szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a távközlési piac már jóval több, mint száz éves, még mindig képes innovációra, megújulásra és növekedésre – legalább is ezt támasztja alá a multinacionális tanácsadó Deloitte technológia, média és telekommunikációs (TMT) csoportjának telekommunikációról szóló előrejelzése.

Tévéműsor a mobiltelefonon. Fordítani kéne
© Vodafone
A mobil szektor, főként a fejlett országokban, új, nagyszabású alkalmazás kifejlesztésén dolgozik a hangátvitelből, és SMS-üzenetekből származó bevételek kiegészítésére: a szektor egyik legnagyobb reménysége a mobil televízió. Az ezzel kapcsolatos optimizmus azonban alaptalan lehet, hiszen ahelyett, hogy a televíziót próbálná a mobiltelefonba integrálni, a szektornak inkább az adatáramlás megfordítására kellene koncentrálnia – tehát a videótartalom telefonról televízióra vagy egyéb, megfelelő monitorral összekapcsolt eszközre történő továbbítására – derül ki a Deloitte elemzéséből. Mivel a mobiltelefonok kamerái egyre jobb felbontásúak, egyre inkább nő az igény, különböző, a felhasználók által megalkotott videótartalmak továbbítására mobiltelefonról internetes oldalakra vagy televízióra. Jelentősen növelné a szolgáltatók bevételét az, ha ennek a forgalomnak csak egy kis részét a saját hálózatukon keresztül továbbíthatnák.

A mobilszolgáltatók küldetése az volt, hogy kültéren teljes lefedettséget hozzanak létre. Noha a szolgáltatók még mindig fontosnak tartják a földrajzi lefedettséget, a legnagyobb harc ma már a beltéri lefedettségért folyik. Idén egyre több mobilhívást beltérből kezdeményeznek majd, ami a vezetékes hálózatok kiszorításához vezet. A mobilszolgáltatók stratégiája a jelek szerint teljes mértékben ehhez az új célhoz igazodik: maximalizálniuk kell a beltéri hívások minőségét és az adatminőséget, ami többek között kiegészítő hálózati technológiák integrálásával érhető el (például Wireless LAN). Emellett bővíteniük kell a tarifa-kínálatukat a mobiltelefonok beltéri használatának ösztönzésére. Illetve tanácsosnak látszik a licencszerződések áttekintése, amelyek némelyikét valószínűleg még akkor kötötték, amikor a telefonok nem voltak hordozhatóak, és a szolgáltatás csak kevesek számára volt elérhető.

A távközlési szolgáltatók valószínűleg továbbra is előtérbe helyeznek majd olyan alkalmazásokat, amelyek nagy fájlokat és adattartalmat hoznak létre. Erre gyakori példa a videóletöltés. Az ipar számára talán mégis kedvezőbb lenne, ha fejlődés az ellenkező irányba indulna el. Noha a méret a lényeg, a távközlési szektorban nem minden esetben a nagyobb a jobb. A szolgáltatók bevételének legnagyobb része olyan szolgáltatásokból ered, amelyek kisméretű fájlokon és kis sávszélességen alapulnak. Ilyen például az SMS, a csengőhangok, vagy a beszélgetés. Az utóbbi az első kereskedelmi hívás óta több milliárd dolláros hasznot eredményezett. Azok a szolgáltatók lehetnek sikeresek 2007-ben, amelyek felismerik és népszerűsítik a tömegpiacon megjelenő, egyszerű, keskeny sávú alkalmazásokat.

Maqyarország: szétterjed a vezeték nélküli internet (Oldaltörés)


A Deloitte tanulmánya szerint 2007 a távközlési szolgáltatások adományozásának jegyében telik majd. A mobiltelefon és a széles sáv csak két olyan tétel, amely várhatóan ingyenesen hozzáférhető lesz, még ha számos feltétel függvényében is. Az ilyen ajándékok azonban az ajándékozónak és az ajándékozottnak is pénzbe kerülnek. A mobilszolgáltatók készülékek millióinak támogatásával kapcsolatos költsége országonként több milliárd euróra rúghat 2007-ben. A szektor számára az ingyenes szolgáltatások hatása abban is megmutatkozhat, hogy egyre több értékes termék és szolgáltatás válik tömegcikké – legalábbis a felhasználók szemében. Idén a távközlési szolgáltatók valószínűleg szelektívebb és óvatosabb megközelítést alkalmaznak majd az „ingyenes” fogalmával szemben, és reálisabban értékelik annak lehetséges negatív hatásait.

Karli Péter, a Deloitte Magyarország igazgatója szerint a magyarországi mobilszolgáltatók technológiai szempontból az európai fejlődés frontvonalában haladnak. Ugyanakkor a vezetékes internet kisebb elterjedtsége miatt Magyarországon várhatóan nagyobb hangsúly fog helyeződni olyan vezeték nélküli megoldásokra, amelyek valamilyen módon helyettesíteni tudják a hagyományos internetes technológiákat, és a fentiek következtében a jobb lefedettségért folytatott harc is kiemelten fontossá válhat. Az új alkalmazások elterjesztéséhez szintén fontos lesz új magyar nyelvű tartalmak létrehozása.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Nincs vevő a BenQ Mobile-ra

Bár az elmúlt héten száz körüli volt az érdeklődők száma, szerdán délig egyetlen konkrét vételi ajánlat sem érkezett a BenQ Mobile német mobilgyártóra.

HavariaPress Itthon

Titkos megfigyelés mobillal - pert vesztett a magyar Vodafone

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Vodafone Magyarország megsértette több dolgozójának személyiségi jogait azzal, hogy beleegyezésük nélkül rögzítette az általuk használt mobiltelefonok bemérésével kapott helymeghatározási adatokat - írja a Napi Online.

hvg.hu Világ

Az EU letöri a mobilok nemzetközi hívásdíjait

Magyarországon 9,5 millió, az unióban 147 millió mobiltelefon-használó fizeti a normál tarifa ötszörösét, valahányszor külföldön kezdeményez, vagy fogad hívásokat. Az Európai Unió elhatározta, hogy kikényszeríti a mobilszolgáltatóktól a külföldön fogadott hívások díjának jelentős mérséklését.

hvg.hu Vállalkozás

A mobiltelefon javítja a munkamorált?

A munkaerő hatékonysága és a munkamorál szintje nagyban függ attól, hogy a vállalatok a megfelelő mobiltechnológiába fektetnek-e be, és értékelik-e az együttműködésre törekvő munkatársak magatartását – mutatja a vezető üzletemberekkel készült új, amerikai felmérés.

BBC Tech

Napi egymillió mobiltöltőt felejtünk a konnektorban

A mobiltelefon az egyik legkisebb elektronikai eszköz, mely az emberek keze ügyében megtalálható, a leselejtezett kézi beszélők után hátramaradó hulladékmennyiség ártalmatlanítása és kezelése azonban annál méretesebb problémát jelent.

hvg.hu Tech

Vezeték nélkül tölthetőek a mobileszközök

A Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show-n bemutattak egy új módszert, amelynek segítéségével többé nincs szükség a mobilkészülékek elemeinek töltésére.