szerző:
MTI

A Mol szerint az OMV a Mol feletti kontroll megszerzésére törekszik, együttműködésről beszél, de ezzel csak valódi szándékát leplezi - szögezi le a magyar olajipari társaság kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben felszólítják az OMV-t, hogy vessen véget a kettős beszédnek.

A Mol figyelemmel kíséri az OMV kommunikációját, amelyben a társaság rendszeresen kifejezésre juttatja szándékát a Mol-lal történő barátságos és strukturált tárgyalások folytatására és az esetleges iparági konszolidációra való felkészülés érdekében történő együttműködési lehetőségek vizsgálatára – burkoltan arra is célozva, hogy a Mol nem hajlandó megfontolni ezeket az opciókat. A Mol számára azonban jó ideje világos, hogy mindeközben az OMV a Mol feletti kontroll megszerzésére törekszik - áll a Mol közleményében.
 
A közlemény felidézi: a nyilvánosan felajánlott barátságos tárgyalások ellenére az OMV az elmúlt két hónapban 18,6 százalékra növelte a részesedését a Mol-ban, anélkül, hogy előtte konzultált volna a Mol igazgatóságával, és kéretlen, feltételes megkeresést tett a társaság feletti ellenőrzés megszerzésére (ezt a Mol igazgatósága egyhangúlag elutasította, amint ezt július 16-án a társaság bejelentette).
 
Amint arra a Mol többször is rámutatott, a legnagyobb részvényesi értéket a vállalat meghirdetett, önálló stratégiájának követésével lehet teremteni, amely a belső hatékonyságon, jelentős organikus növekedésen, valamint értékteremtő akvizíciókon és partnerségeken alapul. A Mol mind nyilvános közleményeiben, mind a közelmúltban bejelentett akvizícióival is jelezte, miképp valósítja meg független stratégiáját és céljait.
 
A közlemény szerint a Mol meghirdetett stratégiájának mindig is alapvető része volt azon – más iparági szereplőkkel történő - együttműködési lehetőségek vizsgálata, amelyek részvényesi értéket teremthetnek egyes eszközök vagy üzletágak közös működtetése révén, ahol ezeket a jogszabályok nem korlátozzák.
 
Az európai gázpiac fejlődését nyomon követve a Mol felmérte az együttműködési lehetőségeket a gáz értékláncban, és 2007 tavaszán lehetőséget látott arra, hogy az OMV-vel a gázüzletág területén együttműködjön, ami régión túli közös termelési lehetőségek megszerzését is célozhatta volna. A két társaság egymáshoz közeli elhelyezkedését és meglévő képességeit kihasználva, valamint figyelembe véve a vállalatok meglévő eszközeinek nemzetközi léptékkel nézve korlátos méreteit, egy ilyen együttműködés középtávon is vonzó növekedési lehetőséget és értéknövekedést biztosított volna mindkét társaság részvényesei számára.
 
A lehetőségek alapos átvizsgálása és racionális mérlegelése után a Mol arra a következtetésre jutott, hogy ez az egyetlen olyan terület, ahol egy ilyen együttműködés részvényesi értéket teremtene anélkül, hogy jelentős szabályozói beavatkozást, eszközértékesítést igényelt volna. Az OMV azonban elutasította ezeket az elképzeléseket, és kifejezte, hogy csak oly módon hajlandó együttműködni a Mol-lal, amely garantálja a társaság feletti kontroll megszerzését. A Mol világossá tette az OMV számára hogy a Mol megszerzése és az OMV-vel való egyesítése értékromboló lenne.
 
A Mol az OMV baráti beszélgetésről szóló rendszeres nyilatkozatait olyan kettős beszédnek értékeli, amely elleplezi az osztrák cég valódi - a Mol feletti kontroll megszerzésére irányuló-szándékát - fogalmaz a Mol közleményében.
 
A Mol mindemellett továbbra is nyitott a párbeszédre a gázüzletág meghatározott területeit érintő együttműködést illetően. A társaság végrehajtotta gáz üzletága egyes szegmenseinek teljes jogi és tulajdonosi szétválasztását, s így képes arra, hogy más regionális eszközökkel közösen tudja működtetni ezeket.
 
A Mol megerősíti, hogy továbbra is elkötelezett az iparág regionális fejlődése iránt, mindezt valódi partnerségeken keresztül látja megvalósíthatónak, figyelembe véve a nemzeti, regionális és európai szintű energiabiztonság szempontjait is. Ezt azonban minden érintett fél számára értékteremtő módon képzeli el. A Mol véleménye szerint jelen helyzetben kizárólag az egyenes és őszinte kommunikáció szolgálja a részvényesek és a fogyasztók érdekeit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

OMV: "nem tettünk ajánlatot a Molra"

Az osztrák OMV állítja, június 25-i levelük a Mol vezetésének nem tartalmazott hivatalos átvételi ajánlatot. Az OMV szóvivője a Mol vezérigazgatójának hétfői budapesti sajtóértekezletén elhangzottakra reagált.

Pénzügyek

Folytatódó OMV-Mol-saga

Újabb részletek láttak napvilágot az osztrák OMV által a Mol felvásárlásáért hetek óta tartó küzdelemből, az összkép...

MTI Gazdaság

Az OMV ajánlatot tesz a Molra?

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat nyilvános ajánlatot fog tenni a Mol Nyrt. egészére, írta a Reuters hírügynökség péntek reggel, meg nem nevezett, " magas rangú" kormányforrásra hivatkozva. Az OMV cáfol.

MTI Gazdaság

Mol: nem vonzó az OMV-vel való fúzió

Függetlenségünket nem akarjuk minden áron megőrizni, de egy átvétel éppen az OMV részéről nem lenne sem vonzó, sem ésszerű, sőt versenyjogi okokból aligha lenne végrehajtható - jelentette ki a Mol-csoport kommunikációs igazgatója, miután a Mol vezérigazgatója hivatalosan is elutasította az osztrák OMV júniusi, nem hivatalos felvásárlási ajánlatát.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A Mol elutasította a "barátságtalan" OMV-t

A Mol igazgatósága elutasította az OMV megkeresését, amelyben a magyar cég felvásárlását célozta meg - tette közzé a magyar olajipari vállalat hétfőn a BÉT hivatalos honlapján. A Mol megbízást adott az ING Banknak és az OTP-nek további Mol részvények vásárlására

MTI Gazdaság

Hernádi: "értékromboló" lenne a Mol-OMV egyesülés

„Értékromboló" lenne részvényesi szempontból a Mol és az OMV egyesülése, mivel az összeolvadt társaság jelentős vagyoneladásra kényszerülne finomítói, valamint nagy- és kiskereskedelmi szinten egyaránt, mondta a keddi Financial Timesnak a magyar olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

OMV: "megkérdőjelezhető" a Mol stratégiája

Megkérdőjelezi az osztrák OMV olaj- és gázipari cég a Mol vállalatvezetési módszereit és stratégiáját, különösen a saját részvények visszavásárlása kapcsán, írta a szerdai Financial Times.

MTI Gazdaság

Továbbra is a Mol-ra fáj a foga az OMV-nek

Megerősítette a Mol iránti érdeklődését hétfőn az OMV osztrák olajipari vállalat vezérigazgatója. Lengyel lapértesülés szerint a MOL a lengyel olajipari vállalattal, a PKN Orlennel való összeolvadást mérlegeli.

 A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

Az egyházi iskolák rangsorát a Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti

Az egyházi iskolák rangsorát a Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

Tarolt az ellenzék Miskolcon - őket is meglepte az eredmény

Tarolt az ellenzék Miskolcon - őket is meglepte az eredmény

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás