szerző:
hvg.hu

Az elemzők egy része már azt találgatja, mikor kezdődik a kamatcsökkentés időszaka. A devizapiacokon a legérdekesebb esemény a dollár kitörése volt a korábbi szűk sávból. Ezen a héten az euró vételét javasoljuk a dollár ellenében az 1,26-os szint alatt, míg a forinttal szemben 266-os szint alatt javasoljuk az euró vételét.

A piaci árak alakulását az elmúlt napokban a fejlett gazdaságokban nagy valószínűséggel befejeződő kamatemelési periódus, az amerikai gazdaság „soft landing”-je, illetve a tovább csökkenő olajár határozták meg. Az elmúlt hét történeseit figyelembe véve, egyáltalán nem meglepő, hogy az amerikai tőzsdéken lokális és történelmi csúcsokra emelkedtek a részvényindexek, a kötvénypiacokon sem voltak negatív tendenciák. Az elemzők egy része már azt találgatja, hogy mikor kezdődik a kamatcsökkentés időszaka. Erre legkorábban a jövő év közepén kerülhet sor, de a FED Beige Book szerint a gazdasági növekedés továbbra is erős, amely tartósan magas kamatszintet enged az amerikai jegybank szerepét betöltő FED számára. Ez – ma még – erősíti a dollárt, de a közeljövőben visszagyengülhet a zöldhasú a korábbi 1,29-es szint környékére az euróval szemben.

Devizapiac. A devizapiacokon a legérdekesebb esemény a dollár kitörése volt a korábbi szűk sávból. Ennek oka a már említett relatív masszív gazdasági növekedés, amely hosszú távon is magas kamatszintet vetít előre. Ugyanakkor az USA külkereskedelmi mérleghiánya történelmi magasságokat ért el, miközben az államháztartási hiány is dinamikusan növekedik. Tehát a növekedést elsősorban a fogyasztás táplálja, a nettó export továbbra is gyenge teljesítményt mutat.Nagyon különleges helyzet alakult ki az elmúlt napokban. A dollár erősödésére nem számítottunk, hiszen a gazdasági növekedési adatok, a makrogazdasági folyamatok a gyengülés irányába ható tényezők, de a befektetők nagy hányada úgy döntött, hogy a pillanatnyi kamatelőny fontosabb tényező befektetési döntései meghozatalakor, mint a fundamentális tényezők várható jövőbeli alakulása. A helyzet azért is furcsa, mert hosszú idő óta ismét lehetőség kínálkozik arra, hogy az 1,25-ös szint mellett eurót vásároljunk a dollár ellenében, miközben egyre több jel mutat a dollár várható gyengülése irányába. Tehát – véleményünk szerint – itt egy befektetési szempontból hasznos piaci anomáliáról van szó, amelyet kihasználva jelentős extraprofit érhető el a jövőben.A forint erősödése egyrészt a politikai feszültség – egész térségben érezhető – csökkenése, az olaj világpiaci árának mérséklődése, valamint a kedvező – rövidtávon ható - makrogazdasági folyamatoknak köszönhető. Az Európai Bizottság (EB) után az Ecofin (az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa) is elfogadta és támogatja a konvergencia programot, ami szintén pozitívan hatott.

A friss államháztartási adatok javuló egyensúlyi helyzetet mutatnak, de ki kell emelnünk, hogy ezek az adatok még nem jelentenek tendenciát, ma még csak azt mondhatjuk, hogy van egy-két enyhe javulás irányába mutató számunk. Az infláció a várt mérték fölött alakult, ami az államháztartás szempontjából szintén kedvező, hiszen elinflálja a béreket (csökkenti a fogyasztási keresletet), ugyanakkor a növekvő adóbevételeken keresztül a hiányadatokra is kedvező hatása lehet. De nem szabad elfelejteni, hogy ha túl magasra szökik a drágulás mértéke, az már inkább az adóbevételek csökkenését idézi elő a fogyasztás visszaesése okán.

A mai helyzetben a devizapiaci kereskedők véleménye szerint ismét kialakult a korábban már sok időn keresztül fennálló „skizofrén” forintárfolyam. Miközben a reálgazdasági, fundamentális alapon becsülhető keresztárfolyam 270-280 EUR/HUF-nál van, a piaci forinteladások zárásai erősebb szinten tartják a hazai fizetőeszköz árfolyamát az euróval szemben. Korábban - amikor a sáv erős oldalán volt folyamatosan a jegyzés – szintén ez volt a helyzet. Akkor az volt a helyes megoldás, hogy fokozatosan kellett kiépíteni a devizapozíciókat (pl. euró-, dollárvétel), majd mikor gyengült a forint fokozatosan leépíteni ezeket a pozíciókat. Így ma sem ajánlunk mást; az euró vételét javasoljuk a dollár ellenében az 1,26-os szint alatt, míg a forinttal szemben 266-os szint alatt javasoljuk az euró vételét.

Ne vegyünk hazai részvényeket (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A fejlett piacokon nem történtek jelentős változások a kötvénypiacokon, mivel a kamatszintek nem változnak a közeljövőben jelentős mértékben. Nem így a hazai piacon, ahol már érezhető, hogy a forint erősödése előbb-utóbb (de inkább előbb!) a hozamok csökkenése képében megjelenik a kötvénypiacon is. Az egy évnél hosszabb lejáratok esetében máris csökkentek a hozamok.A továbbiakban a kamatemelés kérdéses, mivel a forint erősödik, ugyanakkor a volatilitás nem csökkent és a MNB Monetáris Tanácsa a változékonyságot is figyelembe veszi döntése meghozatalakor. Mindent egybevetve egy 25 bázispontos konszenzusra számítunk, így az 1-3 éves szegmenst vételre ajánljuk.

Részvénypiac. A nemzetközi részvénypiaci hangulat kedvező volt a hazai befektetők számára is, mivel a kamatkörnyezet kedvező alakulása átgyűrűzött a hazai piacra is. Azért nem volt egyértelmű a hatás, mert az új egészségügyi törvény gyógyszerár-kérdésben is újat hozott, ami – nem meglepő módon – további terheket jelent a gyógyszergyáraknak, és a forgalmazóknak is.

Ennek következtében a Richter és az Egis jelentős 10 százalékos mértékben esett, de péntekre már stabilizálódott a helyzet, így a továbbiakban erősödhet a gyógyszeripari szekció. Talán ami még gondot okozhat, az orosz piaci helyzet változása. Az itt belépő új támogatási szabályok miatt az Egis öt, a Richter pedig húsz millió dolláros bevételtől eshet el, ami jelentősen ronthatja eredményüket.

A hazai piac egészét tekintve mégsem vagyunk optimisták, csakúgy, mint a régió egészét tekintve sem. A befektetők többsége ma a fejlett piacokon, alacsonyabb kockázatok mellett keresi azt a befektetési sztorit, ami kiemelkedő hozamokat eredményez. A fejlődő piacok közül Kína és India tarthat számot kiemelkedő érdeklődésre, így mi is inkább az ezeken a területeken befektető alapok vételét ajánljuk, mint hazai részvények vételét.

Ajánlások (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: 1-3 év: vétel

- vállalati kötvények: tartás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel

- USA részvények: vétel

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

- Befektetési alapok:

Ingatlanba fektető részvény alapok (EUR-ban denominált)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Australian Open: Babos Tímea az első fordulóban búcsúzott

Australian Open: Babos Tímea az első fordulóban búcsúzott

FAZ: Egyelőre nem zárnák ki a Fideszt az Európai Néppártból

FAZ: Egyelőre nem zárnák ki a Fideszt az Európai Néppártból

Felfoghatatlan összeg ment el tavaly mobilappokra

Felfoghatatlan összeg ment el tavaly mobilappokra

Sokkoló hírek a luxushüttéből: idén Davost is utolérte a klímaváltozás

Sokkoló hírek a luxushüttéből: idén Davost is utolérte a klímaváltozás

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

A kormány közel hétezer munkahelyet vett 2019-ben, darabját 16 millió forintért

A kormány közel hétezer munkahelyet vett 2019-ben, darabját 16 millió forintért