szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A főváros 4,335 milliárd forint minimális áron kínálja pályázaton eladásra a volt budai téglagyár több mint 16 hektáros területét – derül ki a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) hirdetményéből. A vagyonkezelő március 17-től több időpontra hirdetett meg pályázatokat és árveréseket ingatlanok értékesítésére.

Ennek keretében Soroksár önkormányzatával együtt 17 tételben összesen több mint 2,1 milliárd forint értékű ingatlant értékesítenének. A soroksári önkormányzat egynegyed részben tulajdonosa az egyes ingatlanoknak.

A BFVK a Hajógyári szigeten, több helyrajzi számon nyilvántartott, öt szomszédos ingatlant értékesít pályázaton, amelyen 509 millió forint minimális árat határoztak meg. Több mint félmilliárd forint kikiáltási áron számos budapesti és vidéki ingatlant is elad a Főváros, többek között az esztergomi volt campinget.

A főváros az idén 14 milliárd forintot vár az ingatlanértékesítésekből – közölte Gál Csaba, a BFVK vezérigazgatója. Tavaly ingatlanértékesítésekből 6,3 milliárd forint bevétel származott, miközben a terv szintén 14 milliárd forint volt. A vezérigazgató szerint ennek oka, hogy például a Fővárosi Közgyűlés csak decemberben döntött úgy, hogy értékesíthető az óbudai téglagyár.

Az ingatlanpiacon is érezhető válság miatt a BFVK úgy döntött, hogy könnyít a pályázati és árverési feltételeken, és a banki fedezetigazolást csak a nyertes ajánlattevőtől kéri. Ugyanakkor viszont az induló ár 10 százalékát kitevő bánatpénz 15, vagy 20 százalékra emelkedik.

A pályázatokon és árveréseken a minimál-, illetve az induló árat vagyonértékelés alapján állapítják meg – magyarázta Gál Csaba, aki elmondta, hogy tavaly, ahol több ajánlat volt, átlagosan 20 százalékkal drágábban kelt el az ingatlan az induló-, vagy minimálárhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kenyérharc folyik az értékbecslők között

A bankok az ingatlan értékbecslők legnagyobb megrendelői, viszont a díjakat egyre lejjebb szorítják, emellett várható az is, hogy a kényszereladásoknál kiderül, az ingatlan kevesebbet ér a korábban becsültnél, és akkor a szakértőnek kell helyt állniuk – hangzott el a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) pénteki budapesti konferenciáján.

Vélemény

Közérdekű ingatlanspekuláció

A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben az volt a jellemző, hogy a befektető szemet vetett egy szegény önkormányzat ingatlanára, majd előzékenyen a saját pénzén elkészítette a szájíze szerinti rendezési tervet. Holott mind a terv, mind az ingatlan övezeti besorolása a kerületi, illetve a fővárosi önkormányzat hatásköre. Ha az önkormányzatok az övezetátsorolás előtt dobják piacra az ingatlant, ingyen tesznek hatalmas pénzeket a befektető kasszájába.

hvg.hu Gazdaság

Rögös az út, de aki észnél van, most fektet ingatlanba Magyarországon

Nagyon kevés üzletet kötöttek 2008-ban a magyar ingatlanbefektetési piacon: a Colliers International adatai szerint összességében 411 millió euró értékű ingatlan cserélt gazdát. A csendes piacon az irodai irányadó hozam csupán 60 bázisponttal nőtt 2007-hez képest, elérve a 6,5 százalékot 2008 végére. A hazai ingatlan projektek az alacsonyabb hozamok miatt jelenleg egész Európával versenyeznek a befektetők kegyeiért.