szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fogyasztói árak novemberben 0,2 százalékkal csökkentek októberhez képest, és 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ez megfelel az előzetes prognózisoknak, mivel Londoni elemzők jóval 5 százalék alá várták a novemberi magyar inflációt. Novemberben a havi maginfláció 0,1 százalék, az éves 4,1 százalék volt. Az első tizenegy hónapban az árak átlagosan 6,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A fogyasztói árak októberben 0,2 százalékkal nőttek szeptemberhez képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Tavaly novemberben a fogyasztói árak 0,6 százalékkal nőttek 2007 októberéhez képest, és 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A tizenkét havi inflációs adat 2006 augusztusa óta a legalacsonyabb érték - mondta Mináry Borbála, a KSH munkatársa. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított infláció októberhez képest 0,2 százalék, tavaly novemberhez viszonyítva pedig 5,2 százalék volt.

© MTI


Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,1 százalékkal emelkedtek. Nőtt 6,6 százalékkal a sertészsiradék, 2,1 százalékkal a cukor, 1,6 százalékkal a száraztészta, valamint 1,1 százalékkal a tojás ára. Csökkent viszont 3,3 százalékkal az étolaj, 1,8 százalékkal a liszt, 0,8-0,8 százalékkal a sertéshús és a tej ára.

Egy hónap alatt a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal a háztartási energia árai emelkedtek, ezen belül a vezetékes gáz átlagosan 7,7 százalékkal drágult. Emelkedtek, 0,4 százalékkal a ruházkodási cikkek, 0,2 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek és 0,1 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk árai is. A szolgáltatások árai 0,3 százalékkal, az egyéb cikkek pedig 2,5 százalékkal csökkentek. Az utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 8,6 százalékkal csökkent.

A járműüzemanyagok árának egyhavi csökkenése 0,5 százalékponttal mérsékelte a tizenkét havi átlagos fogyasztói árat. A járműüzemanyagok ára szeptember 24-e óta csökken. Az elmúlt 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 37,2, az étolaj 31,5, a rizs, hántolmányok 28,1 és a sertéshús 15,1 százalékkal. Csökkent 22,1 százalékkal az idényáras élelmiszerek ára tavaly novemberhez képest.

A háztartási energia átlagot meghaladó 18,2 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 41,7, az elektromos energiáé 9,8 százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 5,8 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk is.

A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,9 százalékos áremelkedés az átlagnál alacsonyabb volt. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Szintén csökkent az egyéb cikkek ára, a csökkenés mértéke 0,2 százalék volt, ezen belül a járműüzemanyagok ára 4,8 százalékkal esett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Folytatódik a magyar dezinfláció, akkor is, ha gyengül a forint

A vártnál jobb októberi inflációs adatok után a magyarországi dezinfláció folytatódására számítanak londoni feltörekvő piaci elemzők a forint eddigi gyengülése ellenére, sőt abban az esetben is, ha a forintárfolyam tovább gyengülne, mivel úgy látják, hogy a magyar gazdaság teljesítménye és az ellátási oldali árfolyamatok lesznek az infláció fő meghatározó tényezői.

MTI Itthon

Infláció felett nőhetnek a budapesti közszolgáltatások díjai

A jövő évi közszolgáltatási díjemelésekről tárgyal Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek előterjesztésében kedden a Főpolgármesteri Kabinet. Az inflálció feletti javaslatokról jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.

MTI Gazdaság

A jegybankot is meglepte az infláció meredek csökkenése

A Magyar Nemzeti Bankot és a piacot is meglepte az, hogy novemberben milyen meredeken csökkent a pénzromlás üteme Magyarországon - mondta Simor András, a jegybank elnöke, az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén. Elemzők körében is kellemes meglepetést okozott a novemberi inflációs adat.

Fémdarabkákat találtak a Müller egyik kakaós süteményében

Fémdarabkákat találtak a Müller egyik kakaós süteményében

Gyanakodjon, ha a webáruházban a 124 éves Erzsók nénivel akarják meggyőzni

Gyanakodjon, ha a webáruházban a 124 éves Erzsók nénivel akarják meggyőzni

Emlékházzá alakítják Kocsis Zoltán otthonát

Emlékházzá alakítják Kocsis Zoltán otthonát