szerző:
MTI

Az ipari termelés az idén júniusban az előző év azonos időszakához képest 8,9 százalékkal nőtt, munkanaphatástól megtisztítva és korrekciók nélkül egyaránt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 2,7 százalékkal emelkedett. Az adatok gyakorlatilag megegyeznek az előzetesen közölt számokkal, amelyek szerint a 12 havi növekedés 8,7, a havi index 2,7 százalék volt.

A termelés volumene az év első hat hónapjában 8,3 százalékkal haladta meg a 2006 első félévi szintet. Az ipari termelés májusban 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal emelkedett, a havi korrigált index 0,2 százalékos csökkenést mutatott.

Tavaly júniusban az ipar 11,5 százalékkal bővült, korrekció nélkül az éves növekedés 8,8 százalék volt, a havi adat 1,8 százalékos emelkedést jelzett. Az idén az első hat hónapban az ipari export 15,7, júniusban 16,3 százalékkal nőtt 2006 azonos időszakához viszonyítva.

Júniusban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét adó villamos gép-, műszergyártás exportvolumene 20,8 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari kivitelből több mint egynegyeddel részesülő járműgyártás 14,9 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-júniusi belföldi értékesítése 0,8, a júniusi 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Júniusban a feldolgozóipar termelése az előző hónapokhoz képest nagyobb mértékben, 9,6 százalékkal nőtt, a csekély súlyú bányászaté 15 százalékkal visszaesett 2006 júniusához képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 3,4 százalékkal emelkedett éves bázison.

Az ágazatok közül a legdinamikusabban, 62,4 százalékkal a legkisebb súlyú bőrtermék, lábbeli gyártás termelése nőtt, az export kedvező alakulása nyomán. Folytatva az idei növekvő tendenciát, 20,7 százalékkal bővült a gép-, berendezésgyártás. A tartós növekedést a rendelésmutatók is alátámasztják a KSH jelentése szerint.

A közlemény szerint a feldolgozóipari termelés egyötödét adó járműgyártás 18,1 százalékkal nőtt. A májusinál gyorsabban, 12,9 százalékkal nőtt a feldolgozóipari termelés 27 százalékát adó villamos gép-, műszergyártás. A kisebb súlyú ágazatok közül jelentős bővülést produkált a nemfém ásványi termék (23,3 százalék), valamint a gumi-, műanyag termék gyártás (13,2 százalék) is. A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártás 12 havi összevetésben stagnált a KSH jelentése szerint.

Tartóssá vált a csökkenés a vegyi anyag termékgyártásban (júniusban 1,6 százalék), elsősorban a belföldi eladások visszaesése nyomán. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 22 százalékkal a textília, textiláru gyártás maradt el az egy évvel korábbitól. Júniusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 1,1 százalékkal csökkent a tavalyi bázishoz képest. Az új exportrendelések 1,4 százalékkal nőttek, az új belföldi rendelések viszont 12 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 0,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hat hónapjában (0,6 százalékos létszámcsökkenés mellett) 9,1 százalékkal magasabb volt, mint 2006 azonos időszakában. A termelés az első hat hónapban minden régióban nőtt, a legnagyobb, 14,9 százalékos bővülést a Közép-Dunántúlon mérték- közölte a KSH.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Az ipari termelés 8 százalékkal nőtt egy év alatt

Az ipari termelés 2007 áprilisában az előzetes, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 0,4 százalékkal nőtt az előző havi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 8 százalékkal a 2006. áprilisi szinthez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

MTI Gazdaság

Ipari termelés: 3,2 százalékkal nőtt májusban

Az ipari termelés májusban 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal emelkedett, májusban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 0,2 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Marad az októberi nyár

Marad az októberi nyár

Gyermekpornó miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Tatabányán

Gyermekpornó miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Tatabányán

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja