szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áprilisban már a hetedik egymást követő hónapban csökkent a Kínába irányuló közvetlen külföldi tőkebeáramlás; a visszaesés éves szinten 22,5 százalék.

Hét hónapig tartó hanyatlásra a kilencvenes évek végén kitört ázsiai pénzügyi válság óta nem volt példa, és a mostani szériának még nem látni a végét. Elemzők szerint ugyanakkor nem Kína tőkevonzó képességével van a baj, hanem a világpiaci kereslettel.

A pekingi kereskedelmi minisztérium pénteki közleménye szerint külföldi vállalatok áprilisban összesen 5,89 milliárd dollárt fektettek be Kínában. Ez 9,5 százalékos csökkenés márciushoz képest. Az első negyedben éves összehasonlításban 21 százalékkal kevesebb, 21,8 milliárd dollár külföldi tőke érkezett az országba. Legfőképp a Dél-Koreából, az Egyesült Államokból és Hong Kongból érkező tőke áramlása akadozik, bár Hong Kong még mindig a legnagyobb külfölditőke-forrás a teljes állomány 45 százalékával.

A kínai ipar teljesítményében 30 százalék a közvetlen külföldi tőkebefektetéssel alapított vállalatok részesedése, a kereskedelemben 55 százalék az arányuk, és külföldi cégek teremtették a városi munkahelyek 11 százalékát. A tőkebeáramlás 2000 óta megszokott, százalékosan kétszámjegyű növekedésének elpárolgását így különösen megsínylik például a friss diplomások, és az ország vezetésének komoly fejtörést okoz a túlképzett munkaerő foglalkoztatása.

Kína azonban még a világgazdasági bonyodalmak közepette is kedvelt célpontja egy sor iparágnak. Egyebek között a járműgyártás, az élelmiszer feldolgozás és a gyógyszeripar területén továbbra is bővülés tapasztalható, számos cég pedig azért fektet be Kínában, hogy hozzáférjen a hatalmas, 1,3 millió potenciális fogyasztóból álló fejlődő piachoz.

Az ázsiai országba 2008-ban 92,4 milliárd dollár közvetlen külföldi tőke áramlott be, ami ugyan 23,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de a növekedés az év vége felé lassulásnak indult és idén januárban már 33 százalékos éves szintű visszaesést regisztráltak a pekingi kereskedelmi minisztérium statisztikusai.

Az áprilisi adat ugyanakkor bizakodásra is adhat okot, mert a viszonyítási pont, a bázis igen magasan van - 2008 áprilisában 12 hónapos összehasonlításban 53 százalékkal bővült a közvetlen külföldi tőkebeáramlás -, a befektetett tőke összértéke pedig kilenc hónapja a legnagyobb, és az éves szintű visszaesés harmadik hónapja a legkisebb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kezd magához térni a kínai gazdaság

A világ legnagyobb gazdaságának címére pályázó Kínában egyre több jel utal arra, hogy élénkülőben van a gazdaság. Bár az export még gyengélkedik a külföldi kereslet pangása miatt, a gazdaságélénkítő intézkedések hatására az import és a lakossági fogyasztás bővül. A vezető sanghaji tőzsdemutató szerdán kilenc havi csúcson zárt.

MTI Gazdaság

IMF: nagyon bátorítóak a kínai gazdasági adatok

A Nemzetközi Valutaalap szerint "nagyon bátorítóak" a kínai gazdasági adatok, de csak a következő hónapok teljesítménye alapján dönthető el biztosan, hogy a gazdaság a tartós növekedés szakaszába jutott-e.