szerző:
MTI

Még legalább tíz évig a jelenlegi válság előtti szint felett maradnak a globális élelmiszerárak, még akkor is, ha némiképp csökkenni fognak a jelenlegi rekordokhoz képest – áll az OECD és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által készített közös jelentésben, amit a két szervezet a jövő héten Rómában tartandó világélelmezési találkozóra készített.

Az elemzés szerint a sertés- és marhahús ára az előző tíz évhez képest hozzávetőleg 20 százalékkal magasabb szinten áll be, a búza, a kukorica és a sovány tejpor ára 40-60 százalékkal, a cukoré 30 százalékkal növekszik a következő évtizedben.

A dokumentum arra is rámutat, hogy az alacsony jövedelmű országokban az élelmiszerekre fordított kiadások a jövedelmeknek átlagosan 50 százalékát teszik ki – az Egyesült Államokban 10 százalékát –, ami azt jelenti, hogy a magasabb árak következtében még többen lesznek alultápláltak, mert csökken a vásárlóerő.

Az okokat elemezve a jelentés rámutat: az elmúlt évben világszinten átlagosan negyven százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, s emiatt a világ több országában válsághelyzet alakult ki. A válság okai között szerepel, hogy az utóbbi évek kedvezőtlen időjárása miatt megcsappantak a tartalékok még Európában is, a dráguló üzemanyag nemcsak a termelést, de a szállítást is költségesebbé teszi, az okok között szerepel a bioüzemanyagok térnyerése, a feltörekvő országok – főként Kína és India – növekvő kereslete, illetve a spekulatív célú befektetések is.

A jelentés egyebek mellett azt a következtetést vonja le, hogy tekintettel a magas árakra, a legszegényebb országoknak több humanitárius segélyre lesz szüksége, és síkra száll a genetikailag módosított növények nagyobb mértékű hasznosítása, illetve a bioüzemanyag-program újragondolása mellett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

FAO: túl sok élelmiszert és vizet pazarlunk

Miközben a világ számos részén komoly élelmiszerellátási problémák vannak, óriási méreteket ölt a pazarlás, állapította meg elemzésében az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO.

MTI Gazdaság

Ezermilliárd dollárt költ a világ élelmiszerimportra

Az idén a világnak körülbelül ezer milliárd dollárt kell költenie élelmiszerek importjára, a kiadások többsége a fejlődő országokat terheli, az idén globálisan 40 százalékot elérő élelmiszerár-infláció sokkal jobban sújtja majd őket, mint a fejlett államokat.

MTI Gazdaság

Bizottsági nem az élelmiszeráfa csökkentésére

Az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ítélte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2007. évi tevékenységéről szóló jelentést és a hozzá kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatot. Elvetették viszont azokat az ellenzéki javaslatokat, hogy az élelmiszerek jelenlegi 20 százalékos áfa-kulcsát csökkentsék 5, illetve 10 százalékra.

MTI Gazdaság

Meddig nőhetnek az élelmiszerárak?

Míg 1974-2005 között az élelmiszerárak reálértéken 75 százalékkal csökkentek, addig a 2005-öt követő három évben 75 százalékkal növekedtek - mondta Kiss Judit, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Kutatóintézetének (VKI) kutatási (tudományos) igazgatója.

A HVG-plakátok megkeresték régi helyüket – galéria

A HVG-plakátok megkeresték régi helyüket – galéria

Ungár Péter: Igen, meleg vagyok

Ungár Péter: Igen, meleg vagyok

Helyi népszavazással döntik el Révfülöpön, hogy építsenek-e kikötőt

Helyi népszavazással döntik el Révfülöpön, hogy építsenek-e kikötőt

Münchenben javítana Fucsovics

Münchenben javítana Fucsovics

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Még a fideszesek is úgy hiszik, ellopják az EU-s pénzeket itthon

Még a fideszesek is úgy hiszik, ellopják az EU-s pénzeket itthon