szerző:
MTI

Orosz lapértesülés szerint a német E.ON energiavállalat további magyar részesedéseket és brit cégeket kínál cserébe az orosz Gazpromnak, hogy véglegesíthessék részvételét az oroszországi, Juzsno-Russzkoje gázmező fejlesztésében és kiaknázásában.

A tárgyalások nem csak azért húzódnak el, mert a Gazprom több más nagy üzletről is tárgyal éppen, hanem mert "kételyei támadtak a magyar cégek értékét és jelentőségét illetően a magyar piac állami szabályozása okozta nehézségek miatt", írta a Vedomosztyi című moszkvai lap. 
 
Az E.ON további részesedéseket ajánlott kiegészítésként, köztük vannak meg nem nevezett magyar cégek papírjai is a tavaly óta ismerteken kívül, idézte az orosz lap a Gazprom két munkatársát. Az új listán szerepel több brit erőmű is, de ezeket sem nevezik meg. Az E.ON UK a Nagy-Britanniában felhasznált áram 10 százalékát forgalmazza, 5, gázból áramot termelő erőművel rendelkezik. A legnagyobb - a Walesben lévő, 1420 milliárd watt kapacitású Connah's Quay értékét mintegy 1,3-1,4 milliárd dollárra becsülik, és ugyancsak 1,3 milliárd dollárra teszik a Juzsno-Russzkoje gázmező 25 százalékának értékét. 
 
Az orosz lapértesüléseket pénteken a német Börsen Zeitung is megerősítette saját értesülései alapján annyiban, hogy a Gazprom további vagyonrészeket akar kapni az E.ON-tól, de nem részletezte ezek mibenlétét. Egyre többet akarnak, és többet is kapnak - idézett a német lap egy meg nem nevezett illetékest az E.ON-tól.

Az E.ON nem kommentálja a Vedomosztyi cikkével kapcsolatos pletykákat, és általában sem nyilatkozik a Gazprommal folytatott, Juszno-Russzkojéról szóló tárgyalásokról - mondta az E.ON düsselfordi központjában Christian Drepper szóvivő.

A Juzsno-Russzkoje vállalkozáshoz tavaly júliusban csatlakozott az E.ON, 25 százalék mínusz egy részvény erejéig, cserébe három év alatt 1,2 milliárd eurót fizet, és átadta az E.ON Ruhrgas magyar gázüzletének kisebbségét, 50 százalék mínusz egy részvény arányban, illetve az E.ON Hungária 25 százalék plusz egy részvényét a Gazpromnak. Már májusban emlegették német lapok, hogy a Gazprom kevesli az árat - a magyar részesedések értékét elemzők annak idején egymilliárd euróra tették -, mert az üzletkötés óta sokat emelkedett a földgáz ára, és ezért jócskán megemelkedett a gázmező értéke. 

Juzsno-Russzkoje tartalékát 800 milliárd köbméterre becsülik. A Gazpromé, illetve a Severneftegazpromé a kitermelésre jogosító koncesszió 2018-ig. A kitermelés a tervek szerint már ez év végén kezdődik, és 2010-re eléri az évi 25 milliárd köbméter gázt. Addigra a Gazprom befektetése eléri az 1,3 milliárd eurót. 

Korábban a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi megállapodás üzleti részében nem várható változás, és a végső aláírást már csak technikai kérdések hátráltatják.
A vállalkozás másik külföldi partnere a szintén német BASF vegyiművek, leányvállalata, a Wintershall révén. Erről még korábban, 2005. áprilisban írták alá a megállapodást. A Wintershall részesedése is 25 százalék mínusz egy részvény a Juzsno-Russzkoje mező kiaknázási engedélyével rendelkező Gazprom-leányvállalatból, a Severneftegazpromból. A Gazprom ennek fejében 50 százalékra növelhette a korábbi, 35 százalékos részesedését az értékesítéssel foglalkozó, a Wintershall-lal közösen üzemeltetett Wingas vállalatban. 
 
A BASF, az E.ON és a Gazprom együtt építi a lelőhelyhez csatlakozó, Balti-tengeren át húzódó, Észak- és Nyugat-Európába vezető gázvezetéket is. Ebben - az Észak-európai Gázvezeték Társaságban  (NEGP) -  a BASF része 24,5 százalék, ugyanannyi az E.ON-é és 51 százalék a Gazpromé. A NEGP felügyelőbizottságának elnöke tavaly március óta Gerhard Schröder volt német kancellár, évi 250 ezer eurós fizetéssel. Kancellársága végén, 2005. októberben a német kormány kezességet vállalt a Gazprom egymilliárd eurós hitelfelvételéért, de Schröder tavaly áprilisban azt mondta, hogy nem volt tudomása a kezességvállalásról.


 
                   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A magyarokat nem érinti az E.ON gázárcsökkentése

Az E.ON Ruhrgas német energetikai konszern a nemrégiben megkötött és jövő év január 1-től érvényesítendő szerződéseiben csökkentette a földgáz árát, emellett további ármérséklést helyezett kilátásba. Burckhard Bergmann, a legnagyobb német gázforgalmazó társaság vezetője lehetségesnek tartotta, hogy a földgáz árát április 1-tól tovább mérsékeljék.

MTI Gazdaság

Harminc évre szóló szerződést kötött az E.ON a Gazprommal

A német E.ON gázszolgáltató társaság 400 milliárd köbméter földgáz 2036-ig történő szállításáról írt alá szerződést a Gazprom orosz konszernnel Moszkvában. Az E.ON szerint az évente szállítandó 24 milliárd köbméternyi földgáz egyharmada annak, amit jelenleg a cég földgázipari részlege, az E.ON Ruhrgaz szerez be.

MTI Gazdaság

Nincsenek leküzdhetetlen akadályok az E.ON és a Gazprom között

Nincsenek olyan leküzdhetetlen akadályok az E.ON és a Gazprom között, ami miatt kudarcba fulladna az együttműködés a két vállalat között - jelentette ki esseni sajtótájékoztatóján a német csoport gázipari érdekeltségének, az E.ON Ruhrgasnak a vezérigazgatója.

Vélemény

Segítség! Beszorulva az E.ON és a Gázprom közé

Hírek szerint a német E.ON Ruhrgas a MOL-tól vásárolt üzletrészeivel fizetne a Gazpromnak szibériai gázmező közös kiaknázásáért. A magyar gáztarifa megállapítása kikerülhet a nemzeti hatáskörből, ráadásul a Gazprom bármikor bevetheti az energiafegyvert. Minderről a magyar közvéleményt elfelejtették értesíteni.

Világszerte egyre súlyosabb a nyári algavirágzás az édesvízi tavakban

Világszerte egyre súlyosabb a nyári algavirágzás az édesvízi tavakban

Születésnapi különleges sportautó készült az egyik legélvezetesebb Porschéból

Születésnapi különleges sportautó készült az egyik legélvezetesebb Porschéból

Mészáros és Tiborcz milliárdokat kérnek a befektetőiktől

Mészáros és Tiborcz milliárdokat kérnek a befektetőiktől

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be a tokiói óvóhelyekre

A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be a tokiói óvóhelyekre