szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlésnek beterjesztett 2007. évi költségvetési törvényjavaslat a központi költségvetés kiadási főösszegét 8340,436 milliárd forintban, bevételi főösszegét 6687,461 milliárd, a büdzsé hiányát 1652,975 milliárd forintban határozza meg. Ez a hiány a GDP-hez mérten eredményszemléletben 6,8 százalékot, pénzforgalmi szemléletben 6,9 százalékot tesz ki.

A költségvetési törvényjavaslat rögzíti: a kormány a következő években olyan éves költségvetési törvényjavaslatokat köteles a Parlamentnek beterjeszteni, amelyek összhangban vannak azzal a feltételezéssel, hogy a központi költségvetés maastrichti feltételeknek megfelelő elsődleges egyenlegmutatója 2008-ban 0,0 százalékot, 2009-ben 0,9 százalékot, 2010-ben 1,1 százalékot ér el a GDP viszonyítva.

A költségvetés általános indoklása szerint a legfőbb cél az, hogy a költségvetés megteremtse a tartós egyensúlyon alapuló növekedés feltételeit, és az életkörülmények folyamatosan közelítsenek az Európai Unió életszínvonalának átlagához. Az általános indoklás szerint a felzárkózásnak tükröződnie kell a vállalkozások versenyképességében, a foglakoztatásban, az állam által nyújtott szolgáltatások színvonalában, emellett a reálbérek és reáljövedelmek színvonalában.

A központi költségvetés bevételi előirányzata jövőre - pénzforgalmi szemléletben - 6687,461 milliárd forint, szemben az ez évre előirányzott 5965,675 milliárd forinttal.

Jövedelemadókból 2007-ben 1742,271 milliárd forintot terveznek a büdzsében, ellentétben az idei 1551,346 milliárd forinttal. A központi büdzséről szóló törvényjavaslat személyi jövedelemadóból 1238,271 milliárd forintot tartalmaz, szemben a 2006. évi várható 1095,446 milliárd forinttal. Ugyanakkor a társasági adóbevétel tervezete 504 milliárd forint, ami mintegy 50 milliárd forinttal magasabb az ez évre előirányzott 455,9 milliárd forintnál.

A jövő évre tervezett 8340,436 milliárd forint kiadási főösszeg mintegy 844 milliárd forinttal haladja meg a 2006-ra prognosztizált 7496,676 milliárd forintos kiadást. Az összes támogatási és működési célú központi kiadást 3639,253 milliárd forintra állították be 2007-re, szemben az idénre tervezett 3470,196 milliárd forinttal. A vállalkozások folyó támogatására összesen 586,069 milliárd forintot szán a kormányzat, idén ennek tervezett összege 549,874 milliárd forint. A törvényjavaslat a kamatkiadásokat 1100,032 milliárd forintra tervezi jövőre, míg az idén 822,366 milliárd forintra várják a teljesítést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A pénzpiac szerint biztos a magyar költségvetési célok elérése

Meredeken elemelkedtek az elmúlt egy hónapban a forintpiaci befektetési konstrukciók az eddig erősen alulsúlyozott pozíciókból a feltörekvő piacokon aktív globális befektetési alapok portfolióiban, mert a piaci szereplők ezúttal biztosra veszik a költségvetési program teljesülését – áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott októberi felmérésében.

Vélemény

Veres: Pótköltségvetés nem kell

Nem lesz pótköltségvetés, nincs szükség különleges kormányzati intézkedésre – nyilatkozta a Népszabadságnak Veres János pénzügyminiszter, aki szerint tarthatók éves terveik.

hvg.hu Itthon

Újra trükköznek, tovább kozmetikázzák a költségvetési adatokat

Továbbra sem szűnt meg a költségvetési kozmetikázás - derül ki egy szeptember közepén megjelent közbeszerzési felhívásból – írja a Népszabadság. A kormány ugyan azt vállalta a Brüsszelben már-már elfogadott konvergenciaprogramban, hogy ezentúl a valós folyamatoknak megfelelő költségvetési számokat mutatja be, de a lap értesülései szerint ez mégsem így lesz.

Észak-Macedóniában is megjelent a koronavírus

Észak-Macedóniában is megjelent a koronavírus

Nem engedi felszállni a Wizz Air a gépét, amelyen egy koronavírusos beteg utazott

Nem engedi felszállni a Wizz Air a gépét, amelyen egy koronavírusos beteg utazott

Nem zárják be a Nyéki Imre Uszodát

Nem zárják be a Nyéki Imre Uszodát