szerző:
MTI

A repülőtéri dolgozókat képviselő szakszervezetek közül az egyik megismételte korábbi sztrájkfenyegetését, mivel úgy véli, hogy a menedzsment húzza az időt; a BA cáfolja az érdekképviselet állításait.

A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ) szerdán közleményében kifogásolta, hogy a repülőtér tulajdonosa többszöri kérésre sem bocsátotta a szakszervezetek rendelkezésére a bérkeret elosztásáról szóló részletes táblázatot, pedig az érdemi tárgyalásokhoz elengedhetetlen az információ, hogy "kinek mennyi jut az évi több milliárdos bérkeretből". Az RFDFSZ úgy látja: a Budapest Airport a repülőtéren meglévő indokolatlan bérkülönbségeket próbálja leplezni "titkolódzásával".

Jelenleg ugyanis azonos posztokon dolgozók bére között, akár 140-200 százalékos különbség is előfordulhat, amely annak is köszönhető, hogy a BA Zrt. az elmúlt három évben változatlanul hagyta a minimálbéreket - áll a közleményben. A repülőtér tulajdonosa emellett adatvédelmi okokra hivatkozva a menedzsment béréről sem hajlandó információt kiadni, ami jogilag nem védhető álláspont - fogalmaz a szakszervezet.

Ezzel szemben Szollár Domokos, a BA szóvivője elmondta: minden olyan adatot átadtak a szakszervezeteknek, amely nem sért adatvédelmi jogokat. Illetve csak adtak volna, mert a BA által legutóbb összeállított kimutatásokat a hatból csak egy szakszervezet vette át - tette hozzá.

Szollár Domokos hangsúlyozta, hogy minden olyan munkakörnél ismertették a bérek legalacsonyabb, legmagasabb és átlagos mértékét, ahol legalább hárman dolgoznak. A problémát az jelenti, hogy a BA-nál 146 olyan munkakör is van, amelyben csak egyetlen munkavállalót foglalkoztatnak, a béradatokat így nem szolgáltathatják ki, hiszen azok összekapcsolhatók lennének az egyes munkavállalókkal. Azt is elmondta, a menedzsment bére nem függ össze a béremelési kérdésekkel, mivel a bérfejlesztés csak a kollektív szerződés hatálya alá tartozó munkavállalókra vonatkozik, így a menedzsmentre nem.

Az RFDFSZ - a közlemény szerint - a többi szakszervezettel együtt továbbra is ragaszkodik az adatok megismeréséhez, és amennyiben ez nem történik meg, úgy vélik nincs értelme a további tárgyalásoknak, és az "RFDFSZ újabb munkabeszüntetésre kényszerül".

A sztrájkfenyegetésre Szollár Domokos annyit mondott: úgy tűnik a szakszervezet annak alapján dönt a munkabeszüntetésről, hogy "van-e sapka a munkáltató fején". A BA szerdán késő délutáni közleménye hangsúlyozza: "felelőtlennek és veszélyesnek tartjuk az RFDFSZ magatartását, hogy indokolatlanul és alaptalanul folyamatosan sztrájkkal fenyegetőzik. A BA vezetése mélyen sajnálja, hogy néhány szakszervezet negatívan próbálja meg befolyásolni az egyébként konstruktív bértárgyalásokat. Ez valamennyi munkavállalónk számára hátrányos." A felek szerdán sem ülnek tárgyalóasztalhoz és egyelőre bizonytalan, hogy mikor folytatják az egyeztetéseket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Interjú a Suzuki elbocsátott érdekvédőjével

Az esztergomi Magyar Suzuki Zrt. gyárában júliustól bevezették a napi két, egyenként 10 órás, meghosszabbított műszakra épülő munkarendet. (A 40 órás munkahét maradt). A Suzuki szóvivője szerint egyeztettek a szakszervezetekkel és a munkásokkal. A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga) ezt tagadja.

MTI Karrier

Ferihegyi bérvita: újabb sztrájkfenyegetés

Újabb sztrájkot helyezett kilátásba a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ), az az érdekképviselet, amely egy másik szakszervezettel közösen már a múlt vasárnap több órás munkabeszüntetést hirdetett Ferihegyen.

MTI/hvg.hu Itthon

Szolidaritási akció a magyar Suzuki szakszervezeti vezetője mellett

Szakszervezetiek, civil- és politikai szerveződések is szolidaritásra hívnak fel Párma Zsolttal, az Esztergomi Gépkocsigyártók Független Szakszervezetének elnökével. A szöveget jegyzők szerint a vezetőt a Magyar Suzuki ZRt büntette azért, mert az őt megválasztó gyári dolgozók érdekében véleményt nyilvánított. A Suzuki nem kommentál.

MTI Itthon

Sztrájk lehet ma Ferihegyen, lebénulhat a repülőforgalom

Amennyiben a vasárnapi egyeztetésen sem születik egyezség a Budapest Airport és a szakszervezetek között a béremelésről, a repülőtéri alkalmazottak vasárnap 16 órától éjfélig sztrájkolhatnak és akár meg is béníthatják erre az időre a repülőtéri forgalmat.

MTI Itthon

Szakszervezetek tiltakoznak a Hankook miatt

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége valamint a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége tiltakozik a Hankook Tire Magyarország Kft. szakszervezet ellenes magatartása miatt.

Szélsőjobbosok rohamozták meg az Aurórát

Szélsőjobbosok rohamozták meg az Aurórát

30 évvel ezelőtt a világ proletárjai már csak a Népszava címlapján egyesültek

30 évvel ezelőtt a világ proletárjai már csak a Népszava címlapján egyesültek

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Egy telefonbetyár elhitette egy íróval, hogy ő nyerte az irodalmi Nobelt

Egy telefonbetyár elhitette egy íróval, hogy ő nyerte az irodalmi Nobelt

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban