szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budapesten nyitja meg első külföldi irodáját a kínai befektetési ügynökség, a China Investment Promotion Agency (CIPA) – mondta Kilián Csaba, a magyar ügynökség, az ITD Hungary befektetési igazgatója. Az erről szóló szándéknyilatkozatot a felek múlt héten kedden írták alá.

A befektetési igazgató elmondta, hogy a várhatóan 2009 második félévében nyitó budapesti iroda feladata, hogy kínai befektetéseket vonzzon Magyarországra. Az ITD Hungary közlése szerint a kínai befektetésekért jelenleg erős a verseny a közép-kelet-európai régióban, de a konkurensekhez képest előnyt jelent Magyarország számára a központi földrajzi elhelyezkedés, a kelet- és nyugat-európai piacok megközelíthetősége, a közvetlen Budapest-Peking repülőjárat, valamint a képzett munkaerő. A budapesti iroda nyitását indokolja továbbá, hogy a régióban csak Magyarországon van jelen a Bank of China, valamint a környező országokkal összehasonlítva, Magyarországon él a legnagyobb kínai közösség.

A CIPA a kínai kereskedelmi minisztérium háttérintézményeként működő befektetési ügynökség, fő feladata a kínai tőkebefektetések ösztönzése és a külföldi tőke Kínába vonzása.

„A CIPA budapesti irodájának megnyitása, a várhatóan hazánkban megvalósuló, 2000-3000 munkahelyet teremtő kínai beruházások, valamint a múlt héten sikeresen lezajlott China High Tech Fair konferencia mind-mind arra utalnak, hogy Kína regionális elosztó, gyártó és logisztikai központként tekint Magyarországra” – összegezte az elmúlt időszak kínai tárgyalásainak tapasztalatait Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója.

Magyarországon eddig mintegy 600-800 millió dollár értékben fektettek be kínai társaságok informatika, információs és kommunikációs technológia (ICT), elektronika, telekommunikáció és kutatás-fejlesztés területen. Jelenleg ötezer kínai cég működik Magyarországon, ebből tucatnyi jelentős, nemzetközi vállalat.

Az ITD Hungary közlése szerint 20-30 magyar cég van jelen Kínában, amelyek összesen eddig mintegy 100-200 millió amerikai dollár értékben fektettek be környezetvédelmi technológiákra, szennyvíztisztításra, termálvíz technológiákra, tejipari technológiára koncentrálva, de megtalálható az építőanyag-gyártás, az aktív szén előállítás és az ipari park létrehozás is.

A magyar cégek a hazai és európai piacok beszűkülését felismerve egyre nyitottabbak a kínai export iránt, különösen igaz ez a technológia exportra, a tudásintenzív ágazatokra. A közelmúltban kezdődött gazdasági válság csak erősített ezeken a tendenciákon. Az ITD Hungary által 2005-ben Shenzenben létrehozott Hi-Tech Központ is a magyar kis- és középvállalkozások kínai piacra jutását támogatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

IMF: nagyon bátorítóak a kínai gazdasági adatok

A Nemzetközi Valutaalap szerint "nagyon bátorítóak" a kínai gazdasági adatok, de csak a következő hónapok teljesítménye alapján dönthető el biztosan, hogy a gazdaság a tartós növekedés szakaszába jutott-e.

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Meghalt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Fecó

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?