szerző:
MTI

Kizárta az elemzői körökben valószínűsített agresszív kamatcsökkentéseket az Európai Központi Bank (EKB) egyik vezetője, akinek hétfőn Londonban idézett nyilatkozata szerint a valutaunió inflációs kilátásai nem indokolják a meredek enyhítést, viszont egyes eurótagállamokban "költségvetési válság" fenyeget.

Jürgen Stark, az EKB igazgatótanácsi tagja a Financial Timesnak azt mondta: a bank pénzügypolitikájának továbbra is "kritikus eleme" a fokozatosság. A túlzottan agresszív kamatcsökkentés nem enyhítené, hanem növelné a bizonytalanságot olyan időszakban, amikor nincs deflációs veszély, márpedig jelenleg nem látszik a defláció kockázata, mondta a vezető eurójegybanki tisztviselő. Stark szerint saját hitelességét teszi kockára az olyan, árstabilitásra összpontosító jegybankár, akinek cselekedeteit "kizárólag a félelem irányítja".

Az EKB-igazgató megfogalmazása szerint az euróövezeti inflációs várakozások középtávon teljes mértékben összhangban vannak az EKB árstabilitási definíciójával. A londoni elemzői közösségben ugyanakkor tartják magukat a további agresszív euróövezeti kamatcsökkentésről szóló előrejelzések.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - februárra szóló világgazdasági prognózisában azt írta: növekednek az euróövezeti deflációval kapcsolatos aggodalmak, miközben a valutauniós térséget "legalább a 80-as évek eleje óta nem látott mértékű" recesszió fenyegeti. A cég az euróövezetben az idei év egészére már 2,0 százalékos gazdasági visszaesést jósol az előző havi prognózisában szereplő 1,2 százalékos GDP-mínusz helyett.

Az EIU előrejelzése szerint ebben a helyzetben az EKB irányadó kamata - a kéthetes refinanszírozási tendereken alkalmazott kamatminimum - az idén 1,00 százalékra csökken a jelenlegi 2,00 százalékról, de a ház "jelentős esélyt" lát arra is, hogy az eurójegybank végül nulla százalékra lesz kénytelen csökkenteni alapkamatát.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő adósságpiaci folyamatokat figyelő szolgálatának - Moody's Credit Trends - Londonban hétfőn kiadott elemzése szerint a három hónapos euró-LIBOR ráta a múlt kereskedési hét végére mélységi rekordra, 1,94 százalékra - vagyis a jelenlegi EKB-kamat alá - süllyedt, ami arra vall, hogy a piac további euróövezeti kamatcsökkentéseket áraz.

A Moody's Economy.com - a cég londoni gazdaságelemző és előrejelző részlege - azt jósolja, hogy az EKB márciusban újabb fél százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, és a második negyedévben még további enyhítések várhatók a recesszió mélyülésével.

A Financial Times által hétfőn idézett nyilatkozatában Jürgen Stark "vészesnek" minősítette az euróövezeti tagállamok meredeken emelkedő költségvetési deficitjeit. Az EKB igazgatótanácsi tagja szerint fennáll annak veszélye, hogy a tagországok politikusai közfinanszírozási válságot teremtenek, ami a jelenlegi helyzet elhúzódásának és súlyosbodásának kockázatával járna.

Nagy londoni befektetési és elemző házak is felhívták már a figyelmet arra, hogy súlyos mértékben romlanak a legnagyobb nyugat-európai gazdaságok adósság- és költségvetési mutatói a recesszióenyhítő közkiadások, és az ezek fedezésére piacra zúdított, hatalmas mennyiségű új államadósság-tömeg nyomán.

A Moody's emiatt nemrégiben leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Írország "AAA" - vagyis a lehető legjobb - szuverén adósosztályzatának kilátását. A hitelminősítő előrejelzése szerint az ír államháztartási hiány az idén megközelíti a GDP-érték 10 százalékát, vagyis messze a 3 százalékos euróövezeti tűréshatár felett lesz.

A Brit Iparszövetség (CBI) éppen hétfőn kiadott új negyedéves előrejelzése szerint a súlyos recesszió és az annak enyhítését szolgáló központi ösztönző programok komoly mértékben rontják Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - közfinanszírozási helyzetet is. A vezető brit üzleti érdekképviseleti szervezet szerint az állam nettó hiteligénye az idén 146 milliárd, jövőre 168 milliárd font lesz, ami 10,6, illetve 11,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánynak felel meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

EKB: középtávon nem kell félni az inflációtól

Az eurózónában középtávon inflációs kockázatok "kiegyensúlyozottak" azután, hogy az Európai Központi Bank fél százalékpontos kamatcsökkentéssel 2 százalékra vitte le az irányadó kamatot - állapította meg az EKB januári havi jelentésében.

MTI Gazdaság

EKB: nem változtatott a 2 százalékos irányadó kamaton

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő tanácskozásán a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 2 százalékon lévő irányadó kamatszinten. A piac Jean-Claude Trichet bankelnök értékelését várja, amiből következtetéseket lehet levonni az EKB soron következő döntésére.

"Olyan öreg már, legalább hadd igyon"

"Olyan öreg már, legalább hadd igyon"

Rekordmeleg volt az Antarktiszon, már látszik is az eredménye

Rekordmeleg volt az Antarktiszon, már látszik is az eredménye

Az én hetem: Péterfy Gergely rájött, hogy exportíró

Az én hetem: Péterfy Gergely rájött, hogy exportíró

Narancs riasztást adtak ki a szélvihar miatt, a vasúti menetrend is borul

Narancs riasztást adtak ki a szélvihar miatt, a vasúti menetrend is borul

Még több Mercedest hívhatnak vissza a dízelbotrány miatt, hatalmas büntetésre számíthat a Daimler

Még több Mercedest hívhatnak vissza a dízelbotrány miatt, hatalmas büntetésre számíthat a Daimler

Kim Dzsong Un tud élni – egy diktátor családja és egyéb furcsa hobbik

Kim Dzsong Un tud élni – egy diktátor családja és egyéb furcsa hobbik