szerző:
MTI/hvg.hu

A Magyar Telekom Nyrt. (MTelekom) az első félévben 34,2 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami 7,5 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál – közölte a társaság tőzsdei gyorsjelentésében.

A jelentés szerint a nettó eredmény az adóterhek – a szolidaritási adó és a halasztott adó – növekedése miatt csökkent. A nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült kimutatás szerint a társaság első féléves bevétele 5,0 százalékkal 312,8 milliárd forintról 328,4 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A mobil, az internet, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ugyanis ellensúlyozta a vezetékes forgalmi bevételek csökkenését. A jelentés szerint a KFKI Csoport, a T-Systems Hungary és a Dataplex konszolidálása 2007. első félévben 11,5 milliárd forinttal járult hozzá a csoport bevételeihez.

A Magyar Telekom Nyrt. az idei első negyedévben 18,663 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 14,3 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első negyedéves gyorsjelentés szerint a társaság bevételei az első negyedévben 6,1 százalékkal 161,1 milliárd forintra nőttek. Az első félévben a csoport kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) közel változatlan, 128,7 milliárd forint volt, az EBITDA ráta pedig 39,2 százalékot tett ki.

A montenegrói szerződésekkel kapcsolatos vizsgálattal összefüggő költségek 1,9 milliárd forintra rúgtak, míg a létszámcsökkentéshez kapcsolódó végkielégítések és elhatárolások 7,3 milliárd forintot értek el. E két költség nélkül a csoport EBITDA-ja 7,9 milliárd forint volt, az EBITDA ráta pedig 42,0 százalék.

Christopher Mattheisen, elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban a közlemény szerint úgy vélekedett, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok ellenére jó úton haladnak a vállalat célkitűzéseinek megvalósítása felé. A T-Com szegmensben az elnök-vezérigazgató növekvő lemorzsolódással és folytatódó árcsökkenéssel számol Magyarországon, amelyet véleménye szerint nagyrészt ellensúlyoz a szélessávú bevételek növekedése és a Montenegróban tapasztalt jó teljesítmény. Christopher Mattheisen elmondása szerint a rendszerintegrációs és informatikai leányvállalatok konszolidálása bevételnövekedést eredményezett a T-Systems szegmensben és stabilizálta az EBITDA szintjét.

Az elnök-vezérigazgató ugyanakkor azt is közölte a közleményben, hogy folyamatosan dolgoznak azon, hogy a csoporton belül javítsák a működési költségek szerkezetét és növeljék a létszámhatékonyságot, valamint kiaknázzák az új, integrált bevételi lehetőségeket. A szervezet átalakítás és létszámcsökkentés elkezdődött a hálózati divíziónál is: a T-Com szegmensnél a második negyedévben a létszámcsökkentésre képzett céltartalék túlnyomó része ehhez kapcsolódik. A részletes és szélesebb körű átszervezési terveit ősszel hozza nyilvánosságra a csoport.

Mobil ágazat (Oldaltörés)

A mobil távközlési szolgáltatások bevételei az első félévben 155,3 milliárd forintot tettek ki a tavalyi 145,3 milliárd forinttal szemben. A növekedés hátterében a nemzetközi mobil szolgáltatóknál elért magasabb hang alapú forgalmi bevételek, valamint a T-Mobile Magyarország értéknövelt szolgáltatásaiból származó magasabb bevételek állnak.

A mobil távközlési szolgáltatásokon belül a hang alapú forgalmi bevételek adják a bevételek legnagyobb részét, amelyek 2007 első hat hónapjában 4,2 százalékos növekedéssel 120,0 milliárd forintot értek el. A T-Mobile Magyarország fajlagos forgalma, az egy előfizetőre jutó átlagos havi forgalom 6,6 százalékkal, 145 percre növekedett. A T-Mobile Magyarország egy előfizetőre jutó havi átlagos árbevétele 4,4 százalékkal 4508 forintra csökkent, elsősorban az alacsonyabb átlagos percdíjak következtében.

A T-Mobile Magyarországnak 44,2 százalékos piaci részesedése volt a félév végén a mobil piacon: az előfizetők száma egy év alatt 5,8 százalékkal növekedett. A szerződéses előfizetők aránya 2007. június 30-ra, az előző évi 33,1 százalékról, 36,6 százalékra nőtt. A vezetékes szegmens, a T-Com bevételei az első félévben 1,8 százalékkal csökkentek, 122,5 milliárd forintra. Az EBITDA 47,388 milliárd forint volt, 6,6 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban.

A társaság nettó adósságállománya az első félévben 301,4 milliárd forintra nőtt, mivel az osztalékfizetések, valamint a 2006. év második félévben végrehajtott KFKI akvizíció következtében nőtt a hitelállomány. A nettó eladósodottsági ráta - a nettó adósságnak a nettó adósság plusz az összes tőkére vetített aránya - 2007. június végén 35,1 százalék volt.

Az MTelekom jegyzett tőkéje nem változott, június végén 104,277 milliárd forint volt. A saját tőke 580,14 milliárd forintról 484,477 milliárd forintra csökkent. A Magyar Telekom részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, az értékpapír szerdai záró ára 950 forint volt. Az elmúlt 12 hónapban a papír legmagasabb ára 1073 forint, a legalacsonyabb pedig 820 forint volt.

A Concorde további költségcsökkentésre számít (Oldaltörés)

A Concorde szerint a várakozásoknak megfelelő második negyedéves számokat tett közzé a Magyar Telekom. Az árbevétel év/év alapon 3,6 százalékos bővülést mutat, ami főként a KFKI és a T-Systems Hungary megvásárlásának köszönhető. A vezetékes üzletág árbevétele a vártnál kisebb mértékben esett ugyan, ezt azonban kompenzálta a mobil üzletág jó teljesítménye, főként a macedón és a montenegrói leányvállalatok révén – jegyzi meg a Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője. Operatív szinten a bővülés 11,2 százalékos volt, az EBITDA (adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti üzemi eredmény) azonban csupán 1,6 százalékkal nőtt, ez az alacsony értékcsökkenési tételeknek tudható be.

A vállalat nettó profitja 1,6 százalékkal nőtt, a szolidaritási adó hatását kiszűrve azonban 7,7 százalékos volt a bővülés. Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője azt is megjegyezte, hogy a létszámleépítéshez kapcsolódó egyszeri tételek nélkül a nettó profit bővülése 17,8 százalékkal lenne magasabb 2006 második negyedévéhez viszonyítva.

2007 első félévében a Magyar Telekom 16,8 milliárd forintos adófizetési kötelezettséget jelentett. Ebből 3,5 milliárd forintot fizetett készpénzben. A különbözetként jelentkező 13,4 milliárd forintos adómegtakarítás nagy része Gyurcsik Attila véleménye szerint az első látható jele a vezetékes és a mobil üzletág összevonásának.

A Concorde arra számít, hogy a Magyar Telekom idén további költségcsökkentési intézkedéseket jelent majd be, így a társaság célára 1079 forint, ajánlása továbbra is Felhalmozás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Magyar Telekomé a Mobilpress

A Magyar Telekom Nyrt. tulajdonába került a Mobilpress Zrt. száz százaléka csütörtökön - közölte a távközlési társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Gulyás: Budapest aranykora volt a Tarlós-éra

Gulyás: Budapest aranykora volt a Tarlós-éra

Szabó Tímea: Az önkormányzati választáson felszabadították Budapestet

Szabó Tímea: Az önkormányzati választáson felszabadították Budapestet

"Nem kerültünk közelebb az álmainkhoz" - így ünnepltek a pártok

"Nem kerültünk közelebb az álmainkhoz" - így ünnepltek a pártok

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"