szerző:
MTI

Zéróhoz közelítő magyarországi inflációt sem tartanak kizártnak londoni feltörekvő piaci elemzők a pénteki friss fogyasztóiár- és GDP-adatok után. A citybeli elemzők egyaránt mély recessziót valószínűsítenek, bár mind a dezinfláció üteméről, mind a recesszió mélységéről eltérnek a vélemények.

A megkérdezett citybeli befektetési és gazdaságelemző házak 3,0-3,4 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést vártak januárról az előző havi 3,5 százalék után; az előrejelzési átlag 3,16 százalék volt.

A tavalyi utolsó negyedéves előzetes GDP-adatra a londoni elemzői jóslatok a stagnálástól a 2,0 százalékos éves összevetésű visszaesésig terjedtek.

A pénteki adatismertetés után Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság globális feltörekvő piaci főközgazdásza az MTI-nek azt mondta: a GDP-adat nem nagy meglepetés, csak azt erősíti meg, hogy a magyarországi recesszió a tavalyi év vége felé elkezdődött.

A recessziót az idén tovább mélyíti a magyar gazdaságra ható sajátos kombináció: a gyenge külső kereslet, a feszes költségvetési politika és a szűkös hitelkínálat. Sueppel ennek alapján az idei év egészére 2 százalékos GDP-mínuszt valószínűsített.

Arra a felvetésre, hogy a citybeli elemzői közösségben van ennél jóval komorabb magyar recessziós előrejelzés is – a 4cast elemző intézet 3,0 százalékos, a Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlege pedig nem kevesebb mint 4,2 százalékos magyarországi gazdasági visszaesést vár 2009 egészére –, a BlueCrest Capital Management londoni szakértője azt mondta: a második félévtől jelentős bázishatások lépnek be, és a gazdasági visszaesés globálisan is a jelenlegi időszakban a legintenzívebb a kereskedelem-finanszírozás összeomlása miatt.

Sueppel szerint ennek hatására a feldolgozóipari kibocsátás különösen gyenge volt 2008 végén és az idei év elején, és innen a továbbiakban várható egy „technikai visszalendülés”. Mivel a magyar gazdaságban nagy súlya van a feldolgozó szektornak, az ágazat várt élénkülése valamelyest Magyarországon is segít majd a második félévtől, mondta a vezető citybeli szakértő.

Az inflációs kilátásokról szólva a BlueCrest Capital Management londoni főközgazdásza azt mondta: jelenleg nehéz megjósolni a mélypontot, de ha az energia-, az élelmiszer- és a nyersanyagárakban nem lesz nagy fordulat, az éves összevetésű inflációs ütem sok európai gazdaságban, köztük Magyarországon is zéró közelébe süllyedhet 2010-ben.

Arra a kérdésre, hogy az esetleges adóintézkedések nem emelhetik-e érdemben a magyar inflációs ütemet, Sueppel azt mondta: az ilyen jellegű intézkedéseknek egyszeri, technikai jellegű áremelő hatása lehet, de az alapvető árdinamikát szerinte érdemben nem befolyásolják. A szakértő mindezek alapján további 3-4 százalékpontos magyarországi jegybanki kamatcsökkentésre lát módot.

Raffaella Tenconi, a Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. tanácsadó és elemző ház londoni főközgazdásza szerint a ház a vártnál rosszabb GDP-adat után is fenntartja az idei év egészére szóló, 3 százalékos magyarországi GDP-mínuszt valószínűsítő prognózisát, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy erre a kilátásra lefelé mutató kockázatok hatnak.

Tenconi előrejelzése szerint a tizenkét havi összevetésű infláció az év további szakaszában a 3 százalékos cél alatt lesz, de 2010-ben visszaemelkedik a célszintre. A mély recesszió a Wood & Co. vezető londoni elemzője szerint jelentős pénzügypolitikai enyhítést indokolna, de rövid távon a Monetáris Tanács többsége várhatóan a pénzügyi stabilitást helyezi előtérbe. A cég az év egészére összesen 3,50 százalékpontos kamatcsökkentést jósol, de a legközelebbi hónapokban csak fél százalékpontnyi enyhítést valószínűsít.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: nemsokára 2 százalék alatt az infláció

Hamarosan 2 százalék alá süllyed az éves összevetésű magyarországi infláció, a jegybank azonban a külső piaci körülmények miatt valószínűleg csak óvatos pénzügypolitikai enyhítésre vállalkozik, mondták a várakozásoknak megfelelő decemberi inflációs adatok csütörtöki ismertetése után londoni feltörekvő piaci elemzők.

MTI Gazdaság

Kamatcsökkentést várnak londoni elemzők

Londoni felzárkózó piaci elemzők egyöntetűen már 4 százalék alatti éves összevetésű magyarországi inflációt várnak a múlt hónapról, és a későbbiekben már meredeken - az év közepéig 2 százalék alá - lassuló drágulási ütemet jósolnak. Ebben a környezetben a citybeli szakértők zöme a legutóbbi forintgyengüléssel együtt is valószínűsíti a kamatcsökkentést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésén.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: két számjegyű ipari visszaesés

A világszintű feldolgozóipari termelés értékének soha nem mért ütemű, százalékosan és éves összevetésben két számjegyű zsugorodására utal az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális ipari beszerzőmenedzser-index (PMI).

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: bizonytalan magyarországi kamatvárakozások

Meglehetősen bizonytalan - kamattartástól fél százalékpontnál nagyobb mértékű kamatcsökkentés lehetőségének felemlítéséig terjedő - előrejelzéseket adtak londoni feltörekvő piaci elemzők az MNB hétfői kamatdöntő ülésére, az általános citybeli nézet azonban az, hogy a legutóbbi árfolyammozgások valószínűleg elővigyázatosabbá teszik a Monetáris Tanácsot.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: hátramenetben a világgazdaság motorjai

A világgazdasági összkibocsátás (GDP) kétharmadát adó húsz legnagyobb gazdaság közül 17 recesszióban lesz az idén, és a bankrendszerek kényszerű újratőkésítésére indított programok is hatalmas terheket rónak ezekre az országokra, áll a Standard & Poor's Londonban kiadott átfogó szuverén adósi helyzetértékelésében, amely szerint az amerikai bankszektor tőkepótlására fordított összeg meghaladhatja az éves amerikai GDP-érték 13 százalékát.

MTI Karrier

Londoni elemzők: állások százezrei szűnnek meg a Cityben

A citybeli befektetési banki állások tömeges leépítése nyomán a londoni üzleti szolgáltatói szektorban is súlyos mértékű, több százezres elbocsátások várhatók a következő években az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző és elemző cég hétfői prognózisa szerint.

Szép álmokat! – Tippek a jó és igazán pihentető alváshoz

Szép álmokat! – Tippek a jó és igazán pihentető alváshoz

Nem kapcsolja le tartozás miatt az áramot karácsony környékén az E.ON

Nem kapcsolja le tartozás miatt az áramot karácsony környékén az E.ON

Vashiány? Íme az öt leginkább veszélyeztetett csoport!

Vashiány? Íme az öt leginkább veszélyeztetett csoport!

Az értékesítés titkos kódja - avagy mi különbözteti meg a győzteseket?

Az értékesítés titkos kódja - avagy mi különbözteti meg a győzteseket?

Minden idők legjobb októberét produkálta az uniós újautó-piac

Minden idők legjobb októberét produkálta az uniós újautó-piac

Wales-Magyarország - 2:0

Wales-Magyarország - 2:0