szerző:
MTI

A belga UCB gyógyszergyár egyezményes ajánlattal felvásárolja a német Schwarz Pharma gyógyszergyárat. Az üzlet arra vall, hogy az európai gyógyszeriparban töretlen az egyesülési kedv, és továbbra is az utángyártó cégek a legnépszerűbbek a vevők körében. Az ajánlat 4,4 milliárd euróra értékeli a Schwarz Pharmát.

Az egyesülés az utángyártók avagy generikus gyártók első ligájába kerül világszinten, évi több mint 3,3 milliárd eurós forgalommal és 770 millió eurós kutatási-fejlesztési költségvetéssel.

A Schwarz Pharma, amely elsősorban generikus (utángyártott) gyógyszereket készít és régi gyógyszerek javított változatait gyártja, az első félévben 37,3 millió eurós adózott eredményt ért el, majdnem 18-szor többet a tavalyi első félévi 2,1 milliónál. A többlet elsősorban egy nagy jogdíjból származott, amelyet az amerikai Pfizer gyógyszergyár fizetett a Schwarz Pharmának.

Az üzemi eredmény 78,4 millió euró volt az egy évvel korábbi 39 millió helyett. A forgalom, 483,4 millió euró, 1,1 százalékkal kisebb a tavalyi első félévi 488,6 milliónál, mert a vevők a német kormány által a nagykereskedők számára július 1-i hatállyal elrendelt árcsökkentésre vártak.

A cégnél egész évben 900 millió eurós forgalomra és nullszaldós adó utáni eredményre számítanak, saját fejlesztésű szereik sikere, illetve fejlesztési költségei miatt. Az első félévi fejlesztési kiadások, 97,9 millió euró, 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Tavaly a Schwarz Pharma 54,1 millió eurós veszteséget szenvedett adó után - egy gyógyszerjog megvásárlása miatt -, 2004-ben 800 ezer euró volt a vesztesége. Utoljára 2003-ban volt adózott eredménye, 132,5 millió euró.

Tavaly az üzemi eredmény rovatban 17 millió eurós hiány volt a 2004-es, 15,8 milliós többlet után. A forgalom 990,6 millió euróra nőtt 946,6 millióról.

Az Európában piacvezető francia-német Sanofi-Aventis gyógyszergyár márciusban megvette a cseh Zentiva gyógyszergyár 24,9 százalékát 430 millió euróért. A cseh gyár megvételével a Sanofi-Aventis erősíti helyzetét az utángyártott termékek piacán. A Zentiva maga tavaly megvette a román Sicomed utángyártót, és gyorsan terjeszkedik Kelet-Európában. A felvásárlás a Sanofi-Aventisnél is azt szolgálja, hogy jobb pozícióból versenyezhessenek a független utángyártókkal. A Sanofi-Aventisnél már tavaly közölték, hogy bővíteni akarják az utángyártó Winthrop részlegüket, habár nem céloznak meg akkora szerepet ezen a piacon, mint az utángyártók között világelső izraeli Teva vagy a svájci Novartis, amely tavalyi felvásárlásaival második helyezett lett a generikus termékek világpiacán.

A generikus termékekre szakosodó horvát Pliva a legnagyobb forgalmú gyógyszergyár Kelet-Európában. Az utángyártásra való átállás az első félévben már nyereséget hozott a vállalatnak; a tavalyi első félévben még vesztesége volt, az átalakítás nagy költsége miatt. A cég versengő ajánlatok célpontja, az amerikai Barr Pharmaceuticals az izlandi Actavis gyógyszergyár küzd a Pliváért, 2,5 milliárd dollár körüli ajánlatokkal. Bármelyik egyesülés révén a világon a nagyságra harmadik generikus gyártó alakulhat ki.

A világ generikus piacán zajló konszolidációs folyamat célja, hogy a cégek, olcsóbb termékekkel és jobb tárgyaló pozícióból, még erősebb versenyt támaszthassanak a szabadalmazott termékek gyártóinak, főleg a sokfelé csökkenő vagy csökkenteni tervezett állami gyógyszertámogatások elnyeréséért vívott küzdelemben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Fizetőssé válhatnak a térítésmentes gyógyszerek

Elképzelhető, hogy a jövőben azoknak is fizetniük kell a gyógyszereikért, akik eddig térítésmentesen jutottak hozzá a készítményekhez - közölte Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára

MTI Itthon

Gyógyszerfüggők vagyunk, és sokszor járunk orvoshoz

A felnőtt magyar lakosság közel fele szed rendszeresen valamilyen tablettát, vagy használ orvos által felírt gyógyszert, ez az európai országokban tapasztalható átlaghoz képest nagyon magas arány - derül ki a TÁRKI összehasonlító vizsgálatából.

MTI Gazdaság

BÉT: a nap nyertesei a gyógyszerpapírok

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pontos 558,67 emelkedéssel, 22.912,93 ponton zárt hétfőn, a pénteki záró értékhez képest ez 2,50 százalékos erősödés.

MTI Itthon

Élőlánccal tiltakoztak a gyógyszerészek

A gyógyszerellátás rendszerének védelmében, élőláncot alkotva tartottak tízperces demonstrációt a gyógyszerészek a Magyar Gyógyszerész Kamara épületénél, elutasítva a patikaliberalizációt, s védelmükről biztosítva a kamarát.

MTI Itthon

Patikaliberalizációval a jobb lakossági gyógyszerellátásért

Feloldják a gyógyszertár-alapítás lakosságszám és területi korlátait, és lesznek olyan készítmények, amelyeket patikán kívül is lehet majd forgalmazni. Megmarad a patikusi tulajdonrész, de nem kell 51 százalékban tulajdonosnak lennie, és a jövőben a gyógyszertári szakasszisztens is kiadhatja majd a készítményeket - mondta Molnár Lajos.

MTI Gazdaság

Ne csak egy szűk kör joga legyen gyógyszertárat nyitni

A Gyógyszerészek Érdekvédelmi Egyesülete szerint a patikaalapítás kötöttségének oldása hozzájárul a valódi versenyhez és a betegek érdekeit szolgálja – áll az egyesület elnöke, Hegyesné Márta Ágnes által kiadott közleményében.

Megnősült a „Szikla”

Megnősült a „Szikla”

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Vannak, akik rettegnek az augusztus 20-i tűzijátéktól

Vannak, akik rettegnek az augusztus 20-i tűzijátéktól

A szír macskamentő és Thürmer Gyula egy dalban - itt a megzenésített hírek 2. része

A szír macskamentő és Thürmer Gyula egy dalban - itt a megzenésített hírek 2. része

A hun-magyar rokonságot bizonyítani csak politikai megrendelésre lehet, és hozzá is fogtak

A hun-magyar rokonságot bizonyítani csak politikai megrendelésre lehet, és hozzá is fogtak