szerző:
MTI

A befektetési alapokból novemberben 130 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények 7 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát, összvagyonuk így egy hónap alatt 5,2 százalékkal zsugorodott, s november végén 2509 milliárd forintot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Az előző hónapban rekord mértékű, 275 milliárd forintnyi tőkét vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények pedig további 111 milliárd forinttal mérsékelték az összvagyont, ami így októberben 12,8 százalékkal csökkent.

Novemberben 5 új alap indult, 3 pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén 402 alapot kezeltek. Az alapok összvagyonának 57 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma eggyel gyarapodott, vagyonuk pedig 6,2 százalékkal csökkent, miután a 92 milliárd forint tőkekivonás mellett a piaci teljesítmények is 1,4 milliárd forinttal mérsékelték a vagyont.

Az ingatlanalapok vagyona novemberben 9,4 százalékkal, 393 milliárd forintra csökkent 37 milliárd forintos tőkekivonás és 3,5 milliárd forintos veszteség következtében. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona 5,8 százalékkal, mintegy 72 milliárd forintra mérséklődött.

Garantált alapból három új nyilvános alap indult, egy megszűnt, kettőt pedig likviditási alappá alakítottak. A 154 nyilvános garantált alap összvagyona novemberben 0,1 százalékkal, 508 milliárd forintra gyarapodott; az alapokból 6,3 milliárd forint tőkét vontak ki (ez nagyrészt a megszűnt vagy átalakított alapok hatása), amit a piaci teljesítmények 7 milliárd forinttal ellensúlyoztak.

A 21 nyilvános származtatott alap vagyona az elmúlt hónapban 1,3 százalékkal csökkent, november végén 33 milliárd forintot tett ki a közel 1 milliárd forintos tőkekivonás és több mint 500 millió forintos hozam eredőjeként.

A nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alapok száma egy alap megszűnése, és két garantált alap likviditási alappá sorolása következtében 42-re emelkedett; vagyonuk 6,1 százalékkal, 899 milliárd forintra mérséklődött a 65 milliárd forintos tőkekivonás következtében, amit a 6,7 milliárd forintnyi hozam nem tudott ellentételezni.

Az 57 részvényalap vagyona 6,4 százalékkal zsugorodott és november végén 218 milliárd forintot tett ki. Az alapokból novemberben 1,6 milliárd forint tőkét vontak ki, a piaci teljesítmények pedig 13 milliárd forinttal csökkentették a vagyont.

A tiszta részvény alapok vagyona 12,6 százalékkal csökkent a 3 milliárd forintos tőkekivonás és több mint 4 milliárd forintnyi veszteség után. A részvényalapok 77 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 4,3 százalékkal mérséklődött, miután 1,4 milliárd forint friss tőke érkezett ugyan, ám 9 milliárd forint negatív hozamot könyveltek el. A közép-kelet-európai és az ázsiai tiszta részvény alapok kivételével minden alapkategória visszaesett.

A 47 vegyes alap vagyona 7,2 százalékkal, 112 milliárd forintra csökkent a 9 milliárd forintos tőkekivonás következtében, amit a 430 millió forintos piaci teljesítmény nem tudott pótolni.

A 8 egyéb alap vagyona 8,4 százalékkal 32 milliárd forintra zsugorodott: a tőkekivonás 2,1 milliárd, a veszteség mintegy 800 millió forinttal apasztotta a vagyont.

A 25 kötvényalap összvagyona 5,1 százalékkal csökkent, és november végén 159 milliárd forintot tett ki a 14 milliárd forintnyi tőkekivonás után, amit az 5,5 milliárd forintnyi hozam nem tudott ellensúlyozni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Zárt végű lesz a MAG Ingatlanbefektetési Alap

A MAG Ingatlanbefektetési Alap forgalmazása újraindult hétfőn, az alapkezelő megkezdte az alap zárt végűvé alakításának előkészületeit - közölte a Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok december első hetére

A múlt héten nem alakult ki semmi olyan esemény, ami megzavarta volna a kialakult piaci folyamatokat, némi hangulatváltást azonban lehetett érzékelni. Ennek eredményeképpen a tőzsdék nagyrészt emelkedtek, a devizapiacokon pedig kissé kiegyensúlyozottabb kereskedés alakult ki. Kockázatok azért még így is maradtak. Mire érdemes figyelni a héten?

MTI Gazdaság

180 nap felfüggesztés után megszüntetik a befektetési alapokat

Amennyiben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felfüggesztette egy nyílt végű befektetési alap jegyeinek forgalmazását, és a felfüggesztés elérte a 180 napot, akkor a felügyelet - határozatban - elrendeli az alap megszüntetését - a tőkepiaci törvény ilyen módosítása a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

MTI Gazdaság

A negyedik negyed sem lesz könnyebb a befektetési bankoknak

A negyedik negyedév sem lesz könnyebb az értékforgalmazói és befektetési banki üzletágnak, mint a harmadik volt - áll a Standard & Poor's pénteken Londonban kiadott átfogó szektorjelentésében, amely jelentősen rontotta az ágazatra adott bevételi előrejelzését.

A BKV szerint nem hibázott a sofőr, akinek busza nyitott szerelőnyílással közlekedett

A BKV szerint nem hibázott a sofőr, akinek busza nyitott szerelőnyílással közlekedett

A francia anyacég legfontosabb motorját gyártják majd Szentgotthárdon

A francia anyacég legfontosabb motorját gyártják majd Szentgotthárdon

Afrikában is terjeszkedik Oroszország

Afrikában is terjeszkedik Oroszország

Vége a jó világnak: hirdetésekkel tölti fel a WhatsAppot a Facebook

Vége a jó világnak: hirdetésekkel tölti fel a WhatsAppot a Facebook

Három férfit gyanúsítanak az autókereskedő megölésével

Három férfit gyanúsítanak az autókereskedő megölésével

Saját pénzen dolgozik a Facebook, 2020-tól fizethetünk vele

Saját pénzen dolgozik a Facebook, 2020-tól fizethetünk vele