szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszahívja a boltokból a Friesland Hungária Zrt. a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs nevű termékeit és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó elnevezésű krémtúróit – közölte a társaság. Várhatóan már péntekre lekerülnek a boltok polcairól a termékek.

A Friesland Hungária Zrt. két termékét szerdán kezdték vizsgálni az élelmiszerbiztonsági szakemberek, mivel alapos gyanú merült fel, hogy ezekben a tejdesszertekbe kerülhetett abból a Csehországból származó sárgabarack-lekvárból, amely esetleg dioxinnal szennyeződhetett a lekvár guargumi-tartalma miatt.

A lépés célja, hogy a szükséges vizsgálatok elkészültéig a fogyasztók a legnagyobb biztonságban érezhessék magukat - indokolja a termékek visszavonását a vállalat.

A cég közleményében emlékeztet: július végén vált ismertté, hogy dioxinnal szennyezett guargumi-szállítmány érkezett Európába, és feltételezhető, hogy a Magyarországon forgalmazott  élelmiszerekbe is jutott belőle. Az alapanyag-beszállítótól kapott jelzések alapján a Friesland Hungária Zrt. augusztus elején az EU előírásának megfelelően önbejelentést tett a sárgabarackos Túróvarázsra és a sárgabarackos ízesítésű Krémes Duó krémtúróra vonatkozóan.

Az Országos Élelmiszervizsgáló Intézetben (OÉVI) végzett ellenőrzések eredményeinek megérkezéséig a fogyasztók megnyugtatása érdekében a cég menedzsmentje szükségesnek látta, hogy visszahívják a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázst és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duót.

A Friesland Hungária a vállalati irányelveknek megfelelően rendszeresen ellenőrzi a termékeit illetve az általa vásárolt alapanyagokat, és eddig minden eredmény negatív volt - jegyzi meg a cég közleményében. A társaság a most vizsgált tejdesszertek esetében is megnyugtató eredményre számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Újabb élelmiszerbotrány

A fogyasztókra tolta a döntés felelősségét az állat-egészségügyi hatóság, vásárolnak-e guargumi adalékanyagot tartalmazó élelmiszereket, amelyekről csak a hét második felében derülhet ki, szennyezettek-e a rákkeltő dioxinnal.

OS Plázs

Mit kell tudni a dioxin-szennyezésről?

Fő tanácsunk, hogy várjuk meg a hét végére ígért vizsgálatok eredményét, amelyből kiderül, található-e a hazai piacon olyan termék, amelybe szennyezett, így az egészségre ártalmas guargumi került. Addig ilyen adalékanyagot tartalmazó terméket lehetőség szerint elővigyázatosságból ne fogyasszunk.

MTI Plázs

Guargumi: a Danone termékei biztonságosak

A Danone Magyarországon forgalmazott összes terméke biztonságos, ezek közül egyikbe sem került a szennyezett guar gumi tételekből - áll a vállalat közleményében.

MTI Gazdaság

Mégis került Magyarországra dioxinnal szennyezett guargumi

Alapos a gyanú, hogy Magyarországra is szállítottak abból a Csehországból származó sárgabaracklekvárból, amely a határérték felett tartalmazhat dioxint a termékben lévő guargumi adalék miatt – jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos.