szerző:
MTI

A Standard & Poor's nem számít elhúzódó összecsapásokra Magyarországon, és nem tartja valószínűnek a kormány bukását, hangzott el a világ legnagyobb hitelminősítőjének csütörtöki londoni térségi szakszemináriumán.

Gyurcsány Ferenc a BBC-ben. A S&P
szerint felégetett minden hidat maga mögött,
így nincs visszaút a reformtól
© BBC
A Cityben tartott konferencián, amelyen az S&P szakértői elsősorban a közép- és kelet-európai térség szuverén adósi és banki kilátásait elemezték, Moritz Kraemer, a cég szuverén minősítésekért felelős vezérigazgatója azt mondta: jóllehet a júniusban elsőrendűről közepesre rontott magyar adóskockázati besorolás kilátása továbbra is negatív, a Standard & Poor's az elmúlt napok fejleményei után sem látja még szükségét a jelenleg "BBB plusz" hosszú távú devizaosztályzat módosításának.

Kraemer szerint a ház arra számít, hogy a budapesti zavargások „néhány napon belül elenyésznek”, mert az erőszakcselekményeket a magyar lakosság túlnyomó többsége nem támogatja.

Az Standard & Poor's igazgatója kijelentette: a hitelminősítő nem számít arra, hogy a magyar kormány belebukik a jelenlegi eseményekbe. A vezető S&P-szakértő szerint Gyurcsány Ferenc hatalmon maradása fontos a reformok továbbvitelében, mert a jelenlegi kormányfőnek „nincs alternatívája” a párton belül.

Az igazgató szerint a miniszterelnök „színes nyelvezetű” beszédének kiszivárogtatása egy előnnyel járt: Gyurcsány ezzel „minden hidat felégetett maga mögött ... innen már nincs visszafordulás a reformokban”.

Kraemer utalást tett arra, hogy a magyar adósminősítés függ Gyurcsány Ferenc személyes sorsától, mondván: ha a kormányfő mégis távozna, azzal a jelenlegitől "”igen különböző helyzet állna elő”. Hozzátette: a jelenlegi időszak kritikus Magyarország számára, amely „nem engedheti meg magának még egyszer azt a luxust, hogy csalódást okoz a piacon”.

A Standard & Poor's alig néhány nappal a kormány egyensúlyi csomagjának júniusi bejelentése után rontotta az addigi elsőrendű „A mínusz”-ról a már csak közepes befektetői „BBB plussz”-ra a magyar szuverén devizaadósi besorolást, azzal az indokkal, hogy szerinte a magyar közfinanszírozás helyzetében ismertté vált romlás nagyobb mértékű annál, mint amennyit a kormányprogram javíthat rajta.

A csütörtöki londoni szakkonferenciára összeállított országelemzések Magyarországról szóló része megismétli azt a cég által többször hangoztatott véleményt, hogy a konszolidációs csomag túlzott mértékben a bevételi oldalra koncentrál. Az elemzés 2014-re teszi a magyar eurócsatlakozás várható dátumát. Az S&P a rontott osztályzaton is fennhagyta a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő éppen a csütörtöki S&P-konferencia előtti napon jelentette be Londonban, hogy stabilról szintén leminősítést valószínűsítő negatívra rontja a nála is "BBB plusz" szintű magyar adósosztályzat kilátását.

Ezzel a magyar besorolások kilátása mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél negatív, mivel a Moody's Investors Service is ilyen kilátást tart érvényben a magyar adósságra, jóllehet nála az osztályzat jelenleg elsőrendű "A1".

Kraemer a csütörtöki londoni S&P-konferencián azt mondta: a közép-kelet-európai térség egésze az elmúlt évtizedben ellenállóbbá vált a sokkhatásokkal szemben, de az EU-tagság kilátásának „lehorgonyzó hatása" most már sokkal gyengébb, mint a 2004-ben felvett új tagok csatlakozása előtt, mivel az unió „jóval kevésbé vendégszerető”, mint annak idején volt.

Hitelminősítői szempontból az igazgató a térség legstabilabb gazdaságának Horvátországot nevezte, amelynek besorolása (BBB) két éve nem változott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Rémhírnek bizonyul Magyarország hitelminősítése?

"Rémhírnek" minősítette a magyar szuverén adósosztályzat közeli leminősítéséről szóló piaci értesüléseket a Moody's Investors Service illetékes alelnöke, aki szerint a Moody's és a többi hitelminősítő magyar besorolása közötti több fokozatnyi különbség az eltérő minősítési módszerekből ered.

MTI Gazdaság

Leminősítés és forintgyengülés

Fél évvel a Fitch Ratings hasonló lépése után a Standard & Poor's is a közepes befektetői "BBB" sávba sorolta vissza a szuverén magyar devizaadósi osztályzatot. Nagy az esélye, hogy a negatív folyamat folytatódik.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: a Fitch leminősítése bátorítás

A miniszterelnök szerint az, hogy kedden a legnagyobb európai hitelminősítő rontott Magyarország besorolásán, azt jelenti, hogy Magyarország további ösztökélést és bátorítást kapott a kormány által megkezdett változtatások átfogóbb és mélyebb bevezetéséhez. A Fidesz szerint viszont újabb, aggasztó figyelmeztetést kapott Gyurcsány kormánya.

MTI Gazdaság

S&P leminősítés: nem volt bennfentes kereskedelem

Az azonnali üzleti döntést igénylő helyzetekben minden piaci szereplő számára megfontolandó beruházás a gyors információáramlást biztosító csatornák előfizetése - egyebek mellett ezzel a következtetéssel zárult a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) piacfelügyeleti eljárása a Standard and Poor's (S and P) ügyben.

MTI Gazdaság

Újabb kijózanító leminősítés

Az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az egyébként magasan elsőrendű szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását a Moody's Investors Service. A romló költségvetési helyzetre hivatkoznak, és arra, hogy egyelőre egyik nagy párt sem mutat elkötelezettséget a közfinanszírozási rendszer rendbetételére.

MTI Gazdaság

Elemzők: van esély a reformokra, de leminősítés is lehet

A Goldman Sachs hétfői elemzése szerint a koalíció döntő győzelme és a vártnál nagyobb többsége jobb hír, mintha szoros eredmény született volna, és valamelyest növeli annak az esélyét, hogy a kormány hozzálát a nagy költségvetési hiány kezeléséhez.

MTI Gazdaság

A JCR is rontott Magyarország hitelminősítésén

Egy fokozattal rontotta - jóllehet továbbra is az elsőrendű befektetői sávban tartotta - a magyar szuverén forintadósság besorolását a Japan Credit Rating Agency (JCR) arra hivatkozva, hogy a választások után sem várható gyors költségvetési konszolidáció.

Elütöttek egy gyalogost az M1-esen

Elütöttek egy gyalogost az M1-esen

Donald Trump kinézte magának Grönlandot

Donald Trump kinézte magának Grönlandot

KRESZ-reform: a duplaparkoló autósok 30 ezer forintos bírságra számíthatnak Németországban

KRESZ-reform: a duplaparkoló autósok 30 ezer forintos bírságra számíthatnak Németországban

Szünetel a sürgősségi betegellátás a Honvédkórházban szombat éjszaka

Szünetel a sürgősségi betegellátás a Honvédkórházban szombat éjszaka

Több mint 12 ezer lőfegyvert adtak le az új-zélandiak a christchurchi merénylet után

Több mint 12 ezer lőfegyvert adtak le az új-zélandiak a christchurchi merénylet után

Már épül az első Scheer-McDonald’s étterem

Már épül az első Scheer-McDonald’s étterem