szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Immár a gazdasági tárca szerint is elkerülhetetlen, hogy 2020-tól új atomerőmű épüljön Magyarországon – írta szerdán a Népszabadság.

A gazdasági tárca jelenlegi elképzelései szerint 2020-tól lesz szükség új atomerőmű építésére – fogalmazott a lap kérdésére válaszolva Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára. Úgy vélte, hogy lehetnének más változatok is – például az árambehozatal vagy a fosszilis energiahordozók –, de az drágább áramot eredményezne, illetve egyéb problémákat is okozna.

A lap emlékeztet arra, hogy korábban a tárca – SZDSZ-hez kötődő – elöljárói a lehetőséget még csak „egy vizsgálandó opciónak” nevezték, és a most „társadalmi vitán” lévő országos energiapolitikai koncepció is hasonlóképpen fogalmaz. A szocialista párt és az ellenzék támogatása viszont már eddig is borítékolható volt – teszik hozzá.

Vagyis a parlament – néhány, valamennyi pártban kisebbségben lévő környezetvédő kivételével – valószínűleg egyhangúlag támogatna egy 10-15 év múlva kezdődő új atomerőmű-építést – olvasható a lapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Két atomerőmű kellene Magyarországnak?

Szakemberek egyöntetű véleménye szerint a hazai energiaellátásban megkerülhetetlen a nukleáris erőmű - írja a Napi Gazdaság. Arról, hogy ennek a szerepe milyen mértékű legyen, a lap szerint már megoszlanak az elképzelések.

MTI Tech

Hazánk számára a megújuló és az atomenergia sem igazi megoldás

Magyarország energiafüggőségére a jelenleg ismert megújuló energiaforrások és az atomenergia sem kínál hosszú távú megoldást - véli Dennis L. Meadows. Az amerikai ökológus tudós az energiahatékonyságban, valamint az energetika és a területfejlesztés összehangolásában látja pillanatnyilag a legnagyobb lehetőséget.

Gazdaság

Az energiafüggőséget nem egy új atomerőmű oldja meg

Az Energia Klub szerint egy új atomerőmű megépítése súlyos gazdasági és környezeti károkat okoz – áll a szervezet közleményében, amely Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója, volt miniszteri biztos véleményére reagált.