szerző:
MTI

A nyugdíjreformhoz kapcsolódó elkerülhetetlen döntéseket 2007 végén, 2008 elején meg kell hozni, megjelölve a bevezetés dátumait – mondta Draskovics Tibor az Államreform Bizottság vezetője a Pénzügykutató Zrt. által szervezett nyugdíjkonferencián szerdán.

A tényleges nyugdíjba menetel korhatárának felemelése és a meglévő privilégiumok mérséklése a konvergenciaprogram céljai között is szerepel – közölte Draskovics Tibor. A kormánybiztos hozzátette: a megindítandó reformprogramok közül a nyugdíjreformhoz áll rendelkezésre a viszonylag leghosszabb idő, s kialakítható a szakmai konszenzus.

Draskovics Tibor szerint a magyar államháztartás alapvető problémái abból adódnak, hogy az állam által nyújtandó szolgáltatások, illetve az érintettek által igénybe vehető szolgáltatások nincsenek pontosan definiálva, azaz a felelősség határai nem egyértelműek, s ez érvényes az egészségügyre, a szociálpolitikára, illetve az oktatásra. „Ha el akarunk szakadni a korlátlan és finanszírozhatatlan állami felelősségtől, akkor mást kell csinálnunk" – mondta.

A kormánybiztos úgy véli, a nagy elosztó rendszerek két típusproblémával küszködnek, a mérettel és a szolgáltatás módjával. Hozzátette: akár a közigazgatásról, akár az egészségügyről, akár a közoktatásról beszélünk, mindenki a maximális forrás, azaz output megszerzésére törekszik. S ez érvényes a szolgáltatás módjára, azaz minőségére is, hiszen mindenki a lehető legjobbat és legdrágábbat kívánja megszerezni – mondta Draskovics Tibor.

Antal László közgazdász szerint az egészségügyi és nyugdíjkiadások okozta hiány az eredményszemléletű államháztartási elszámolásban (ESA'95) GDP arányosan már 3 százalékot jelent. Hozzátette: a jelenlegi svájci indexálás szerint működő nyugdíjrendszert – amely részben inflációkövető, részben nettó kereset követő – át kell alakítani árindexet követő nyugdíjrendszerre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vélemény

Mi történjék a nyugdíjrendszerrel? - interjú egy szaktekintéllyel

A nyugdíjak körül felforrósodtak a viták. A jelenlegi rendszer – ebben mindenki egyetért – tarthatatlan. Járulékot az aktív keresők 30 százaléka minimálbér után fizet. A csaknem 3 millió nyugdíjas majdnem harmada rokkantnyugdíjba menekült a munkanélküliség elől. A nyugdíjpillérek rogyadoznak, a tb-kasszából csak állandó költségvetési támogatással tudnak fizetni, a magán-nyugdíjpénztárak viszont minimális nyereségrátát tudnak csak felmutatni 1000 milliárdos vagyonuk után. Milyen nagy a baj, és mit lehetne tenni? - kérdeztük a nyugdíjügyek nemzetközi szaktekintélyét, Deutsch Antalt, a montreali McGill egyetem professzorát.

MTI Itthon

Novemberben visszamenőleg is emelik a nyugdíjakat

Novemberben emelkednek a nyugdíjak; az idei 1,2 százalékos emelés nemcsak a novemberi és decemberi nyugdíjhoz jár, hanem visszamenőleg 10 hónapra, egy összegben - közölte Danks Emese kormányszóvivő.

MTI Itthon

A nyugdíjrendszerhez is hozzányúl a kormány

Átalakul a jövőben a nyugdíjrendszer, a változtatások az előrehozott nyugdíjakat, az öregségi és a korkedvezményes nyugdíjat, a nyugdíjszámítás szabályait, a fegyveres és rendvédelmi szerveknél dolgozók nyugellátását, illetve a rehabilitációs rendszert érintik. A változtatások lényegét Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter ismertette a balatonőszödi kétnapos kormányülés után.

Pénzügyek

Nyugdíj a konvergenciában

A nyugdíjazási átlagéletkor alacsony, az egyes munkakörökhöz kapcsolódó korkedvezmények túlságosan nagyvonalúak, az...

MTI Gazdaság

Marad a 13. havi nyugdíj

Véglegesítette és elfogadta a kormány a konvergenciaprogramot. Veres János pénzügyminiszter ismertetése szerint a program érdemben nem módosult, marad például a 13. havi nyugdíj is.

MTI Itthon

Önfenntartóvá tehető a nyugdíjrendszer?

A hazai nyugdíjrendszer hosszú távra közel önfenntartóvá tehető - egyebek között a törvényes nyugdíjkorhatár felemelésével. A kijelentés a Magyar Nemzeti Bank által kiadott, de a kutatók saját véleményét tükröző tanulmányban olvasható, amely a nyugdíjrendszer előtt álló kihívásokat ismerteti.

MTI Itthon

A magyarok egytizede készül a nyugdíjas éveire

A 60 évnél fiatalabb népesség közel fele gondolkodott el azon, hogy miből fog megélni nyugdíjas korában, de csak kisebb része készül tudatosan erre - mondta Karácsony Gergely, a Medián kutatásvezetője a Generali Biztosító sajtóklubjában szerdán. Paál Zoltán, a biztosító ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy a nyugdíjas kor kezdetéig 7-10 millió forintot kellene megtakarítani ahhoz, hogy abból érdemleges nyugdíjkiegészítést lehessen fizetni.

MTI Itthon

A nyugdíjasok megértéssel fogadják a megszorításokat

A nyugdíjasok nagy többségét képviselő országos érdekvédelmi szervezetek a társadalmi felelősség okán megértéssel fogadják és támogatják a költségvetés egyensúlyát javító intézkedéseket - közölte Jankovits György, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületei Országos Szövetségének elnöke. A Fidesz szerint a Gyurcsány-csomag legnagyobb vesztesei a magyar nyugdíjasok.

hvg.hu Gazdaság

Kiknek nem lesz nyugdíjuk?

A magyar lakosságnak csak egyharmada készül a nyugdíjas éveire megtakarítással, és az aktív évekre jellemző jövedelemkülönbségek is újratermelődnek idős korban. A magyarok több mint fele azt sem tudja, hány évesen mehet nyugdíjba.

Emma Stone keze sok mindent elárul

Emma Stone keze sok mindent elárul

Szijjártó és a magyar űrhajós: lesz még meglepetés

Szijjártó és a magyar űrhajós: lesz még meglepetés

"Pablo Escobar megerőszakolt, majd elvitt abortuszra"

"Pablo Escobar megerőszakolt, majd elvitt abortuszra"

Több postán is megszűnik az újságárusítás

Több postán is megszűnik az újságárusítás

Jött egy új funkció a Firefoxba, máshogy mutatja a videókat

Jött egy új funkció a Firefoxba, máshogy mutatja a videókat

Díjat nyertek magyar mikrobiológusok a baktériumból készült festményeikkel

Díjat nyertek magyar mikrobiológusok a baktériumból készült festményeikkel