szerző:
MTI

A Szlovák Nemzeti Bank kedden 0,25 százalékpontos szigorítással lepte meg a változatlan kamatra számító piacokat. Alapkamatát, a kéthetes repót 4,75 százalékra emelte 4,50 százalékról.

A döntés után a szlovák korona 37,400-20/euró volt a londoni bankközi piacon, 0,27 százalékkal erősebb a hétfő esti 37,500-20/eurónál. A döntés előtt 37,435-84/euró volt, 0,17 százalékkal erősebb a hétfő estinél.

A bank elnöke, Ivan Sramko a döntés után elmondta, hogy további szigorítás "látható a horizonton", mert a béremelkedés miatt tartósnak ígérkezik az inflációs kockázat, és bizonytalan a közüzemi díjak emelése is, miközben a GDP gyorsan nő.

Jóllehet az államháztartás legnagyobb tétele, a központi költségvetés egyelőre jól alakul Szlovákiában, a központi bank mégis indokoltnak tartotta az óvatosságot a továbbra is erős gazdasági növekedéssel összefüggő inflációs kockázatok, a térségi politikai bizonytalanság és a kormány várható szociális intézkedései miatt.

Az elemzők októberre vártak csak emelést, 0,50 százalékpontosat. A központi bankot az infláció izgatja a legjobban, a tavaszi litván példa miatt: Litvániát minimális inflációs "elcsúszás" miatt nem fogadták be az euróövezetbe. A legújabb fejlemények szemlátomást alkalmat adtak a szlovák banknak megosztani és előbbre hozni a szigorítást.

Idén az infláció szinte folyamatosan gyorsult: EU-szabvány szerint számolva augusztusban 5,0 százalékos volt tizenkét hónapra, annyi, mint júliusban, a januári 4,1 százalék helyett. Az EU-szabvány szerint számolt tizenkét havi infláció a bank utolsó becslése szerint 3,9 százalékos lesz decemberben az áprilisban remélt 3,7 százalék helyett (akkor 2,8 százalékról emelték az előrejelzést), 2007. decemberben pedig 2,8 százalékos az eddig várt 2,0 százalék helyett. A 2008. decemberi előrejelzést változatlanul hagyták, 2,0 százalékon. Ezt kellene elérni ahhoz, hogy Szlovákia beléphessen az euróövezetbe. A bank hivatalos célja idén decemberre 2,5 százalék, 2007. és 2008. decemberre egyformán 2,0 százalék, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel.

A jegybank utoljára július végén emelte irányadó kamatát - idén harmadszor -, ismét fél százalékponttal 4,50 százalékra, azóta - most keddig - nem változtatott. A júliusi szigorítást az inflációs céllal és az euró 2009-re tervezett bevezetésével indokolták a bankban.

A szlovák költségvetés első nyolchavi hiánya 5,716 milliárd korona volt. Ez több ugyan a tavalyi első nyolchavi 5,065 milliárd koronánál és az első héthavi 5,244 milliárdnál is, de így is csak a 9,9 százalékát teszi ki az egész évre tervezett, 57,468 milliárd koronás hiánynak. Tavaly a szlovák költségvetés hiánya csak 33,886 milliárd korona volt, a tervezett 61,524 milliárd helyett. Idén az államháztartás hiányát 2,7 százalékra várják, nem számítva a nyugdíjreformot, azzal együtt 4,2 százalék a kormány terve ESA-1995 szerint, és jövőre 3,0 százalék, szintén nyugdíjreformmal együtt, amelyet jövőre már nem lehet leszámítani. A központi bank idénre 7,0 százalékot, jövőre 4,3 százalékot, 2008-ra 4,1 százalékot jósolt július végén, nyugdíjreformmal együtt.

Tavaly a GDP 2,95 százaléka volt a szlovák államháztartási hiány - kisebb az EU-ban előírt 3 százaléknál, nem utolsó sorban a rekord ütemű gazdasági növekedésnek is köszönhetően -, az eredetileg tervezett 3,4 százalék helyett. A nyugdíjreform költségei azonban ebben nincsenek benne, azt a GDP 0,8 százalékára becsülték Pozsonyban.

Szlovákiában az idei második negyedben 403,77 milliárd koronát (10,75 milliárd euró) ért el a hazai össztermék a szlovák statisztikai hivatal szerint. Ez a tavalyi második negyedhez viszonyítva 6,7 százalékos - folyó áron 10,4 százalékos - növekedés.

Az idei első negyedévben 6,3 százalékra lassult a szlovák GDP növekedése a tavalyi utolsó negyedévi 7,4 százalékos, rekord ütemről, rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva. A tavalyi harmadik negyedévben 6,3 százalékos, a második és az első negyedévben 5,4-5,4 százalékos volt a többlet, rendre az egy évvel korábbihoz képest. A tavalyi átlagos GDP-növekedés 6,1 százalékos volt, az 5,4 százalékos 2004-es, a 2003-as 4,2 százalékos, a 2002-es 4,1 százalékos és a 2001-es 3,2 százalékos ütem után.

A központi bank most 6,7 százalékos idei GDP-növekedésre számít az eddig várt 6,6 százalék helyett, jövőre 7,1 százalékos többletet vár az eddig jelzett 7,0 százalék helyett. 2008-ra ellenben csökkentette az előrejelzését: 5,7 százalékra 5,8 százalékról. Az idei szlovák költségvetést 5,4 százalékos GDP-növekedésre alapozták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Szlovákia többé nem küld katonákat Irakba

Az augusztusban Irakba utazott szlovák katonai alakulat az utolsó a sorban: Pozsony már nem küld újabb katonákat Irakba - erősítette meg Ján Kubis külügyminiszter, aki iraki kollégáját, Hosjar Zebarit látta vendégül pénteken Pozsonyban.

MTI Gazdaság

Szlovákia visszaállamosítja a Transpetrolt

A Transpetrol akár már augusztus végére is visszakerülhet teljes egészében állami tulajdonba. A szlovák gazdasági miniszter Lubomir Jahnatek szerint küszöbön áll a megállapodás a 2002-ben eladott 49 százalékos pakett visszavásárlásáról a Yukos Finance céggel.

MTI Karrier

Mélyponton a munkanélküliség Szlovákiában

Szlovákiában júliusban az eddigi legalacsonyabb szintjére, 10,2 százalékra csökkent a munkanélküliség az előző hónapban mért 10,36 százalékról- jelentette a Nemzeti Munkaügyi Hivatal.

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

1200 lóerős 4 személyes új villanyautó tör a Porsche Panamera babérjaira

1200 lóerős 4 személyes új villanyautó tör a Porsche Panamera babérjaira

Választási osztogatás: a Fidesz tudja, hogy kell meggyőzni a szavazókat

Választási osztogatás: a Fidesz tudja, hogy kell meggyőzni a szavazókat

Parkolóórákat ragasztott le Novák Előd a XI. kerületben, nem akar fizetni

Parkolóórákat ragasztott le Novák Előd a XI. kerületben, nem akar fizetni