szerző:
MTI

A külföldi és belföldi vendégek által kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2008 első tíz hónapjában 1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idén az első tíz hónapban 3,096 millió külföldi vendég 8,946 millió vendégéjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 2 százalékkal emelkedett, miközben a vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához képest.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 3,579 millió belföldi vendéget és 8,787 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 3 százalékkal emelkedett, míg a vendégéjszakáké nem változott.

Az idén az első tíz hónapban a szállodák átlagosan 50 százalékos, ezen belül a gyógyszállodák kiugróan magas, 63 százalékos szobakihasználtsággal működtek, mindez kismértékben elmarad az előző év azonos időszakában mért értéktől.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 212 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ez folyó áron megegyezik az előző év azonos időszakival. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 984 forint volt, az egy-, illetve ötcsillagos szállodai szobaárak közötti különbség hétszeres. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2008. január-októberre számított árindexe közel 8 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.

A hat legnagyobb küldő ország közül Németországból, Ausztriából, az Egyesült Államokból érkeztek kevesebben, míg Nagy-Britannia, Románia és Lengyelország esetében jelentősen bővült a forgalom. A cseh, a norvég, továbbá az orosz vendégforgalom növekedése számottevő, míg az olasz és spanyol vendégek száma folyamatosan csökken. A külföldivendég-forgalom közel 80 százalékát realizáló szállodákban az eltöltött vendégéjszakák tekintetében a három- és az ötcsillagos kategóriában figyelhető meg növekedés, az összes többinél mérséklődött az igénybevétel.

A belföldi vendégforgalom 61 százalékát fogadó szállodákban 3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző évhez viszonyítva, a négy-, valamint az ötcsillagos egységekben 11, illetve 15 százalékos volt a bővülés. A belföldi vendégek körében népszerű - a vendégéjszakák jelentős részét adó - panziók esetében 2 százalékos mérséklődést regisztráltak a vendégéjszakák tekintetében.

A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január-októberben 1, illetve 2 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztikai régiók közül a vendégforgalom Nyugat-Dunántúlon és Dél-Alföldön haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

A szállodai vendégforgalom 30 százaléka a gyógy- és wellness-szállodákba irányult, az utóbbiak bel- és külföldivendég-forgalma kiemelkedően dinamikusan fejlődött.

A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége egyénileg foglalta le szállását, csupán 30 százalékuk vette igénybe az utazási irodák segítségét. Az elektronikus úton bonyolított szállásfoglalás egyre jelentősebb az utazók körében (28 százalék).

2008. október 31-én az országban 2117 kereskedelmi szálláshely működött, ezen belül 789 szálloda 46 ezer szobával, 920 panzió 12 ezer szobával üzemelt. Az egyéb szálláshelyek száma (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) 408 volt.

A kereskedelmi szálláshelyek kiadható férőhelyeinek száma idén október 31-én közel azonos volt az előző évben regisztrált értékkel. Legnagyobb mértékben az ötcsillagos és wellness-szállodák férőhelyeinek száma bővült (11,5, illetve 20,1 százalékkal), míg a legnagyobb visszaesést az egycsillagos szállodák (-25,6 százalék) és a turistaszállók (-15,7 százalék) könyvelhettek el.

Októberben a szálláshely-szolgáltatást nyújtó - több ágazatban működő - vállalkozások a szálláshelyeken közvetlenül 29 ezer főt foglalkoztattak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: 1,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok alapján szeptemberben 1,6 százalékkal, az első kilenc hónapban 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától, szezonálisan és naptárhatástól megtisztítva 0,3 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Visszaesett a magyarországi szállodai foglalások száma

A magyarországi szállodák jövedelmezőségét is érezhetően rontotta az elmúlt hónapokban lezajlott pénzügyi válság - közölte az MTI érdeklődésére Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára Sárváron, ahol a szövetség közgyűlése tartotta közgyűlését csütörtökön.

MTI Gazdaság

Vesztes magyar szektorok: kereskedelem, bank, vendéglátás

A feldolgozóipari exportálókat, a pénzügyi szolgáltatókat, a kereskedelmet és a vendéglátást emeli ki a munkaerő-piaci kilátások szempontjából leginkább veszélyeztetett szektorok közül a Pénzügyminisztérium (PM) - írja a Napi Gazdaság a tárcának a konvergenciaprogram teljesítésének értékeléséről Brüsszelnek készített legfrissebb jelentése alapján.

Jelentős csúszás után beindulni látszik a nemzeti lőtérprogram

Jelentős csúszás után beindulni látszik a nemzeti lőtérprogram

Kiakadt a holland hagymás, mert a magyar hatóságok megsemmisítették egy rakományát

Kiakadt a holland hagymás, mert a magyar hatóságok megsemmisítették egy rakományát

Putyin trollhadserege is készül az EP-választásra

Putyin trollhadserege is készül az EP-választásra

Az MSZP-be is megpróbált beépülni a Fidesz, hogy megtudja, mit terveznek

Az MSZP-be is megpróbált beépülni a Fidesz, hogy megtudja, mit terveznek

Beültünk a Magyar Honvédség elrettentő új terepjárójába – fotógaléria

Beültünk a Magyar Honvédség elrettentő új terepjárójába – fotógaléria

Brazil cég vásárolja fel az Avont

Brazil cég vásárolja fel az Avont