szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újra csökkenéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX értéke szerdán 1,70 százalékkal esett vissza. Az index 27017,42 ponton zárt, 467,72 ponttal alacsonyabban a keddi záró értékénél.

A szerdai forgalom 67,33 milliárd forint volt. A vezető részvények közül csak a Mol tartotta az árát, plusz 0,29 százalékkal. A többi részvény értéke csökkent, így az OTP-é 3,68 százalékkal, a Richteré 2,63 százalékkal, a Magyar Telekomé pedig 1,06 százalékkal.

A forgalomból a Mol 22,57 milliárd forinttal vette ki a részét, az OTP-papírokkal 34,43 milliárd forint értékben kereskedtek, a Richter forgalma 4,7 milliárd forint volt, a Magyar Telekomé 1,8 milliárd forintot tett ki.

A Mol értéke 75 forinttal 26250 forintra emelkedett. A Magyar Telekom értéke 10 forinttal 930 forintra mérséklődött. Az OTP részvény 356 forinttal 9320 forintra csökkent. A Richter papírja 995 forinttal 36805 forintra esett. A kisrészvények indexe, a BUMIX 0,62 százalékkal 21,15 ponttal 3381,02 pontra csökkent. 

Juhász Richárd, a Concorde Értékpapír üzletkötője elmondta: a hangulat az európai tőzsdéken és világszerte is nagyon ingatag. Ezt támasztja alá, hogy a BÉT 2,0 százalék körüli gyengülését közepes üzletmenetként értékelte az üzletkötő, mondván: a török börze több mint 4 százalékot esett, míg volt olyan tőzsde, ahol a gyengülés 0,5-1,0 százalék körüli volt. Ez a hektikus hangulat mutatkozott meg a BÉT-en is. 

A mostani gyengülést a BÉT-en az üzletkötő egyértelműen az OTP rossz szereplésének tudta be. A bankpapír kereskedésére ugyanis erőteljesen rányomta bélyegét a negatív hangulat. Ez Juhász Richárd szerint főként a mostani, bankok iránti fenntartásokat tükrözte. Hozzátette: ugyanakkor az OTP-papír a közelmúltban már túlértékelt volt, a mostani ár inkább vásárlásra ösztönző.

A többi vezető papír közül a Molt stabilnak tartotta, míg a Magyar Telekom és a Richter részvényeit defenzív papíroknak minősítette az üzletkötő. Ez utóbbiak ára szerinte csak szűk sávban mozog, ez szerinte a Magyar Telekom részvények esetében vásárlásra ösztönözheti a befektetőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Eséssel nyitott a New York-i tőzsde

Szerdán a New York-i tőzsde vezető részvényindexe, a DJIA eséssel kezdte a napot, de néhány perc után elért 0,3 százalékos veszteségét nem növelte tovább. A Nasdaq composite mutató vesztesége is igen gyorsan 0,3 százaléknyi lett, de innét hosszú percekig nem változott.