szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolc magyar és egy amerikai vállalat, valamint egy német bank közreműködésével valósul meg Szerbia legnagyobb bioetanolgyártó üzeme - közölték szerbiai illetékesek pénteken. A beruházás értéke 380 millió euró.

Az üzem egyben Szerbia legjelentősebb idei úgynevezett zöldmezős beruházási projektje is - derül ki a Reuters hírügynökség jelentéséből -, Zrenjanin mellett épül meg, várhatóan két év alatt. Az üzem egymillió tonna búzát és fél millió tonna kukoricát dolgozna fel évente.
   
A szerbiai város polgármestere nem nevezte meg a magyar vállalkozásokat, melyekkel a beruházási megállapodást hétfőn írnák alá, csak azt közölte, hogy budapesti cégek, míg az amerikai vállalat a chicagói CSLM Group a finanszírozó német bank pedig a Commerzbank. Szerbiában ez idő szerint már közel tucatnyi kisebb bioetanolt előállító üzem van, ezek együtt évi 28 ezer tonnányi üzemanyagot állítanak elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bioetanolt lehet tankolni októbertől

A Nyugat-Európában már bevált, szinte tiszta bioetanolt Magyarországon várhatóan október elejétől lehet tankolni - tájékoztatta Gál Péter, a környezetbarát üzemanyaggal is működtethető autókat gyártó Saab képviseletét ellátó cég illetékese.

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

Pécsi épületeket is kap Tombor András tehetséggondozója

Pécsi épületeket is kap Tombor András tehetséggondozója

Reuters: Orbán Viktor belebukhat a járványba

Reuters: Orbán Viktor belebukhat a járványba