Államosítani vagy megsegíteni? – lapzártánk után dől el, mi lesz a péti Nitrogénművek sorsa. A tulajdonlásért folyó harc állítólag nemzetbiztonsági kockázatot is rejt.

Szerdán kerül a kormány elé Bajnai Gordon gazdasági, Gráf József földművelésügyi és Veres János pénzügyminiszter közös határozattervezete, amely a Bige László milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségében álló, jelenleg kényszerszüneten lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. hitelezéséről szól. „A tervek szerint” – pontosították az értesülést a HVG-nek - a lap keddi lapzártája előtt - kormányzati források. Úgy tudni, a vita a minisztertrió és a kormányzat által kiszemelt megmentő, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) között főképp arról folyik: az állam, pontosabban az MFB milyen biztosítékokkal bástyázza körül magát, esetleg szerezzen-e hosszú távú tulajdont is a piacvezető műtrágyagyárban, vagy csak garanciát, például letétbe helyezett Nitrogénművek-részvényeket kérjen az újabb hitel fejében (HVG, 2008. december 6.). Mivel lapzártánkkor az álláspontok még igen távol álltak egymástól, kétséges, hogy szerdán valóban megszületik-e a határozat.

Az ügy közvetlenül érinti a gyár közel hatszáz dolgozóját, áttételekkel pedig a Nitrogénművek műtrágyapiaci erőfölénye okán az agráriumból élő 200 ezer gazdát s foglalkoztatottjaikat, mindösszesen tehát közel 1 millió embert – ha másképp nem, akkor a műtrágya árán keresztül. „Nem a hatodik leggazdagabb magyar Bigét, hanem a gyárat kellene megsegíteni” – jelezte a nagy dilemmát kormányzati forrásunk. Márpedig nem kis pénzről van szó: az MFB korábbi 17 milliárd forintos hitelét fejelnék meg a költségvetés által garantált 10 milliárddal.

© Müller Judit

A külső szemlélőknek nem könnyű eldönteni, vajon Bige mennyire élt vissza helyzetével, amikor a gazdasági válságra, a hitelkrízisre és a dráguló gázra hivatkozva leállította a termelést. Mivel erről – banki források szerint – elmulasztotta időben értesíteni a hitelezőt, érthetőek az MFB fenntartásai (a Nitrogénműveknél úgy emlékeznek, egy szombati értekezleten döntöttek a kényszerszünetről, s a hír kiszivárgott, nem volt idő a bank tájékoztatására). Csakhogy az üzletember helyzete sem tűnik irigylésre méltónak: az év elején a fő finanszírozó OTP-csoport leállt a hitelezéssel. Ez már önmagában is kellemetlen, lévén a műtrágyagyártás hiteligényes ágazat, de a Bige család ügyeinek ismerői állítják, az OTP mintegy 1,3 milliárd forintos követelése fejében továbbra is rajta hagyta jelzálogát a cégcsoport ingatlanain, ami miatt más bankok is ódzkodnak kölcsönt nyújtani. Úgy tűnik azonban, a bankosok keze is meg van kötve: a HVG értesülései szerint az OTP – éppen a média érdeklődése okán – több ízben kérelmezte a Nitrogénműveknél, hogy oldja fel a titoktartási kötelem alól, s a bank nyilatkozhasson a hitelügyletről, de nem kaptak választ Pétről.

A játszmát bonyolítja a ködös hátterű küzdelem a gyár részvényeiért. Az üzletemberként korábban ismeretlen, ellenben a lóversenypályákon neves telivértartó Rozsnyói György úgy érvel, a Bige-csoport másik tagjának, az időközben a Bige Holding Zrt.-be beolvadt Tiszai Vegyiművek Zrt.-nek 2003-ban nyújtott 200 millió forintos kölcsön fejében opciót szerzett a Nitrogénművek pakettjének felére, amit most meg kíván szerezni (HVG, 2008. augusztus 2.). Bige környezetében állítják, a nyíregyházi üzletember soha sem találkozott Rozsnyóival, s bolond lett volna elzálogosítani 100 milliárd forint piaci értékű cége felét 200 millióért. Hogy ki áll a részvényekért pert is indított Rozsnyói mögött, csak találgatható. Az hamar kitűnik, vannak kapcsolatai befolyásos OTP-s berkekben: az ominózus hitelszerződést például Csányi Sándor bankelnök munkatársai tanúzták le, s Rozsnyói együtt tartott lovat Ecsedi Ferenc bankos főosztályvezetővel, Csányi bizalmasával. A kapitalista szappanoperának tűnő történet krimibe illő fordulata lehet, hogy – a Zoom.hu korábbi, nem cáfolt híre szerint – Bige is az egyik célszemélye volt az UD Zrt.-hez köthető megfigyeléseknek.

A háttérből mindegyik érintett latba veti befolyását. Rozsnyói levélben sürgeti az MFB-t, vonják be őt is a tárgyalásba, s állítólag ő hívta fel az állami bank figyelmét arra, hogy nincsen rendben a péti gyár könyvelése: hibásan kalkulálták a határidős devizaügyletek veszteségét. A tét nem kicsi: 5,3 millió forint nyereség vagy 6,4 milliárd veszteség. A sajtókampánnyal is járó nyomulás – a Figyelő beleérzős címlapsztorit szentelt Bigének, a Népszava Rozsnyóit szólaltatta meg kényes kérdések nélkül – nyilvánvalóan a gyár feletti uralomért folyik.

A lobbizás az állami bank és a kormány irányában is aktív: olyan információk is érkeztek például vezető kormánykörökbe, amelyek szerint az erdélyi származású Bige – miközben itthon állami segítségre ácsingózik – valójában Romániában gyártat műtrágyát, amit majd Magyarországra szállít. Ez azonban dezinformációnak tűnik. A HVG aradi tudósítója ugyanis úgy tudja, hogy a Bige-csoport megnyerte ugyan a fogarasi Nitramonia privatizációjára kiírt pályázatot, de végül nem kötötték meg az üzletet, mert nem sikerült megegyezni a román privatizációs szervezettel a cég adósságainak törlesztéséről. Valóban a Bige Holdingé viszont a tavaly 260 ezer euró nyereséget termelt szatmárnémeti BH Chemical Impex, amely azonban egyelőre csak Romániában kereskedik műtrágyával.

Nem feltétlenül légből kapottak ugyanakkor azon kormányzati aggodalmak, amelyek szerint elképzelhető, hogy ha Rozsnyóinak sikerül is megszereznie a céget, nem ő lesz a végső gazda. Az ukrán hátterű Emfesz Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi Szolgáltató Kft. vezetői legalábbis nyíltan beszélnek arról, beszállnának a Bige-cégbe. Amellyel egyébiránt perben állnak: a Nitrogénművek menedzsmentje fordult választott bírósághoz, mondván, önkényesen változtattak az áron, amelyen korábban gázt szállítottak. Az Emfesz ellenérve: nem hajlandóak önköltségen szállítani azután is, hogy kudarcba fulladt a tárgyalás a részvényszerzésükről. Akárhogyan is, az Emfesz neve mostanában aligha cseng a legjobban a magyar stratégiai cégek felvásárlásától félő kormányberkekben. Az Emfesz ugyanis egy ciprusi cégen keresztül Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltsége, aki nemrégiben például hevesen tagadni kényszerült a nemzetközi sajtóban keringő hírt, miszerint üzleti kapcsolatban áll az FBI által csalásért és pénzmosásért régóta körözött Szemjon Mogiljeviccsel (HVG, 2007. augusztus 11.).

Az állami tulajdonszerzés így annak megakadályozását is szolgálhatná, hogy az Emfesz rátegye a kezét a magyar műtrágyagyártásra. Csakhogy – bár több kormányközeli forrás is megerősítette az elgondolás létét – Bigével állítólag senki nem tárgyalt erről. Igaz, környezetében hangoztatja: nem adná a gyárat, különösen nem 10 milliárdért, mondván, most is 14 milliárdos lesz az üzemi eredmény. Úgy tudni ugyanakkor, az államosítási forgatókönyvet főképp a gazdák kiszolgáltatottságával érvelő Gráf képviseli, méghozzá az MFB ellenzése és Bajnai, illetve Veres tartózkodó magatartása mellett. A fejlesztési banknak a HVG értesülései szerint kellene ugyan 50 százaléknyi részvény, de csak garanciaként, úgy, hogy alkalomadtán túl is adhasson rajta. Hitelügyben a bankosok amúgy Bigét tekintik tárgyalópartnerüknek, de a HVG úgy értesült bankár körökből, hogy ha úgy alakul, akkor „nem zárkóznak el más befektetők” elől sem. Csakhogy akik hallották Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a múlt héten az Inforádióban az OTP-re ácsingózó oroszok törekvései kapcsán megszólalni, a szenvedélyes nyilatkozat alapján aligha kételkednek benne, a kormányfő emberei valahogyan meggyőzik majd az MFB-t a tartós befektetés értelméről.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Puzsér Éberség Róbert leleplezi a kapitalizmus macskagyilkos szellemét

Puzsér Éberség Róbert leleplezi a kapitalizmus macskagyilkos szellemét

Kiderült, miért állították le a 3-as blokkot Pakson

Kiderült, miért állították le a 3-as blokkot Pakson

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

Nem lesznek EBESZ-ellenőrök az EP-választáson

Nem lesznek EBESZ-ellenőrök az EP-választáson

Betörtek egy amerikai család házába, és kitakarították azt

Betörtek egy amerikai család házába, és kitakarították azt

Ön is szeretne akkora béremelést, mint amekkora a honvédelmi tárcánál volt

Ön is szeretne akkora béremelést, mint amekkora a honvédelmi tárcánál volt