szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világgazdasági folyamatok alapvetően rajzolják át a magyar gazdaság jövőjéről alkotott képet. A globális pénzügyi válság szeptember-októberben súlyosbodott, amely befektetők kockázati étvágyának visszaesését, a finanszírozási lehetőségek szűkülését eredményezte. A külső kereslet nem lesz képes tovább húzni magyar gazdaságot – állapítja meg az ICEG legfrissebb elemzése.

A külső gazdasági környezet drámaian és gyorsan romlik. Az ICEG elemzői ennek ellenére bíznak abban, hogy nem lesz ennél rosszabb a helyzet és nem kell újraírni egy pár hét múlva az előrejelzéseket. Azt viszont most már biztosra lehet venni, hogy Nyugat-Európára recesszió vár, amelynek időbeni lefolyása és mélysége egyelőre ismeretlen – mondta Pellényi Gábor, az ICEG elemzője.

A fő exportpiacaink lassulnak és most már az is bizonyos, hogy a külső kereslet nem lesz képes tovább húzni a magyar gazdaságot. Egyedüli pozitívum az olaj, az élelmiszerek és más nyersanyagok áresése, amely a hazai dezinflációt is segíti – tette hozzá az elemző.

Bár a nyári hónapokban még a gazdaság lassú talpra állását mutatták a statisztikák, a hitelkínálat és a külső kereslet beszűkülése drámaian rontja a növekedési kilátásokat. Felhasználási oldalon a lakossági fogyasztás ugyan túljutott a mélyponton, de nem lesz képes húzni a növekedést. A beruházásokat a hitelszűke, a romló kilátások és a költségvetés mozgásterének csökkenése fogja vissza, míg a nettó export növekedési hozzájárulása az export visszaesése miatt negatívba vált 2009-ben. Az idei év 1,7 százalékos növekedését jövőre még szerényebb 1,1 százalékos bővülés követheti. Sőt, mivel a nemzetközi válság mélypontját egyelőre nem lehet látni, még a recesszió sem zárható ki – figyelmeztet az ICEG.

A külső környezet változása

A reálgazdasági problémák a munkapiacon is éreztetik hatásukat. A munkanélküliség az év első felében még mérséklődött, de csökkenő foglalkoztatás mellett – mutatott rá Pellényi Gábor. Az előttünk álló időszakban viszont a munkanélküliségi ráta elérheti, sőt meghaladhatja a 8 százalékot, míg a reálkeresetek 2009-ben legfeljebb stagnálnak majd.

A nyersanyagárak csökkenése és a gyenge belső kereslet hozzájárul a dezinfláció folytatódásához, mely a legutóbbi időszakig a vártnál gyorsabb ütemben zajlott. Amennyiben a forint árfolyama visszatér a 250 forint/euró körüli szinthez, akkor az infláció üteme 2008-ban átlag 6,3 százalék, 2009-ben pedig 3,8 százalék lehet. 260-270 forint/euró körüli árfolyam esetén ennél 0,2-0,4 százalékponttal magasabb lehet a jövő évi ütem. Bár az infláció kedvezően alakul, a pénzügyi válság és Magyarország sérülékenysége miatt az ICEG idén még nem vár jegybanki kamatcsökkentést. Ez legkorábban 2009-ben kezdődhet meg.

A költségvetés 2008-ban is a konvergenciapályán maradt. Sőt, van benne annyi tartalék, hogy a befektetői bizalom erősítésére leszállítsák az idei és jövő évi hiánycélt. Bár a költségvetés átdolgozás alatt áll, az elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy az idei 3,4 százalék után jövőre akár a tervezettnél kissé jobb, 2,8 százalékos hiány teljesül. Bár a költségvetési felelősség intézményrendszere erősödhet, az elemzők továbbra is hiányolják azokat a kiadási oldali illetve adóreformokat, amelyek a gazdaság potenciális növekedési ütemét emelhetik

Az export visszaesése miatt a kereskedelmi mérleg aktívuma 2009-ben csökken. Bár az országban működő külföldi cégek jövedelmezősége mérséklődik, a bizonytalanság miatt erőteljesebb profit-repatriálásra számítanak, és drágul az adósság típusú külső finanszírozás. Így a külső finanszírozási igény a 2008-as javulás után jövőre GDP 3,3 százalékáig emelkedhet. Emiatt a bruttó külföldi adósság is tovább növekszik, megközelítve a GDP összegét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat