szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az előzetes aggodalmak ellenére a teljes meghirdetett mennyiséget értékesítették a 2012/C és a 2017/B államkötvények csütörtöki aukcióján - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján.

Az öt éves papírból 45 milliárd forintnyit, a tíz évesből pedig 40 milliárd forint értékben jegyeztek le. A hozamszintek a piaci várakozásoknak megfelelően alakultak.

Az öt éves (2012/C ) államkötvény aukcióján az értékesítésre meghirdetett 45 milliárd forintnyi kötvényre összesen 80,8 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A benyújtott 97 ajánlatból 63-at fogadtak el.

Az aukción 6,87 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számítva. Ez 4 bázisponttal alacsonyabb a szerdai referenciahozamnál, 9 bázisponttal alacsonyabb az egy hónappal ezelőtti kibocsátás átlaghozamánál. Az aukción a legalacsonyabb elfogadott hozam 6,84 százalék, a legmagasabb 6,89 százalék volt. A piacon korábban a 6,9 százalékot sem tartották elképzelhetetlennek.

A 10 éves (2017/B) államkötvényből felajánlott 40 milliárd forintnyi papírra 86,1 milliárd forint értékben érkezett ajánlat, összesen 123. Ebből 77-et fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam (ISMA) 6,75 százalék volt, a legalacsonyabb hozam 6,72, a legmagasabb 6,77 százalék lett. Az átlaghozam megegyezik a szerdai 10 éves másodpiaci referenciahozammal, és ezt az értéket várták a kereskedők is. Ugyanakkor ez az érték 13 bázisponttal magasabb az egy hónappal ezelőtti, legutóbbi kibocsátás átlaghozamánál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!