szerző:
hvg.hu

A piaci folyamatok kicsit nagyobb sebességre kapcsoltak. Az euró erősödött a dollárral szemben, a devizapiaci mozgásokat a dollár gyengülése határozta meg. A kötvénypiacokon is érezhető volt a mozgás, magasabb volt a tőke beáramlása, mint a kiáramlás. Aki bízik a dollár további gyengülésében, az a 3-5 éves szegmens vételével érhet el nyereséget.

Az elmúlt héten a piaci folyamatok a korábbi lassú mozgásokról kicsit nagyobb sebességre kapcsoltak, miután az európai növekedési adatok rendkívül jó értékeket hoztak, miközben a FED-elnök nyilatkozata szerint az Egyesült Államokban az inflációs veszély egyre kevésbé tolja a kamatok emelése irányába a döntéshozók figyelmét.

Az euró erősödött a dollárral szemben, de közben a jen is régen nem látott mélységekbe zuhant a másik két vezető devizával szemben. Ezek a folyamatok a feltörekvő piacokra jó hatást gyakoroltak, mivel a várható kamatcsökkentés az olcsóbb pénzt jelenti, míg a gyengülő jen a carry traderek javuló pozícióit. Ezek a hatások a nemzetközi likviditást erősen javítják, így a kockázatvállalási hajlandóság is emelkedőben van, csak úgy, mint a feltörekvő piacok.

Devizapiac. A devizapiaci mozgásokat a dollár gyengülése határozta meg globálisan is, hiszen a kamatcsökkentés miatt gyengülő dollár mindig támogatást jelent a feltörekvő piaci devizáknak. Térségünk egésze is emelkedést produkált, de az egyéb feltörekvő piacokra áramló tőke jelentősen nagyobb mozgásokat idézett elő, hiszen a közép-kelet európai térség relatív lemaradó az emerging piacok között.A korábbi beszűkülés tehát a dollár gyengülését hozta – várakozásainkkal ellentétben. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az amerikai infláció akkor alakult kedvezően, amikor az olaj ára jelentősen mérséklődött, de a továbbiakban ilyen hatást nem várunk, sőt az olaj ára inkább emeli majd a pénzromlás ütemét. Így viszont könnyen előfordulhat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED optimizmusa ellenére nem következik be az inflációs nyomás jelentős csökkenése, így nem lesz lehetőség az alapkamat továbbiakban történő csökkentésére. Ebben az esetben viszont gyorsan visszatalál a korábbi csatornába az árfolyam. Tehát a heti változásokat a várakozások és nem a tényadatok indukálták, így könnyen lehetséges egy visszakorrigáló keresztárfolyam.A forint erősödése tehát a jen gyengülése által támogatott carry trade és a dollár gyengülésének köszönhető folyamatként írható le, a hazai makrogazdasági hírek, események nem gyakoroltak különösebb hatást. Pedig nem ártana komolyabb figyelmet szentelni ezen adatoknak, hiszen a magyar gazdaság öt éve a leggyengébb negyedévet produkálta 2006 negyedik negyedében, miközben az infláció januárban (egyszeri hatásokat is figyelembe véve) majdnem elérte a nyolc százalékot. Az elemzők a maginfláció továbbra is alacsony szintjével érvelnek az adatok mellett, míg ellene felhozható, hogy a teljes termékkörre kiterjedő infláció a csökkenő olajár mellett lett ilyen kirívóan magas értékű. Továbbra sem bízunk tehát a forint jelentős erősödésében, így ma is a devizapozíciók építését javasoljuk.

Kivárást javasolunk (Oldaltörés)

Kötvénypiac. A kötvénypiacokon is érezhető volt a mozgás, ugyanis a feltörekvő piacok esetében itt is a kockázati felár várható növekedésére játszva magasabb volt a tőke beáramlása, mint a kiáramlás. Ez jótékonyan hatott, de a hazai piacon ez nem sokat segített, legalábbis nem azokon a befektetőkön, akik jövedelmeikből képződött megtakarításait önmaga fekteti be. Ez alatt azt értjük, hogy a hozamok csökkenése olyan kismértékű volt, hogy az egyéni befektetők ezt még egy hét alatt nem tudták kihasználni, de tény, hogy a korábbi pozícióik értéke emelkedett.

A hosszabb futamidőknél a csökkenés már komolyabb nyereséget eredményezhetett, de az egyéni befektetők körében ez a kockázatos szegmens nem képez olyan mértékű részt a portfoliókban, hogy ez érdemben kimutatható nyereséget jelentett volna a teljes megtakarítási állományra. Marad tehát továbbra is a kivárás, a már kiépített pozíciók tartása, illetve a kockázatokat kedvelőbbek számára a 3-5 éves szegmens vétele.Ajánlásunk tehát érdemben nem változott, lényegében tartást jelent az 1-3 éves szegmens tekintetében, de aki bízik a dollár további gyengülésében, az esetleges amerikai kamatcsökkentésben, az kísérletet tehet a 3-5 éves szegmens vételével nyereséget elérni.

Részvénypiac. A nemzetközi hangulat a részvénypiacokra kedvezően hatott, hiszen a globális kamatszint legalábbis tetőzni látszik, ami a jövőbeni vállalati nyereségeknek kedvezhet a majdani olcsóbb finanszírozáson keresztül. Természetesen a feltörekvő piacokra itt is hatott a kockázatvállalási hajlandóság emelkedése, természetesen az emelkedés irányába tolva a tőzsdemutatókat.A hazai piacon is hatott a nemzetközi befektetői hangulat, tehát a BUX erőteljesen emelkedett, különös tekintettel az ismét növekedési pályára álló OTP-re. Csütörtökre ugyan kialakult egy kisebb korrekció, de a mai helyzetben ezt csak korrekciónak tekintjük, így ajánlásunkon sem változtattunk, tehát kivárást javasolunk. Egy-két kivétel azért akad. Az OTP talán megérett az eladásra, mivel 8800 forint felett már várhatóan „elfogy a levegő”, a FOTEX sztori pedig tartogat további pozitív meglepetéseket.

Egy kicsit bővebben; a FOTEX esetében arra gondolunk, hogy a kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokra jellemző árazásról áttérve az ingatlan alapú cégeket jellemző eszköz alapú árazásra, számításaink szerint indokolt egy 1000 forint feletti ár, míg ma 800 forintért szinten megvásárolható a papír.

Ajánlás (Oldaltörés)

Állampapír piac:

- állampapírok: vétel: tartás: 0-3 év, vétel: 3-5 év

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: tartás

- Orosz részvények: tartás

- Egyéb feltörekvők: Kína, Dél-Amerika: tartás, Kelet-Európa: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás, OTP: eladás, FOTEX: vétel

Befektetési alapok:

Target Return típusú alapok

Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csapadékosabbra fordul az időjárás a következő napokban

Csapadékosabbra fordul az időjárás a következő napokban

A Kúria is elkaszálta Karácsony Gergely kifogását, amit Gulyás Gergely mondatai miatt tett

A Kúria is elkaszálta Karácsony Gergely kifogását, amit Gulyás Gergely mondatai miatt tett

Üzleti ügy lett a hálószobánkból – de hogy jutottunk el idáig?

Üzleti ügy lett a hálószobánkból – de hogy jutottunk el idáig?

Greta Thunberg egy egész épületet kidekorált a klímaváltozás elleni harcáról szóló szövegekkel

Greta Thunberg egy egész épületet kidekorált a klímaváltozás elleni harcáról szóló szövegekkel

Olyan forró volt a nyár, hogy felbukkant a víz alól a spanyol Stonehenge

Olyan forró volt a nyár, hogy felbukkant a víz alól a spanyol Stonehenge

Csak egy övcsonk volt becsatolva a biztonsági öv helyett, ki is repült az utas Kislángnál

Csak egy övcsonk volt becsatolva a biztonsági öv helyett, ki is repült az utas Kislángnál