szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 145,54 pontos emelkedéssel, 29.000 ponton zárt csütörtökön. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 0,50 százalékos emelkedés.

A forgalom 43,4 milliárd forintot tett ki, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz viszonyítva.

Káplár Norbert, a Raiffesen bank üzletkötője elmondta, hogy a BUX index emelkedése elsősorban az OTP papírok erősödésének volt köszönhető, bár jól teljesített a Richter és a Magyar Telekom is.

A Mol piacán tovább folytatódott a sajátrészvények vásárlása, és bár a vevők között megjelent az orosz befektető is, az intézményi eladások uralták a piacot, a részvény árfolyama gyengült.

Az üzletkötő szerint a Richter árfolyamerősödése mögött a gyorsjelentést követő befektetői "gyűjtögetés" áll. A jövőt illető pozitív befektetői megítélés tovább erősítette az árfolyamot - mondta.

A kisebb papírok közül Káplár Norbert említést tett az Econetről. A papír jelentős, mintegy 600 milliós forgalomban 5,67 százalékot erősödött és 205 forinton zárt. Az erősödés a cég kedvező előzetes eredményei közzétételének, illetve a tőkeemelés bejelentésének volt köszönhető. Az econet.hu az előzetes adatok alapján azt közölte, hogy a cégcsoport jelentős növekedést ért el az idén az első félévben: a csoport árbevétele 1,7 milliárd forint, szemben a tavalyi első félév 757,8 millió forintos bevételével, az üzemi nyereség pedig 48 millió forint, míg tavaly 197,4 millió forintos veszteségről számolt be a cég.

A közlemény szerint a média üzletág területén további fejlődés várható, a társaság előrehaladott tárgyalásokat folytat több befektetésről. A meg nem nevezett céltársaságok átvétele apporttal történő alaptőke-emelés keretében valósul meg. A tőkeemelés összértéke kibocsátási áron várhatóan 0,5-1,5 milliárd forint lesz.

A Concorde Értékpapír Rt. az Egis gyorsjelentését elemzve azt közölte, hogy a 2,36 milliárd forintos nem konszolidált harmadik negyedéves nettó eredmény 41 százalékkal marad el a tavalyi év hasonló időszakának eredményétől, de 17 százalékkal felülmúlta a Concorde várakozásait. Ugyanakkor 10 százalékkal elmarad az elemzői konszenzustól. A pozitív eredmények ellenére Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője szerint még mindig indokolatlanul magas az Egis árazása. A 2,76 milliárd forintos konszolidált nettó profit év/év alapon 37 százalékos visszaesést mutat, de lényegesen rosszabb lett, mint a 2,27 milliárdos elemzői becslések. A nettó árbevétel forintban számolva 10 százalékkal bővült az újra megélénkülő nyugat-európai és orosz értékesítésnek köszönhetően, ami viszont a Concorde vezető elemzője, Vágó Attila szerint kellemes meglepetés volt.

A Mol árfolyama stagnált, a részvények 27 milliárdos forgalomban 10 forinttal, 0,04 százalékkal gyengültek, a papírok záróára 28.290 forint volt.

Az OTP papírok forgalma 9,1 milliárd forintot tett ki, a részvények árfolyama 108 forinttal, 1,05 százalékkal 10.356 forintra erősödött.

A Magyar Telekom részvények árfolyama 3 forinttal, 0,31 százalékkal 969 forintra emelkedett, 2 milliárdos forgalomban.

A Richter 320 forintot drágult, a papír 0,85 százalékos erősödéssel 37.750 forinton zárt, forgalma 2,7 milliárd forintot tett ki.

Szektortársa, az Egis 300 forinttal, 1,28 százalékkal 23.095 forintra gyengült.

A BUMIX 14,61 ponttal, 0,42 százalékkal 3.474,78 pontra emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!