szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A növekvő költségek, főként a mezőgazdasági nyersanyagárak emelkedése miatt 5-10 százalékkal emeli átadási árait a söripar - tájékoztatta Sivó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (Sörszövetség) elnöke.

A magyar sörgyártókat jelentős mértékben érinti a mezőgazdasági termékek világpiacán tapasztalható áremelkedés, mivel nagy mennyiségben használnak fel főleg árpát és komlót, de búzát és kukoricát is. Az elnök pontos mennyiségeket nem tudott mondani a felhasználással kapcsolatban, mert a Sörszövetség ilyen adatokat nem gyűjt tagjaitól.

A söripar fő alapanyagának számító maláta árának fajtától függő 40-86 százalék közötti áremelkedése érzékenyen érinti a hazai gyártókat. A keserű ízt adó komló ára átlagosan 25-40 százalékkal, de bizonyos fajtáinak az ára 100 százalékkal emelkedett. Emellett a villamos energia árának növekedése is negatív hatással van a költségek emelkedésére. Sőt, a nyersanyagok árának növekedése a sörösdobozok beszerzési árában is jelentkezik.

A magyar sörgyártók ezeket az áremelkedéseket már nem tudják átszervezésekkel és kockázatcsökkentő piaci műveletekkel ellensúlyozni, ezért a többletterheket fokozatosan át kell hárítaniuk a fogyasztókra - mutatott rá a Sörszövetség elnöke.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!