szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német gazdaság növekedési üteme erőteljesebben lassult a második negyedévben, mint ahogyan a szakértők azt várták, az építőipar tevékenysége rontotta le a változatlanul erősen bővülő export eredményét.

A szövetségi statisztikai hivatal keddi előzetes becslése szerint a bruttó hazai termék 0,3 százalékkal bővült április és június között a szezonális változások kizárásával. A szakértők 0,4 százalékos növekedési ütemre számítottak az első negyedévi 0,5 százalékos GDP-növekedés után.

A hivatal szerint az export "nagyon dinamikusan" bővült a második negyedben és a hazai kereslet is nyújtott némi támogatást, de kisebb mértékben, mint az első negyedévben. Európa legnagyobb gazdasága éves szinten 2,5 százalékkal bővült a második negyedben, szemben az első negyedévi 3,3 százalékos ütemmel.

A részletes GDP adatokat augusztus 23-án teszik közzé. A hivatal módosította a múlt évi GDP-adatot: 2006-ban a németországi bruttó hazai teremék 2,9 százalékkal bővült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!