szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Letették a Mohácsi Bioüzemanyag Termelő Kft. mintegy 20 milliárd forintból felépülő bioetanolgyártó üzemének alapkövét Mohácson pénteken.

Az üzemet a 170 évvel ezelőtt alapított, de ma üresen álló téglagyár 8,5 hektáros területén, másfél éven belül alakítják ki - mondta Balogh Attila, a társaság ügyvezető igazgatója.

A 80 közép és felsőfokú végzettségű dolgozót alkalmazó gyárban évente 300 ezer tonna kukoricából százmillió liter etanol előállítását tervezik, terméküket elsősorban európai országokba kívánják exportálni. Később lehetőség lesz az üzem kapacitásának megduplázására, és további 60 dolgozó felvételére, ez azonban függ a bioetanol iránti kereslet, valamint az alapanyag árának emelkedésétől - hangsúlyozta Balogh Attila. 

Balogh Attila szólt arról, hogy a mohácsi üzem saját magát látja majd el a termeléshez szükséges energiával. Az etanolgyártás melléktermékéből nyerhető biogáz biztosítja villamos- és hőenergia-igényüket. Sőt évente 10 megawatt áramot még értékesítenének is. Abból a hulladékból pedig, amely a biogázgyártásnál visszamarad, a földekre visszakerülő trágya lesz.

A Kft. tulajdonosa az amerikai United Biofuels Holding svájci központú részvénytársasága. A fejlesztést 25 százalékban saját forrásból, 75 százalékban banki hitelből fedezik, s azt remélik, hogy a beruházás 20 év alatt megtérül - mondta Peter Stepany a cég képviselője.

A szakember szólt arról is, hogy a közelmúltban alapított Mohácsi Bioüzemanyag Termelő Kft. tőkéjét fokozatosan, mintegy 15-20 millió euróra emelik. Mohács, illetve Bóly térségének mezőgazdasági területei elegendő alapanyagot biztosítanak az üzem működéséhez, ezen kívül az Európai Unió tervezi, hogy 2010-re a felhasznált üzemanyagmennyiség 5 százalékát megújuló energiával váltják ki. Ennek fontos része az etanol, amelyet benzinbe keverve lehet hasznosítani.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Magyar cégek a szerbiai bioetanol üzem építésében

Nyolc magyar és egy amerikai vállalat, valamint egy német bank közreműködésével valósul meg Szerbia legnagyobb bioetanolgyártó üzeme - közölték szerbiai illetékesek pénteken. A beruházás értéke 380 millió euró.

MTI Gazdaság

Bioetanolt lehet tankolni októbertől

A Nyugat-Európában már bevált, szinte tiszta bioetanolt Magyarországon várhatóan október elejétől lehet tankolni - tájékoztatta Gál Péter, a környezetbarát üzemanyaggal is működtethető autókat gyártó Saab képviseletét ellátó cég illetékese.

Orbán elment a Korányiba megkérdezni, van-e elég lélegeztetőgép

Orbán elment a Korányiba megkérdezni, van-e elég lélegeztetőgép

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal