szerző:
MTI

A változatlan áron számított kiskereskesdelmi forgalom az idén az első kilenc hónapban 2,5 százalékkal, ezen belül a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, szeptemberben 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Szeptemberben az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,6 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Augusztusban a változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 3,6 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az előző hónaphoz képest augusztusban a kiskereskedelmi eladások volumene 0,1 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Tavaly szeptemberben a változatlan áron számított forgalom 4,1 százalékkal, a harmadik negyedévben 4,6 százalékkal, az első kilenc hónapban 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az idén az első kilenc hónapban az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 4385 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma meghaladta az 525 milliárd forintot.

A kiskereskedelmi eladások 50,1 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 20,4 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 18,4 százalék volt. Folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának visszaesése: 2007 első kilenc hónapjában 0,9 százalékkal, szeptemberben 3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az eladások jelentős részét lebonyolító vegyes termékkörű üzletek - hiper-, szupermarketek, vegyesboltok - forgalma szeptemberben 2,7 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai ennél nagyobb mértékben, 6,2 százalékkal csökkentek. Szeptemberben a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,4 százalékkal elmaradt az egy hónappal korábbi szinttől.

Tovább csökkent a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma, az eladások 2007 első kilenc hónapjában 3,9 százalékkal, szeptemberben 5,7 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakának szintjétől. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek eladásai növekedtek szeptemberben, miközben a többi tevékenységcsoportban csökkent a forgalom; a legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag üzletek értékesítésének volumene esett vissza az előző év azonos hónapjához képest.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. szeptemberben az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 3,5 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,6 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A tagállamok közül kiemelkedően növekedett Lettország változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma, ugyanakkor a magyar kiskereskedelmen kívül csökkenést mértek még Portugáliában.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma szeptemberben 196 milliárd forint volt. Szeptemberben a gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának szintjét. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007. szeptemberben 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A kiskereskedelem 3,6 százalékkal csökkent egy év alatt

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom augusztusban 3,6 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem 7,2 százalékkal nőtt

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 2005 novemberében 7,2 százalékkal, az első tizenegy hónapban 5,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem forgalma 0,9 százalékkal csökkent

A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számítva az idén májusban 2,8 százalékkal, az első öt hónapban 0,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

HVG Hetilap

Élénk kiskereskedelem.

Ý Idén májusban a folyó áron számolt kiskereskedelmi forgalom 452 milliárd forint volt, ami csaknem 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ugyanebben az egyéves időszakban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal emelkedtek. Az első öt hónapban a változatlan áron, a munka- és ünnepnapok torzító hatását kiszűrve számított forgalom 4,6 százalékos növekedést mutatott.

MTI Gazdaság

KSH: bővülő kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom az év első hét hónapjában 5,1 százalékkal, ezen belül júliusban 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

HVG Hetilap

Változatlan forgalomnövekedés a kiskereskedelemben.

Ű Az ágazat folyó áron mért forgalma februárban 372 milliárd forint volt, csaknem annyi, mint januárban. A naptári hatástól "megtisztított" forgalombővülés egy év alatt 5,9 százalékos volt; a kiskereskedelem negyedéves növekedési mutatója immár egy éve 6-6,5 százalék körül alakul. Az élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 7,5 százalékkal nőttek, a gépjármű-üzemanyagok kiskereskedelmi forgalma pedig - amely az európai statisztikai rendszerben nem része az ágazatnak - 12,7 százalékkal ugrott meg.

MTI Gazdaság

Valamivel nőtt a kiskereskedelem egy év alatt

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom januárban 1,2 százalékkal haladta meg a 2006 januárit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az egy hónappal korábbihoz képest januárban 0,3 százalékkal csökkent a forgalom a szezonálisan és naptárhatással korrigált számok szerint.

Lemondott az osztrák kormány, új választást írnak ki

Lemondott az osztrák kormány, új választást írnak ki

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

Sebastian Kurz állítólagos szexorgiáiról pletykált Heinz-Christian Strache

Sebastian Kurz állítólagos szexorgiáiról pletykált Heinz-Christian Strache

Milyen volt a II. világháborús tengeralattjárókba zárt katonák élete? Realisztikus játék jött, megnéztük

Milyen volt a II. világháborús tengeralattjárókba zárt katonák élete? Realisztikus játék jött, megnéztük

Moszkva befészkelte magát a sarkvidékre és várja a felmelegedést

Moszkva befészkelte magát a sarkvidékre és várja a felmelegedést

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait