szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Éles, nyilvános támadást fog intézni” a Mol vállalati stratégiája és vezetési módszere ellen az osztrák OMV a magyar olajcég e héten esedékes közgyűlésén, írta a hétfői Financial Times, amelynek értesülése szerint a részvényesek egy külső befektetői szolgáltatótól olyan tanácsot kaptak, hogy ne válasszák újra Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót.

Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója. Cépont
© Túry Gergely
A londoni gazdasági napilap „az ügyet ismerő embereket” idézve azt írta: a Molban 20,2 százalékot tartó OMV – amely ezzel a legnagyobb egyedi részvényes – „kérdőre fogja vonni a Mol igazgatótanácsát” a vállalat pénzének „elfogadhatatlan felhasználása” miatt, és azzal fog érvelni, hogy a Mol vezetésének cselekedetei tönkreteszik a cég részvényesi értékét.

A Financial Times felidézi, hogy a Mol visszautasította az OMV 20 milliárd dolláros átvételi ajánlatát, visszavásárlások sorozatával megszerezte az ellenőrzést saját részvényei felett, és azokat „eladta baráti befektetőknek”. A Mol jelenleg saját részvényei mintegy 44 százalékát birtokolja, és tíz százalékra korlátozta a részvényesenkénti szavazati jogot.

A brit lap szerint a szerdai budapesti éves közgyűlésen az OMV „a független részvényesek jogainak figyelmen kívül hagyása” miatt fogja bírálni a Mol vezetését, és azzal fogja vádolni az igazgatótanácsot, hogy az „elveszi az ellenőrzést a jogos tulajdonosoktól”.

Jóllehet a Mol részben teljesítette az OMV korábbi kérését, hogy a közgyűlésen vitassák meg független könyvszakértő kinevezését – a magyar cég belement egy „különleges” könyvszakértő kijelölésének megvitatása –, más kéréseket azonban elvetett, köztük azt, hogy az igazgatótanács számolja fel a „kvázi sajátrészvény-megállapodásokat” mások mellett a francia BNP Paribas bank bolgár érdekeltségével és az OTP Bankkal, áll a Financial Times hétfői ismertetésében.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint az egyik vezető nemzetközi részvényesi tanácsadó és szolgáltató társaság, az amerikai székhelyű Institutional Shareholder Services azt javasolta a Mol-részvényeseknek, hogy a közgyűlésen szavazzanak a további részvény-visszavásárlások, valamint Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató újraválasztása ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Az európai olajkereskedők tiltakoznak a MOL-OMV fúzió ötlete ellen

A német Manager Magazin online kiadása a Dow Jones-ra hivatkozva azt közli, hogy az európai olajkereskedők független iparági szervezetének fenntartásai vannak az osztrák OMV konszern és a magyar MOL esetleges egyesülésével kapcsolatban. Az Union Pétrolière Européenne Indépendante (UPEI) saját közlése szerint csütörtökön részletes állásfoglalást juttatott el az Európai Bizottsághoz az OMV fúziós szándékáról.

hvg.hu Gazdaság

Hangsúlyozott barátság az OMV és a Gazprom között

Nem romlott meg, sőt minden korábbinál jobb a kapcsolat az orosz Gazprom és az osztrák energiavállalat, az OMV között. A Kommerszant című orosz lap néhány napja a viszony megromlásáról adott hírt, ennek élő cáfolataként tartott csütörtök délután közös sajtóértekezletet Bécsben Alexander Medvegyev, a Gazprom második embere, s Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezetője.

Hét nap gazdaság

Az OMV folytatja

Hivatalosan is bejelentette a Mollal való összefonódási szándékát az osztrák OMV az Európai Bizottságnak (EB), amely...

MTI Gazdaság

Az OMV száz benzinkutat elad az év végéig

Az OMV osztrák kőolaj- és gázipari csoport hétfőn bejelentette, hogy ausztriai benzintöltő állomásai közül az idei év végéig mintegy százat elad a költségek és a hatékonyság optimalizálása céljából: ebből 50 saját OMV-benzinkút, 50 pedig Avanti-töltőállomás.

Cégvilág

Az OMV-é a Mol egyötöde.

Az osztrák OMV AG öt leányvállalatán keresztül 20,26 százalékkal rendelkezik a 109,7 milliárd forint jegyzett tőkéjű...

MTI Gazdaság

Az OMV javaslatokat tesz a Mol igazgatótanácsa ellenében

Az osztrák OMV olajipari vállalat, amely a Mol legnagyobb részvényese, javaslatokat tesz a magyar cég részvényesi "érdekei kiterjedtebb érvényesítésére", szemben a Mol igazgatótanácsának befolyásával. Az osztrák társaság ezt éves jelentésében fejtette ki. Az OMV javaslatait a Mol április 24-én tartandó éves közgyűlése elé terjeszti.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Román pénzből vásárolná fel az OMV a Molt?

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatnak veti alá az OMV előzetes bejelentését arról, hogy szándékában áll ajánlatot tenni a Molra – jelentette a Reuters hírügynökség. Az osztrák cégnek körmére ég az ügylet, mert jelenlegi jó pénzügyi eredményei nem hatékonyságának, hanem főleg romániai üzleteinek (egyes vélemények szerint kizsákmányoló tevékenységének) köszönhetőek.