szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem került forgalomba Magyarországon dioxinnal szennyezett JEDE kávépor - tájékoztatta a magyarországi forgalmazó, a Store Kft. kedden az MTI-t.

A forgalmazónak ezért nem kell intézkedni a visszahívásról, vagy a polcokról való leszedésről. A svéd Nestlé tulajdonában lévő JEDE Ab. tájékoztatása szerint a Magyarországon forgalmazott 46 termék közül csak a Frappé italpor előállításához használt fel guargumit.

Ennek a terméknek a legutóbb legyártott szériájában található a vélhetően szennyezett segédanyag - közölte a magyarországi forgalmazó.

Magyarországra ebből a tételből összesen 48 darab került, de ezek sem jutottak el boltokba. Bár a svédországi vizsgálat még nem ért véget, s így a gyártónak nincs tudomása annak eredményéről, a Store Kft. intézkedik a raktárában lévő Frappé italporok megsemmisítéséről.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a továbbiakban az élelmiszervizsgálatok eredményét a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Központ) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának - a korábbi Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) - honlapján teszik közzé.

Itt olvasható azoknak az egészségre esetleg veszélyt jelentő élelmiszereknek a listája is, amelyek ártalmasságáról a szakértők az Európai Unió Gyors Veszély Jelzési Rendszerén keresztül értesülnek. Ezen a listán nézhetik meg a fogyasztók a kifogásolt – dioxint és/vagy pentaklórfenolt határérték feletti mennyiségben tartalmazó - guargumit, vagy azzal készült más összetevőt, adalékanyagot tartalmazó termékek és alapanyagok jegyzékét.

Ezen a honlapon teszik közzé az Európai Unióban forgalmazott, dioxinnal és/vagy pentaklórfenollal szennyezett guargumiból gyártott, vagy a gyártó által kockázatosnak minősített élelmiszer alapanyagok, félkész- vagy késztermékek listáját is. A szakértők ezeket a listákat folyamatosan frissítik.

Az OÉVI honlapján eddig az Európai Unió Gyors Veszély Jelzési Rendszerén keresztül érkezett információk alapján 27 külföldi és magyar cégről tettek közzé információt, miszerint a guargumi-ügyben valamilyen formában érintett.

Ebből a magyar piacon négy cég - egy cseh és három magyar - terméke érintett: az Agrana Friut Bohemia s.r.o. sárgabarack lekvárja, valamint az ennek felhasználásával gyártott túrókrémek a Friesland Hungária Zrt.-nél, továbbá a német Natumi AG szója-csokoládé itala, valamint a svéd Jede AB vaníliás ízesítésű kávépora. Az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok szerint ezek a termékek nem veszélyeztették a magyar fogyasztókat, illetve ki sem kerültek a raktárakból a boltok polcaira.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!