szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét pluszban 1,32 százalékos erősödéssel 27 884,48 ponton zárt hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe, a BUX.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Ez a pénteki záráshoz képest 363,61 pontos erősödés. A múlt héten 3,38 százalékot esett a BUX, pénteken is 1,86 százalékot. A hétfői kereskedés forgalma csaknem 24 milliárd forint volt. A vezető részvények közül a Richter 4,26 százalékot erősödött, az OTP erősödése 1,90 százalék volt, a Mol is pozitív oldalon zárt 0,51 százalékkal. Egyedül a Magyar Telekom-papír ára esett 1,46 százalékkal.

A forgalomból 10,2 milliárd forinttal a Mol vette ki leginkább a részét, az OTP forgalma 8,8 milliárd volt, a Richter-papírokkal 2,2 milliárd forint értékben kereskedtek, a Magyar Telekom-papírok forgalma 1 milliárd forint körüli volt.

A Mol 135 forinttal 26.640 forintra növelte értékét. A Magyar Telekom értéke 14 forinttal 942 forintra csökkent. Az OTP 185 forinttal 9910 forintra javította értékét, a Richter 1545 forinttal 37 795 forintra erősödött.

A kisrészvények indexe, a BUMIX ugyancsak 1,32 százalékot emelkedett a pénteki záráshoz képest, ez annyit jelent, hogy az index 44,55 ponttal 3424,26 pontra erősödött.

Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője elmondta: a magyar piac óvatos optimizmussal reagált a nemzetközi pánikhangulat lassú oldódására, ez lehet átmeneti, de lehet tartós is. A Richter 4,26 százalékos erősödése az üzletkötő szerint várakozást is kifejezhet a papír iránt. A cég gyorsjelentése szerint elérték a mélypontot, ezután már csak a kibontakozás következhet, s talán érdemes befektetni a papírba.

Trigola Zsuzsa, az Erste üzletkötője arra figyelmeztetett, hogy a Richter korrigálta a múlt heti 3,3 százalékos esést, a papír még pénteken is 2,29 százalék mínuszban volt. Több elemző is tippelt a gyógyszeripari papírok erősödésére, ez most bejött hétfőn, a Richternél 4,26 százalékkal, az Egisnél 1,90 százalékkal.

A Magyar Telekomnál ellentétes mozgásba kezdett hétfőn. A múlt héten ez a papír erősödött egyedül 1,6 százalékkal, a többi vezető részvény mind 3–4,5 százalékot gyengült. A Magyar Telekom még pénteken is a legkevésbé gyengülő papír volt, hétfőn viszont, miközben valamennyi vezető részvény erősödött, egyedül a Magyar Telekom vesztett értékéből 1,46 százalékot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!