szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A befektetési alapokból novemberben 130 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények 7 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát, összvagyonuk így egy hónap alatt 5,2 százalékkal zsugorodott, s november végén 2509 milliárd forintot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Az előző hónapban rekord mértékű, 275 milliárd forintnyi tőkét vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények pedig további 111 milliárd forinttal mérsékelték az összvagyont, ami így októberben 12,8 százalékkal csökkent.

Novemberben 5 új alap indult, 3 pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén 402 alapot kezeltek. Az alapok összvagyonának 57 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma eggyel gyarapodott, vagyonuk pedig 6,2 százalékkal csökkent, miután a 92 milliárd forint tőkekivonás mellett a piaci teljesítmények is 1,4 milliárd forinttal mérsékelték a vagyont.

Az ingatlanalapok vagyona novemberben 9,4 százalékkal, 393 milliárd forintra csökkent 37 milliárd forintos tőkekivonás és 3,5 milliárd forintos veszteség következtében. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona 5,8 százalékkal, mintegy 72 milliárd forintra mérséklődött.

Garantált alapból három új nyilvános alap indult, egy megszűnt, kettőt pedig likviditási alappá alakítottak. A 154 nyilvános garantált alap összvagyona novemberben 0,1 százalékkal, 508 milliárd forintra gyarapodott; az alapokból 6,3 milliárd forint tőkét vontak ki (ez nagyrészt a megszűnt vagy átalakított alapok hatása), amit a piaci teljesítmények 7 milliárd forinttal ellensúlyoztak.

A 21 nyilvános származtatott alap vagyona az elmúlt hónapban 1,3 százalékkal csökkent, november végén 33 milliárd forintot tett ki a közel 1 milliárd forintos tőkekivonás és több mint 500 millió forintos hozam eredőjeként.

A nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alapok száma egy alap megszűnése, és két garantált alap likviditási alappá sorolása következtében 42-re emelkedett; vagyonuk 6,1 százalékkal, 899 milliárd forintra mérséklődött a 65 milliárd forintos tőkekivonás következtében, amit a 6,7 milliárd forintnyi hozam nem tudott ellentételezni.

Az 57 részvényalap vagyona 6,4 százalékkal zsugorodott és november végén 218 milliárd forintot tett ki. Az alapokból novemberben 1,6 milliárd forint tőkét vontak ki, a piaci teljesítmények pedig 13 milliárd forinttal csökkentették a vagyont.

A tiszta részvény alapok vagyona 12,6 százalékkal csökkent a 3 milliárd forintos tőkekivonás és több mint 4 milliárd forintnyi veszteség után. A részvényalapok 77 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 4,3 százalékkal mérséklődött, miután 1,4 milliárd forint friss tőke érkezett ugyan, ám 9 milliárd forint negatív hozamot könyveltek el. A közép-kelet-európai és az ázsiai tiszta részvény alapok kivételével minden alapkategória visszaesett.

A 47 vegyes alap vagyona 7,2 százalékkal, 112 milliárd forintra csökkent a 9 milliárd forintos tőkekivonás következtében, amit a 430 millió forintos piaci teljesítmény nem tudott pótolni.

A 8 egyéb alap vagyona 8,4 százalékkal 32 milliárd forintra zsugorodott: a tőkekivonás 2,1 milliárd, a veszteség mintegy 800 millió forinttal apasztotta a vagyont.

A 25 kötvényalap összvagyona 5,1 százalékkal csökkent, és november végén 159 milliárd forintot tett ki a 14 milliárd forintnyi tőkekivonás után, amit az 5,5 milliárd forintnyi hozam nem tudott ellensúlyozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Zárt végű lesz a MAG Ingatlanbefektetési Alap

A MAG Ingatlanbefektetési Alap forgalmazása újraindult hétfőn, az alapkezelő megkezdte az alap zárt végűvé alakításának előkészületeit - közölte a Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok december első hetére

A múlt héten nem alakult ki semmi olyan esemény, ami megzavarta volna a kialakult piaci folyamatokat, némi hangulatváltást azonban lehetett érzékelni. Ennek eredményeképpen a tőzsdék nagyrészt emelkedtek, a devizapiacokon pedig kissé kiegyensúlyozottabb kereskedés alakult ki. Kockázatok azért még így is maradtak. Mire érdemes figyelni a héten?

MTI Gazdaság

180 nap felfüggesztés után megszüntetik a befektetési alapokat

Amennyiben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felfüggesztette egy nyílt végű befektetési alap jegyeinek forgalmazását, és a felfüggesztés elérte a 180 napot, akkor a felügyelet - határozatban - elrendeli az alap megszüntetését - a tőkepiaci törvény ilyen módosítása a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

MTI Gazdaság

A negyedik negyed sem lesz könnyebb a befektetési bankoknak

A negyedik negyedév sem lesz könnyebb az értékforgalmazói és befektetési banki üzletágnak, mint a harmadik volt - áll a Standard & Poor's pénteken Londonban kiadott átfogó szektorjelentésében, amely jelentősen rontotta az ágazatra adott bevételi előrejelzését.

Olasz ritkaság: eladó egy Ferrari motoros Lancia Thema 8.32

Olasz ritkaság: eladó egy Ferrari motoros Lancia Thema 8.32

„Amíg meg nem halok, nem zárhatok be” – veszélyben a legendás Calgary bár

„Amíg meg nem halok, nem zárhatok be” – veszélyben a legendás Calgary bár

Ez történt: magyar tudósok rájöttek, miért fertőz annyira a koronavírus

Ez történt: magyar tudósok rájöttek, miért fertőz annyira a koronavírus