szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei megerősítették azt a célt, hogy az évtized végére a közös pénzt használó országokban mindenütt egyensúlyos legyen az államháztartás.

Az eurót sajátként használó tizenhárom EU-tagállam pénzügyminisztere két évvel ezelőtt döntött erről, de most – nem utolsó sorban az Európa Bizottság múlt heti friss előrejelzésének fényében – egyes országok felvetették, hogy a cél megvalósítását át lehetne tolni a következő évtizedre, ha a gazdasági növekedés nem tűnik kellően erőteljesnek.

Jean-Claude Juncker, a miniszteri csoport elnöke sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a terv nem változott. Joaquín Almunia pénzügyi biztos rámutatott, hogy tíz ország már teljesítette vagy megközelítette a célt. A miniszterek az ülést követően azt is jelezték, hogy figyelik a nemzetközi pénzpiacok mozgását, miután a közelmúltban kellemetlen és hirtelen változások mutatkoztak az árfolyamokban.

Újra figyelmeztették Kínát, hogy gazdasági hatalomként "felelőssége van a gazdaságpolitika nemzetközi koordinálásában". Juncker bejelentette azt is, hogy a hónap végén az unió vezető gazdasági illetékeseivel Pekingbe utazik, ahol egyebek között a jüan árfolyamproblémáiról kívánnak tárgyalni.

A sajtótájékoztatón arra is kitértek, hogy nem tartanák szerencsésnek, ha adócsökkentéssel próbálnának segíteni a magas nemzetközi olajárakon. Juncker megjegyezte azt is, hogy az olajpiacon nem tapasztalható elegendő átláthatóság, ami viszont spekulációra ad lehetőséget.

A miniszteri ülés kedden mind a huszonhét EU-tagállam képviselőjének részvételével folytatódott. A napirenden egyebek között adókérdések szerepeltek, köztük az, hogy egyes tagországokban meghosszabbíthatják-e a hamarosan lejáró kedvezményes forgalmiadó-rátákat. Előzetes értesülések szerint erre nem túl nagy az esély, mert több tagország nem ért egyet a határidő kiterjesztésével.

Vitát terveztek a szolgáltatások áfájának egyes kérdéseiről, illetve a magántőke érdeklődésének hiányában ismét állami finanszírozásra váró – többmilliárdos beruházást jelentő – műholdas navigációs rendszer, a Galileo anyagi szükségleteinek biztosításáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Euróövezet: augusztusban csökkent az infláció

Az euróövezetben augusztusban átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly augusztusban, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken.

MTI Gazdaság

Vegyesen alakulnak az euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók

Az euróövezeti szolgáltatások Reuters kezelte beszerzőmenedzser-mutatója, kétezer cég megkérdezése alapján, előzetes becslés szerint októberre 55,6 pontra emelkedett a szeptemberi 54,2 pontról - amely 2005. augusztus óta a legalacsonyabb volt -, de távol maradt a júniusi-júliusi csúcstól.

hvg.hu Gazdaság

Alig csökkent a pénzellátás az euróövezetben

Esetleg folytatódik a kamatemelési szünet a „nem elsőrendű válság” szélesebb gazdasági következményeire, a lanyhuló gazdasági növekedésre tekintettel, de kamatcsökkentés kizárható a belátható jövőben, miután az Európai Központi Bank (EKB) pénteken megjelent statisztikájából kiderült, hogy a vállalati hitelezés alig érzékelhetően csökkent csak az euróövezetben az utóbbi időben.

MTI Gazdaság

Euróövezet: a gazdasági növekedés 2,5 százalékosra lassult

Az euróövezetben a GDP második negyedévben 0,3 százalékkal volt nagyobb, mint az első negyedévben, és 2,5 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, közölték az EU statisztikai hivatalában kedden második becslésként, megerősítve az augusztus 14-én közölt első becslést.

MTI Gazdaság

A Goldman Sachs euróövezeti kamatemelésre számít

Visszavonta az idei amerikai kamatcsökkentésre, és emelte az euróövezeti kamatemelési ütemre adott előrejelzését pénteken az egyik vezető londoni befektetési ház, amely szerint az európai feltörekvő piacok körül szigorodó kamatkörnyezet növeli a várt magyar kamatcsökkentés időzítésének előrejelzését terhelő kockázatokat is.

MTI Karrier

Euróövezet: több mint félmillióval nőtt a foglalkoztatottak száma

Az euróövezetben az első negyedévben 0,4 százalékkal - 533 ezer fővel - nőtt az állásban lévők száma az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással, és a foglalkoztatottak 1,4 százalékkal többen voltak, mint a tavalyi első negyedévben, -jelentették az EU statisztikai hivatalában.

MTI Gazdaság

Két kamatemelés érik még az idén az euróövezetben

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön tartja a következő kamatértekezletét Frankfurtban. Általános piaci vélekedés szerint az EKB most nem változtat, viszont egyre többen tartják valószínűnek, hogy idén nem egy, hanem még két szigorítás lesz, szeptemberben, majd decemberben, így a bank 4,50 százalékos szinten zárja majd az évet.