistájára 2005-ben két Európán kívüli állam is felkerült, Marokkó a 8., Tunézia a 9. legnépszerűbb célpontja volt a magyar utazóknak. A legkedveltebb földrajzi régiónak a mediterrán térség számított, azon belül a legtöbb magyar turista Horvát- és Olaszországban vizitált - állítja egy tavaly decemberben készült reprezentatív vizsgálatra hivatkozva a M.Á.S.T. Piac- és Közvélemény-kutató Társaság, amely a Magyar Turizmus Rt. megbízásából elemezte a külföldi „főutazások" alakulását. A kutatás szerint a 2003-ban még a 4., illetve a 8. helyen favorizált Németország és Spanyolország tavaly vesztett vonzerejéből, s helyét a magyar világjárók szemében a régi-új kedvenc Bulgária, illetve Marokkó foglalta el. Ugyancsak kikerült az élmezőnyből a korábbi 6. helyezett Szlovákia is, miközben Törökország újra felkerült a legnépszerűbb desztinációk közé (a 10. helyre). Többnapos külföldi turistaútra tavalyelőtt 6 millió 202 ezer alkalommal vállalkoztak a magyarok, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint. Az idegen földön tartózkodó magyar utazók 2004-ben átlagosan 9 ezer forintot költöttek el naponta - véli a KSH. Külföldi turistaútra a kilencvenes évek végén egyébként még csak minden 17., fél évtizeddel később viszont már minden 10. magyar szánta el magát - állapította meg még tavalyelőtt a Medián. A belföldi üdülést hosszabb ideje minden ötödik hazai polgár engedi meg magának.

MTI Világ

Hatvanmillió utazáson vesznek részt idén a németek

Idén 60 millió utazáson vesznek részt várhatóan a németek, ennek harmada lehet belföldi út, másik harmada a mediterrán térségben realizálódik és a maradék utazás jut a többi országra - derült ki a közelmúltban rendezett stuttgarti utazási vásáron közzétett felmérésből.

MTI Gazdaság

A legsikeresebb évét zárta a hazai turizmus

A 2005-ben rekord évet zárt a turizmus, a becslések szerint az év végére az összesített vendégéjszakák száma első alkalommal lépi át a 19 milliós határt - nyilatkozta Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Világ

Erdélyi kiruccanás: faluturizmus kastélyokkal

Az egyre színvonalasabb kiszolgálásért a környező országok közül még mindig Romániában fizetünk a legkevesebbet. A faluturizmus páratlan bája pedig egyfajta garancia arra, aki egyszer már járt ott, újra vissza fog térni.

Dzindzisz Magdalena (hvg.hu) Világ

Utazási tippek nyaraláshoz

Mennyibe kerül az autópálya-használat Olaszországban? Lehet-e alkoholt fogyasztani vezetés előtt Horvátországban? Kötelező-e a sárga, fényvisszaverő mellény? Mennyi pénzt vigyünk magunkkal a nyaralásra? A hvg.hu összeállításából mindezt megtudhatja. Utánajártunk annak, hogy a környező országokban mire kell ügyelni, ha autóval vágunk neki a nyaralásnak.

MTI Gazdaság

Kevesebbet kellene nyaralni az EU szerint

Európa versenyképességének javítására hivatkozva kétségbe vonta a hosszú nyári szabadságok létjogosultságát Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa.

Világ

Lehetünk-e saját utazási irodánk?

A fapados repülőjáratok és az internetes utazási portálok lehetőségeit kihasználva az utazási irodák által kínáltnál olcsóbb túrákat is lehet szervezni. Ez a módszer azonban időigényes, és nem is minden esetben alkalmazható.