szerző:
MTI

Áprilisban 0,6 százalékkal csökkent és 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben, ahol a gazdasági növekedés idei lassulásának fő oka a bércsökkenés, a gyors benzin- és élelmiszerár-emelkedés, illetve a hitelfeltételek szigorítása miatt mérséklődő lakossági fogyasztás.

Az elemzők csak 0,3 százalékos visszaesést vártak márciushoz képest. Akkor az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 2,3 százalékkal volt kisebb a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben. A legmeredekebb visszaesés a legnagyobb EU-gazdaságban, Németországban volt: áprilisban 5,6 százalékkal volt kisebb a kiskereskedelmi forgalom, mint tavaly áprilisban. Az egész EU átlagában az előző hónaphoz képest áprilisban 0,4 százalékkal, előtte márciusban 1,1 százalékkal csökkent, az egy évvel azelőttihez képest áprilisban 0,8 százalékkal csökkent, márciusban stagnált a kiskereskedelmi forgalom.

Az euróövezetben a GDP-növekedés az első negyedévben 0,8 százalékosra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 0,3 százalékról, és az összesített hazai össztermék növekedési üteme, az ítéletnapi jóslatokra egyelőre rácáfolva, éves összehasonlításban 2,2 százalékosra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 2,1 százalékról, az EU statisztikai hivatalának legújabb felülvizsgálata szerint.

Az euróövezetben a lakossági fogyasztás a tavalyi első negyedben 1,4 százalékkal, a másodikban és a harmadikban 1,8-1,8 százalékkal, az utolsó negyedévben és az idei első negyedévben mindössze 1,2-1,2 százalékkal volt több az euróövezet átlagában az egy évvel korábbinál, messze elmaradva a 2006-os utolsó negyedévi, igen szerény 2,1 százalékos éves ütemtől is, szintén a legújabb felülvizsgálatok szerint.

Ez arra is vall, hogy az euróövezetben a gazdasági növekedés és az infláció belső forrása nem a lakossági fogyasztás, hanem az exportra számító, továbbra is erőteljesen beruházó vállalatok fogyasztása. Az euróövezetben a bértömeg növekedésének üteme a tavalyi második félév óta elmarad az infláció ütemétől, miközben az M3-as pénzellátás az inflációt messze meghaladó ütemben nő tovább, pontosan a vállalatok felé mind bővebben áramló hitelek miatt, de az EKB-t ez szemlátomást nem aggasztja, annál jobban kifogásolja a bérek emelkedését. Az EKB elnöke nemrég ismét figyelmeztetett, hogy a bérek emelkedésének el kell maradnia mind a termelékenység, mind a fogyasztói árindex emelkedésétől, különben „baj lesz”.

A vállalati beruházások, éves összehasonlításban, a tavalyi második negyedben 3,8 százalékkal, a harmadikban 3,9 százalékkal, a negyedikben 3,2 százalékkal, az idei első negyedben 3,6 százalékkal nőttek.

A GDP-számításban figyelembe vett euróövezeti export a tavalyi második negyedben 5,9 százalékkal, a harmadikban 7,2 százalékkal, a negyedikben 4,4 százalékkal, az idei első negyedben 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az import – nem utolsó sorban a renyhe lakossági fogyasztás miatt – ettől rendre elmaradó ütemben bővült.

Az Európai Bizottság az április végén megjelent tavaszi előrejelzésében 1,7 százalékra csökkentette az idei GDP-növekedési előrejelzését az euróövezet számára a februárban jósolt 1,8 százalékról. Május végén az EU pénzügyi biztosának szóvivője azt mondta, az évi átlagos növekedés 1,7 százaléknál is kevesebb lehet majd, a kőolaj rekordról rekordra emelkedő ára miatt, azonban még korai módosítani a hivatalos előrejelzést. Tavaly átlagosan 2,6 százalékkal, tavalyelőtt 2,8 százalékkal – hatéves rekord ütemben – bővült az euróövezeti GDP.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Euróövezet: 7,1 százalékon stagnál a munkanélküliség

Rekord alacsony szinten, 7,1 százalékon stabilizálódott a szezonális kiigazítással számolt munkanélküliség az euróövezet országaiban áprilisban – harmadik egymást követő hónapja változatlan –, és a 27 uniós tagországban is harmadik hónapja változatlan volt, 6,7 százalékon, jelentették az EU statisztikai hivatalában pénteken.

MTI Gazdaság

Euróövezet: májusban megint gyorsult az infláció

Az euróövezetben májusban minden várakozást meghaladva, ismét átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként. Az elemzők 3,5 százalékos tizenkét havi drágulásra számítottak előzőleg.

MTI Gazdaság

Euróövezet: 3,3 százalékos tizenkét havi infláció áprilisban

Az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékkal volt nagyobb az összesített GDP, mint a tavalyi utolsó negyedévben, és 2,2 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben, jelentették az EU statisztikai hivatalában előzetes becslésként. Az elemzők 0,5 százalékos negyedéven belüli, és 1,9 százalékos éves növekedést vártak.

MTI Gazdaság

Euróövezet: tovább romlott a gazdasági hangulat

Az euróövezetben áprilisban az átlag szintjén romlott a gazdasági bizakodás, az Európai Bizottság hétfőn megjelent felmérésében az átfogó hangulatmutató 97,1 pontra csökkent a márciusi 99,6 pontról. Februárra 100,2 pont volt ez a mutató.

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

Megállapodtak a légiirányítók a HungaroControllal, lefújták a sztrájkot

Megállapodtak a légiirányítók a HungaroControllal, lefújták a sztrájkot

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Már ígérni sem próbálja a kormány az egyéni nyugdíjszámlákat

Már ígérni sem próbálja a kormány az egyéni nyugdíjszámlákat

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját