szerző:
hvg.hu

A válság miatt teljesen új pályára került magyar gazdaság belső és külső egyensúlya kényszerűen, de gyorsan javul. Emellett a recesszió már biztosra vehető, a recessziós időszak vége viszont bizonytalan – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb előrejelzése.

A Magyarországon 2006 ősze óta folytatott egyensúlyjavító gazdaságpolitika 2008 első felében enyhült, a pénzügyi világválság és a forint elleni spekuláció nyomán azonban az államháztartási és a külső pénzügyi hiány gyorsított csökkentése vált szükségessé. Az idén várhatóan a GDP körülbelül 3,3 százalékát kitevő deficit ugyan még mindig magas, azonban – az engedélyezett nyugdíjpénztári kiigazítást figyelembe véve – már 3 százalék alatti, vagyis a maastrichti kritériumnak megfelelő hiányt jelent. Ezzel 2009 tavaszán megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen, sőt, a 2009. évi költségvetési törvény teljesülése esetén jövőre már korrekció nélkül is bőven 3 százalék alá tudjuk szorítani az euró bevezetése és a nemzetközi pénzügyi bizalom szempontjából különösen fontos államháztartási hiányt.

Eközben a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentése is elengedhetetlenné vált, mivel a jelenlegi pénzpiaci helyzetben nagyon nehézzé vált és megdrágult a külföldi forrásokhoz való hozzáférés. A gyakorlatban maga a forráshiány az, ami kikényszeríti a külső deficit mérséklését.

A beruházási és fogyasztói kereslet – részben gazdasági válság, részben a hitelforrások szűkülése és drágulása miatt – egyaránt szűkülni fog. A gazdaság teljesítménye 2009-ben várhatóan 1-1,5 százalékkal visszaesik, mivel a külső kereslet alig nő, a belső pedig csökken. Az EU-források csak fékezni tudják a beruházási kereslet lanyhulását, illetve a likviditási problémák terjedését.

A bruttó keresetek jövőre 2-3 százalékkal emelkednek – ezen belül a költségvetési szektorban lényegében stagnálnak. Az infláció ugyan jelentősen mérséklődik, de a reálkeresetek így is mintegy 1,5 százalékkal csökkennek (de ezen belül a versenyszektorban csak minimálisan). A foglalkoztatás a 2008 őszi helyzethez képest érezhetően visszaesik. A fogyasztók megtakarítási hajlandósága emelkedik, ami részben a kényszer – a hitelek nehéz hozzáférhetősége és költségesebbé válása –, részben az érdekeltség – a betéti kamatok és hozamok magasak, a hitelfelvételhez szükséges önrész nagysága emelkedik, s ennek összegyűjtéséhez időre van szükség – következménye lesz.

Az infláció – főleg a világpiaci energia- és mezőgazdasági árak esése, illetve a magas bázis miatt – a következő hónapokban és 2009 elején is gyorsan esik. 2008-ban éves átlagban 6,2 százalékos (az év végén 4,5 százalék körüli), 2009-ben 3,5 százalékos (az év végén 3,2 százalék körüli) áremelkedés várható. A forint árfolyama a nemzetközi pénzpiaci bizonytalanság miatt ingadozni fog, de jellemzően inkább erősödik.

Az a tény, hogy az MNB november végi kamatcsökkentését a forint erősödése követte, arra utal, hogy a következő hónapokban folyamatos lehet a kisebb-nagyobb kamatvágások sorozata. Ugyanakkor, ha jövőre sikerülne belépni az ERM-2 rendszerbe, az euró-bevezetés céldátumának – célszerűen 2012-nek, esetleg 2013-nak – a bejelentése növelheti a magyar gazdaság s a forint iránti bizalmat. Ez gyorsabb kamatvágásokban, illetve erősebb forintban nyilvánulhat meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Simor: a növekedésre kell koncentrálni

Miközben Magyarország az utóbbi két évben sokat javított egyensúlyi helyzetén, a gazdasági növekedés lassú, ezért van jobban kitéve a pénzügyi válságnak – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön, a Napi Gazdaság által szervezett, "Felszínen maradni" című konferencián.

hvg.hu Gazdaság

Simor: az idő ketyeg, a számla meg nő

A külföldi források elapadtak, nincs bizalom a gazdasági szereplők között, a hitelek jelentősen megdrágultak. A Napi Gazdaság által szervezett "Felszínen maradni - élet a pénzügyi válság után" című konferencián többek között Veres János pénzügyminiszter, Simor András jegybankelnök és Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke a magyarországi kilátásokról, a jövőbeli intézkedésekről és szükséges lépésekről beszélt.

hvg.hu Gazdaság

Ennyire pesszimista csak a Bokros-csomag idején volt a lakosság

Az októberi történelmi mélypont után novemberben tovább zuhant a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke, amely elsősorban az üzleti várakozások esésének következménye – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített felmérése. A fogyasztói várakozások viszont novemberben már csak keveset romlottak. Igaz ennyire pesszimista csak a Bokros-csomag idején volt a lakosság.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Simor elemez: reformok nélkül lemarad az ország

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) vendége volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki többek között kifejtette, a válság lehetőséget teremtett, hogy végre szembenézzünk a hibáinkkal. Simor András konkrétumokat is közölt a gazdaság állapotáról és lehetőségeiről.

hvg.hu Gazdaság

GKI: soha nem látott pesszimizmus

Októberben történelmi mélypontjára zuhant a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint az üzleti várakozások soha nem látott pesszimizmust tükröznek, a fogyasztók viszont idén áprilisban – a kormánykoalíció felbomlása után – még a mostaninál is feketébben látták a jövőt.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Futó és Simor: csökken a foglalkoztatottak száma és a hiány

A válság elkerülhetetlen velejárója lesz a foglalkoztatottak számának csökkenése, a munkaadók álláspontja továbbra is a bérek nominálértékének megtartása és a változatlan minimálbér – fejtette ki Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke.

MTI Gazdaság

Simor: nagyon megváltozott a világ és az MNB világképe is

A Monetáris Tanács előtt három javaslat szerepelt: a kamat tartása, 50 és 100 bázispontos kamatcsökkentés, amelyek közül jelentős többséggel az alapkamat 0,5 százalékos csökkentése mellett döntött a testület - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Elemzőket meglepte a döntés.

hvg.hu Gazdaság

GKI: szűkülő exportlehetőségek

A magyar gazdaság teljesen új pályára áll, aminek a fő jellemzői a belső és külső pénzügyi egyensúly vártnál jobb, de kényszerű javulása, stagnáló gazdaság, növekvő munkanélküliség, csökkenő infláció – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

hvg.hu Gazdaság

Ha így megy tovább, a válság minden pénzünket elviheti

A pénzügyi- gazdasági válság valódi mélységeiről a napi eseményeket taglaló híradások alapján csak felületes elképzeléseink lehetnek. Egy minap tartott pénzügyi fórumon a szakemberek is csak latolgatni tudták a dráma lehetséges fejlődési irányait, és kifejezetten ijesztőnek ható következményeit. A krízis fenyegető örvénye egyelőre minden részletet elfed, csak a bizonytalanság a biztos.

A Megane RS legvadabb változatának rekordot kellett mennie a Nürburgringen – videó

A Megane RS legvadabb változatának rekordot kellett mennie a Nürburgringen – videó

Két, az Iszlám Államot támogató nő ellen emeltek vádat Németországban

Két, az Iszlám Államot támogató nő ellen emeltek vádat Németországban

Igazinak tűnő, valójában kamu telefonokat vásárolnak a mexikóiak, hogy azokat rabolják el tőlük

Igazinak tűnő, valójában kamu telefonokat vásárolnak a mexikóiak, hogy azokat rabolják el tőlük

Közel kétszáz hamis magyar iratot állított ki egy okmányirodai ügyintéző

Közel kétszáz hamis magyar iratot állított ki egy okmányirodai ügyintéző

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Még fel sem épült a fóti ház, de már betörtek

Még fel sem épült a fóti ház, de már betörtek