szerző:
MTI

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében pénteken tartották a Vállalkozók Napját, amelynek gazdaságpolitikai fórumán felszólalt Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Veres János, és több gazdasági szaktekintély is.

Kupa Mihály. Csökkentsék az alapkamatot
© MTI
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a fórumon elmondta, hogy érdemi, jelentős adócsökkentésre 2009-2010-ben nincs lehetőség. "Az adórendszeren belül a belső piac élénkítése nem lehetséges, amit látok, az a beruházás-élénkítés, amire 2000 milliárd forintot szán a kormány a következő másfél évben" - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a pénzügyi válság első felének végéhez értünk, de ez volt a könnyebben kezelhető szakasz, mivel itt a fő feladat a likviditás biztosítása, a pénzügyi közvetítő rendszer működésének fenntartása volt. Az előttünk álló további szakaszban azonban már nem a források megléte vagy nem megléte a fő kérdés, hanem a problémát a vállalkozások számára a piacok léte vagy azok hiánya jelenti majd. Gyurcsány Ferenc egyetért azokkal, akik azt sürgetik, hogy a mainál alacsonyabb jegybanki alapkamat alakuljon ki.
A miniszterelnök ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy most nem radikális lépésekre, hanem tavasztól szisztematikusan reformszerű lépésekre, intézkedésekre van szüksége az országnak, amibe bele is kezd a kormány a következő évben.

Veres János pénzügyminiszter szerint három reformot kell elindítani a közeljövőben, közöttük említette az önkormányzati, az adó- és a szociális reformot. A pénzügyminiszter megerősítette: a 13. havi nyugdíj limitálása nem egyszeri, egy évre szóló intézkedés, hanem várhatóan a nyugdíjrendszer egyik eleme marad.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter bejelentette, hogy a takarékszövetkezetekkel, a Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével mintegy 100 milliárd forintos forgóeszközhitel-program indul uniós források bevonásával.

A fórumon Bajnai Gordon miniszter megerősítette a napokban bejelentett intézkedéseket, amelyek részét képezik a gazdasági csúcson ismertetett 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítő, vállalkozástámogatási csomagnak. A kis- és közepes vállalkozások számára a Magyar Fejlesztési Bank pénzeszközeivel és az európai uniós forrásokkal közösen 50 milliárd forint keretet biztosítanak a kereskedelmi bankoknak 10 és 100 millió forint közötti hitelek folyósításához. A hitelek felvételét könnyítik azzal is, hogy tovább növelik az állami garancia keretét.

Kupa Mihály volt pénzügyminiszter, a VOSZ tagja szerint a jegybanki alapkamat csökkentése azzal járhatna, hogy a külföldi befektetők elvinnék a pénzüket az országból, hiába van itt a nemzetközi pénzintézetek segítsége. "Ha be akarják dönteni Magyarországot, csökkentsék a jegybanki alapkamatot" – mondta.

Kupa szerint az ország pénzügyi helyzete törékeny, és óva intett attól, hogy a kormány előrehozott nyugdíjakat adogasson. Bedőlhetnek devizahitelek, emellett a lakosság továbbra is veszi fel a magas kamatú hiteleket a karácsonyi vásárlásokhoz. Önkormányzatok is bármikor bedőlhetnek, jelentős tartozásaik vannak - mondta a volt pénzügyminiszter.

Kupa Mihály hangsúlyozta, hogy a közigazgatás reformját meg kell oldani, az önkormányzati törvényt a feladatok finanszírozása tekintetében meg kell változtatni.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke a fórumon úgy vélekedett, hogy Magyarországon kevés a közvetlen termelésben dolgozók létszáma. Fontos az arányosság, jelenleg kevesen termelnek, kevés a szakmunkás, a reformokban az arányokat kell helyre tenni. Szerinte Magyarország előtt két út áll: vagy több mint egymillió ember termel, vagy befogad egymillió vendégmunkást az ország.

Békesi László volt pénzügyminiszter, a VOSZ gazdasági bizottságának elnöke úgy vélte, hogy a recesszió és a munkanélküliség a prognózisoknál nagyobb lesz Magyarországon. Rövid távon a válság hatását kell mérsékelni, miközben hosszú távon a szerkezetátalakítást végre kell hajtani.

Elismeréssel szólt arról, hogy a kormány a pénzügyi válságban jó lépéseket tett. Ugyanakkor rossz lépésnek értékelte, hogy a legszűkebb körben is az adóemelés eszközéhez nyúltak, például a Robin-Hood adó bevezetésével.

Abszurd dolognak nevezte Békesi László, hogy a képviselők költségtérítését mindössze 15 százalékos adóval terhelték, holott ez még a legalacsonyabb adómértéket sem éri el. Ennek a tételnek is úgy kellene viselkedni, mint bármely más költségnek. Békesi László emlékeztetett arra: olyan politikát kell folytatni, hogy Magyarországnak 2012-re sikerüljön az euró bevezetése.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár elmondta: Magyarország versenyhelyzetben van, a térségbeli versenytársakhoz képest más az adóstruktúra, az adóteher, az állami újraelosztás aránya. Véleménye szerint az adóterheléshez, adórendszerhez hozzá kell nyúlni, a mostani nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Szerinte is minél előbb be kellene lépni az ERM-2 árfolyamrendszerbe, és meg kell mondani, hogy mikor tudunk kapcsolódni az eurózónához.

Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója rámutatott: Magyarországot és az egész térséget illetően nem vetettünk számot azzal, hogy a térséget október óta lényegében kizárták a pénzügyi likviditási vérkeringésből. A vezető kutató szerint is meg kellene egyezni a reformokban, mert ha nem vezeti be az ország a szükséges reformokat, az versenyképességi hátrányt fog okozni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Ha így megy tovább, a válság minden pénzünket elviheti

A pénzügyi- gazdasági válság valódi mélységeiről a napi eseményeket taglaló híradások alapján csak felületes elképzeléseink lehetnek. Egy minap tartott pénzügyi fórumon a szakemberek is csak latolgatni tudták a dráma lehetséges fejlődési irányait, és kifejezetten ijesztőnek ható következményeit. A krízis fenyegető örvénye egyelőre minden részletet elfed, csak a bizonytalanság a biztos.

hvg.hu Gazdaság

Simor: az idő ketyeg, a számla meg nő

A külföldi források elapadtak, nincs bizalom a gazdasági szereplők között, a hitelek jelentősen megdrágultak. A Napi Gazdaság által szervezett "Felszínen maradni - élet a pénzügyi válság után" című konferencián többek között Veres János pénzügyminiszter, Simor András jegybankelnök és Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke a magyarországi kilátásokról, a jövőbeli intézkedésekről és szükséges lépésekről beszélt.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Simor elemez: reformok nélkül lemarad az ország

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) vendége volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki többek között kifejtette, a válság lehetőséget teremtett, hogy végre szembenézzünk a hibáinkkal. Simor András konkrétumokat is közölt a gazdaság állapotáról és lehetőségeiről.

MTI Gazdaság

Simor: a növekedésre kell koncentrálni

Miközben Magyarország az utóbbi két évben sokat javított egyensúlyi helyzetén, a gazdasági növekedés lassú, ezért van jobban kitéve a pénzügyi válságnak – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön, a Napi Gazdaság által szervezett, "Felszínen maradni" című konferencián.

A Fidesz nem ment el, ezért határozatképtelen lett a Strache-ügy miatt összehívott ülés

A Fidesz nem ment el, ezért határozatképtelen lett a Strache-ügy miatt összehívott ülés

A kínaiak megcsinálták a vonatot, ami 600 km/h-val repeszt

A kínaiak megcsinálták a vonatot, ami 600 km/h-val repeszt

Éveken át bérelt Audikkal furikázott Rogán Antal, felesége és volt alpolgármestere

Éveken át bérelt Audikkal furikázott Rogán Antal, felesége és volt alpolgármestere

Egyre többen hazudják doktornak magukat az üzleti életben, és nehéz megcsípni őket

Egyre többen hazudják doktornak magukat az üzleti életben, és nehéz megcsípni őket

A kormány azt akarja, hogy egyen több nyulat

A kormány azt akarja, hogy egyen több nyulat

17 milliárdot költenek a Balatoni Bringakör felújítására

17 milliárdot költenek a Balatoni Bringakör felújítására