szerző:
MTI

Kedvező értékelést adott - más intézetekhez hasonlóan - hétfői térségi elemzésében Simor András MNB-elnöki jelöléséről a Goldman Sachs. Szerintük az új jegybanki vezető alatt jobb lesz az MNB és a kormány viszonya, mint elődje idején.

A globális pénzügyi szolgáltató csoport napi európai feltörekvő piaci visszatekintéseinek hétfői kiadása szerint Simor András jelölése jó hír, egyrészt azért, mert "jó jelöltről" van szó, másrészt azért, mert kiválasztása jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök helyzete "továbbra is erős".

Az elemzés szerint a ház úgy tudja, hogy Simor a kormányfő "személyes pártoltja", jelölése így azt jelzi, hogy Gyurcsány alkupozíciója az "utóbbi idők megingásai ellenére" mind az MSZP-n belül, mind az SZDSZ-szel változatlanul erőteljes.

Jóllehet Simor nem makroközgazdász, szakmai önéletrajza azonban "figyelemreméltó", emellett a jelölt megbecsültségnek örvend, és elég hosszú ideje jelen van a pénzügyi szektorban. Simor pénzügypolitikai alapállását nehéz a "galamb" vagy a "héja" kategóriák alapján meghatározni, mivel pragmatikus személyiségről van szó. Nyilvánvaló azonban, hogy igyekszik majd erősíteni az MNB inflációellenes fellépésének hitelességét, és ebben az értelemben "óvatos héjának" lesz majd tekinthető.

A Goldman Sachs szerint Simor András nem pártolja a devizapiaci intervenciót - hacsak az nem abszolút szükséges -, és a ház azt várja, hogy a jelölt nagy hangsúlyt fektet majd a piaci kommunikációra és a kiszámítható pénzügypolitikára.

Az elemzés szerint a ház fenntartja azt az előrejelzését, hogy az MNB még egy kamatemelést végrehajt, jelezve, hogy ellenőrzése alatt tartja az inflációt. A Goldman Sachs arra is számít, hogy Simor András kinevezésével az MNB és a kormány jobb viszonyt ápol majd, mint az előd idején, áll az elemzésben.

Ez utóbbit más londoni elemzők is valószínűsítették. Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési csoportjának európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke az MTI-nek aznap azt mondta: Simor nyilvánvalóan jóval kevésbé fogja kritizálni a kormány gazdaságpolitikáját, mint Járai Zsigmond jelenlegi elnök, így a kormány és az MNB közötti, "gyakran csípős" viszony "valamelyest enyhülhet".

A jelölés napján kérdezett londoni elemzők is kiemelték Simor szakmai kvalitásait. Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni Magyarország-elemzője a bejelentés után az MTI-nek azt mondta: a jelöltnek jó a szakmai háttere, vannak piaci tapasztalatai, és "viszonylag független a politikától". Tenconi szerint ezek a tulajdonságok "jelenleg nagyon fontosak ... mivel Magyarország szempontjából a legrosszabb egy nem megfelelő képesítésű, vagy egy politikailag elkötelezett jelölt lett volna".

Az elnökváltástól várható pénzügypolitikai iránymódosulásról már eltértek a vélemények. Arra a kérdésre, hogy az MNB monetáris alapállása Simor András jelölésével várhatóan "galamb" vagy "héja" irányban mozdul-e, a londoni Dresdner-részleg szakértője azt mondta: Járai Zsigmond jelenlegi elnök "nagyon erősen héja volt", ezzel együtt nem lenne azonban helyes arra számítani, hogy a Monetáris Tanács egésze "galamb irányban mozdul el ... kevésbé lesz héja, de továbbra is az árstabilitásra koncentrál majd".

Evans is kiemelte, hogy Járai Zsigmonddal "a héják egyik kulcsfigurája" távozik. A Bank of America (BoA) vezető londoni szakértője hozzátette ugyanakkor: júliusban Adamecz Péter és Auth Henrik is megy, és mivel Simor András jelölhet két új monetáris tanácsi tagot, a jelenleginél "jóval inkább 'galamb' Monetáris Tanácsra van kilátás" 2007 második felétől.

A legutóbbi MT-ülés jegyzőkönyve szerint már most sem volt meg a kellő támogatás a kamatemeléshez, és miután Simor márciustól belép, "az átmeneti inflációs kiugrás ellenére" jó eséllyel hónapokig nem fog változni az alapkamat, a második félévben pedig folyamatos csökkenésnek indul, jósolta a BoA londoni részlegének alelnöke.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Simor jelölése: londoni elemzők pozitív piaci fogadtatást várnak

Eltérő mértékben, de egyöntetűen enyhülő pénzügypolitikai alapállást és kedvező piaci fogadtatást, valamint a tetőző infláció közepette is változatlan MNB-kamatszintet jósoltak londoni feltörekvő piaci elemzők Simor András MNB-elnöki jelölésének pénteki bejelentése után.

MTI Gazdaság

Simor jelölése: újabb kedvező elemzői vélemény

Az első, múlt hét végi londoni elemzői véleményekhez hasonlóan kedvező értékelést adott hétfői térségi elemzésében Simor András MNB-elnöki jelöléséről a Goldman Sachs, amely szerint az új jegybanki vezető alatt jobb lesz az MNB és a kormány viszonya, mint elődje idején.

MTI Gazdaság

Erősödött a forint Simor jelölésére

Enyhén erősödött a forint a jegybankelnök-jelölt megnevezésére a bankközi devizapiacon, bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentésekor már kevesen voltak nem csak a magyarországi, hanem a hosszú hétvégére készülő amerikai piacokon is.

Gazdaság

Simor András a legesélyesebb az MNB elnöki székére

A magyar Deloitte elnöke, Simor András az egyik a sok lehetséges jelölt közül a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztére, alkalmasint a legvalószínűbb jelölt, de a miniszterelnök még nem döntött, mondták meg nem nevezett bennfentesek pénteken hírügynökségeknek.

Különös ígéretet tett a Türk Tanácsban Orbán

Különös ígéretet tett a Türk Tanácsban Orbán

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

"Limitált, mint a Feleségem" - posztolta Schobert Norbi a méregdrága Mercedes sportkocsiról

"Limitált, mint a Feleségem" - posztolta Schobert Norbi a méregdrága Mercedes sportkocsiról

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Ilyen egyszerű kémchipet készíteni

Ilyen egyszerű kémchipet készíteni