szerző:
hvg.hu

A múlt hét, bár bővelkedett hírekben, eseményekben, mégis a kivárás jegyében telt a piacokon. Továbbra is a kivárást javasoljuk, hiszen a hozamok még további 20-50 bázispontot is emelkedhetnek, ekkor érdemes lesz vételekkel belépni a piacra.

Az elmúlt héten tapasztalt kivárás oka, hogy a FED-kamatemelés esélye csökkent, ami örömre adhatna okot a befektetők körében, de a makrogazdasági adatok alapján a korábban gondolt szinteknél alacsonyabb lehet a GDP-növekedés az Egyesült Államokban, ami ismét felveti a fenntartható növekedés problémáját.

Devizapiac. A devizapiaci hangulatot is a fent említett körülmények határozták meg. A FED kamatemelésének esélye erősen csökkent, ami segíthetné a zöldhasú erősödését, de a gazdasági növekedés aggasztó adatai visszafogják a dollár vásárlásokat. Ennek következtében szűk sávban (1,275-1,28) között mozgott az UER/USD keresztárfolyam.


A hosszabb távú trend azonban továbbra is a dollár gyengülése lehet, mivel az európai jegybank „viselkedése” sokkal kiegyensúlyozottabb, a gazdasági növekedést az ECB politikája – az alacsonyabb kamatokon keresztül – hatékonyabban támogatja. A mai helyzetben a gazdaságot ösztönző kamatszinteknek döntő hatása lehet a piacokra, hiszen a stagfláció (érdemi gazdasági növekedés nélkül emelkedő infláció) réme fenyeget a fejlett piaci környezetben. Ennek következtében az euró vételét tudjuk ajánlani a dollárral szemben, de csak a jelenlegi sáv erős dollárt jelentő szélén, azaz 1,27-es keresztárfolyam mellett.

A hazai piacon a forinttal – a feltörekvő piacokkal együtt mozogva – a korábbiaknál erősebb szinten, csökkenő volatilitás mellett kereskedtek. Ez annak köszönhető, hogy a fejlett piacokon is a kivárás volt jellemző, de az is sokat jelentett, hogy a feltörekvő piaci tőkeáramlás iránya fordulni látszik a fejlett piaci bizonytalanság növekedésének köszönhetően. A konvergencia-program legújabb verziója – mely nem tartalmaz konkrét euró-bevezetési dátumot – nem mozgatta meg a piacot, mivel a korábban védett 2010-es dátum már régen és látványosan megbukott, az elemzők és általában a piaci szereplők régen nem számolnak vele. A bevezetés dátuma ezzel egyértelműen kitolódott, ami a jelen helyzetben „megléphető” volt, hiszen Lengyelország, Szlovákia esetében is csúszás valószínűsíthető. Ennek következtében a régiós lemaradás esélye is csökkent.A mai helyzetben a forint árfolyamát tehát a feltörekvő piaci, illetve a szűkebb térség egésze határozzák meg. Ez értelmezhető „soft landing”-ként is, ami bizakodásra adhat okot, de nem szabad elfelejteni, hogy az önkormányzati választások utáni időszakra további fontos – a központi költségvetés kiadási oldalát érintő – takarékossági intézkedésekre számít a piac. Amennyiben ez a várakozás nem teljesül, vagy a kormányzati kommunikációból már előre sejthető, hogy nem lép tovább a kormányzat a valódi reformok irányába, akkor komoly forintgyengülés következhet. Ajánlásunk ebben a helyzetben a 270-es EUR/HUF szintnél erősebb forint esetén forint eladása euró ellenében.

A kivárást javasoljuk (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A fejlett piacokon a devizapiaci mozgásokat lekövetve a kötvénypiaci hozamok jelentősen nem változtak, ugyanakkor az jól látható, hogy az amerikai kötvényeket a magas hozam és a várhatóan véget érő kamatemelések ellenére sem keresik, mivel a dollár gyengülésére számítanak a befektetők.A hazai piacon a hozamok jelentősen nem változtak, hiszen a nemzetközi kereskedelemben tapasztalt relatív mozdulatlan piac itt is kifejtette hatását. A korábbiakban kialakult csökkenő hozamtrend azonban nem maradt fenn, hiszen az MNB kamatemelésére számít a piac, a makrogazdasági adatok pedig még nem mutatják a központi költségvetés helyzetének javulását. Ez megfelel ugyan a várakozásoknak, de a következő hónapban (szeptember) már látható eredményeket kell produkálni ezen a téren, mert különben a megelőlegezett bizalom hamar elszáll a befektetők részéről. A mai helyzetben kivárást javaslunk, hiszen a hozamok még további 20-50 bázispontot is emelkedhetnek, amikor is érdemes lesz vételekkel belépni a piacra.

Részvénypiac. A részvénypiacok is reagáltak a FED kamatpolitikájának változására, de az öröm nem sokáig tartott itt sem, így hamarosan a megugró indexek növekedése lassabb emelkedésbe váltott. Európában is optimista piaci hangulat alakult ki, de mostanában egy-egy emelkedő nap után könnyen esnek ismét az indexek, ennek a „trendnek” a fennmaradására a továbbiakban is számítani lehet.
A hazai piacon a BÉT indexe a hét eleji stagnálás után esett, majd korrigált, így érdemi változás nem történt a héten. Az áramszolgáltatók piacát azonban alaposan átrendezheti az áramszolgáltató kompenzációs alapja, mivel az Émász osztalékalapja jelentősen emelkedik, miközben az Elmű-nél jelentős csökkenés állhat be ezen mutató terén.

A vezető részvények esetében a heti változás nem jelentős, de voltak ingadozások, attól függően, hogy a devizapiaci mozgások milyen változásokat indukálhatnak a jövőbeni nyereség ttekintetében. A nagy devizahitellel rendelkező, de jellemzően belföldre termelő cégek (pl. Borsodchem) a forint gyengülése esetén jelentősen képesek esni, míg a jelentős exportot bonyolító vállalkozások részvényei (pl. Egis, Richter) ilyen esetben emelkednek. A következő napok a gyorsjelentések jegyében telnek majd, így a mai helyzetben kivárást javasolunk a részvények tekintetében.

Ajánlás (Oldaltörés)Állampapír piac:

- állampapírok:3 hónap- vétel, hosszabb lejáratok - kivárás.

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: eladás

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: vétel

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

- Befektetési alapok:

Ingatlanba fektető részvény alapok (EUR-ban denominált)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
“Akiket megszeretünk, először idegenek voltak” – Feldmár András a dokumentumfilmekről

“Akiket megszeretünk, először idegenek voltak” – Feldmár András a dokumentumfilmekről

Újabb pletyka terjed a Samsung Galaxy S20 kamerájáról, de ennek nem fog örülni

Újabb pletyka terjed a Samsung Galaxy S20 kamerájáról, de ennek nem fog örülni

Halálos gázolás Soroksáron

Halálos gázolás Soroksáron

Sűrűbben járnak majd este a 9-es buszok

Sűrűbben járnak majd este a 9-es buszok

Kevés ritkább eladó mai autó van, mint ez a Lamborghini Veneno Roadster

Kevés ritkább eladó mai autó van, mint ez a Lamborghini Veneno Roadster

Megkezdődött a Trump elleni impeachment-eljárás a szenátusban

Megkezdődött a Trump elleni impeachment-eljárás a szenátusban